sveiki produktai

31 straipsnių

Bene visiems teko girdėti apie sportininkus, besistengiančius suvartoti kuo daugiau baltymų ir tokiu būdu auginančius raumenų masę. Tačiau sveikos mitybos specialistų teigimu, baltymai, kaip statybinė organizmo medžiaga, itin naudingi ne tik sportuojantiems. Ir nors daugelis žino, kad jų galima rast...

Sandrija Čapkauskienė, biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė

Lietuvių draugystė su ankštiniais produktais vis dar nėra tvirta ir kasdieninė. Gal todėl, kad per mažai apie juos girdime ir mažai žinome, ką savyje jie slepia? O juose gausu vitaminų ir naudingų mineralų. Tiesą pasakius, tai pats geriausias, o ir pats pigiausias šių visų medžiagų šaltinis, teigia ...

Toma Miknevičienė

Lupti ar ne, mėgautis nieko nesibaiminant, kad vaisius iki galo neprinokęs, ar vis dėlto geriau tokio atsisakyti – Lietuvoje išpopuliarėjus persimonams vis dar kyla nemažai klausimų. Apie egzotiškųjų sezoninių vaisių naudą ir pavojus sveikatai pasakoja UAB „Dietos sistema“ gydytoja-dietologė Edita G...

Atėjus šaltajam metų laikui susimąstome, kaip maitintis, kad organizmas būtų atsparesnis šalčiui ir puolantiems virusams. Kiekvienas žinome, kaip svarbu rinktis vertingą maistą, kuris neapsunkintų ir turėtų pakankamai naudingų medžiagų. Pavyzdžiui, tokios yra raugintos daržovės. Ekspertai pastebi, k...

Šiandien duonos lentynose pasiūla kaip niekada didelė – nuo klasikinio batono iki duonos su tokiais ingredientais kaip burokėliai ar saldžiosios bulvės. Tačiau kaip iš tikrųjų išsirinkti kokybišką produktą ir ko ieškoti jo etiketėje? Vilniaus universiteto profesorius ir mitybos specialistas dr. Rima...

Sandrija Čapkauskienė, biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė

Mažytės, apvalios, juodos arba baltos spalvos ispaninio šalavijo (arba chia) sėklos šiuo metu yra vienos populiariausių sėklų – galima net sakyti, kad dalis žmonių dėl jų yra „lengvai pamišę“. Vanduo su chia, granola su chia, duona su chia, desertas su chia... Kur tik jos neužtiksi. Apie tai, ar šis...

Nors dalis žmonių apsipirkinėdami nuolat skaito maisto produktų etiketes ir kaip įmanydami stengiasi pasirinkti kuo sveikesnius gaminius, didžioji dauguma prekybos centruose skubėdami čiumpa sau įprastus produktus ir nė nesigilina į jų sudėtį bei galimas sveikesnes alternatyvas. Nors šitaip apsipirk...

Pastaruoju metu vis pasigirsta kalbų apie tai, kad pieno suaugusiems žmonėms gerti nereikėtų, esą jis nenaudingas ar net kenksmingas mūsų organizmui. Tačiau Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas profesorius dr. Rimantas Stukas sako...

Geras virškinimas – sveikatos pagrindas. Deja, daug žmonių susiduria su įvairiais virškinimo sutrikimais – vidurių užkietėjimu, besikaupiančiomis dujomis, diarėja ar pilvo pūtimu. Daliai žmonių taip nutinka dėl maisto netoleravimo ar apsinuodijimo maistu, kitiems – dėl chroninių ligų, pavyzdžiui, Kr...