Paskutinį vasaros sekmadienį, rugpjūčio 25 d., Vilniuje vyks augalinis piknikas, skirtas pažinti augalinę mitybą bei jaukiai ir turiningai praleisti popietę gamtoje. Renginio metu dalyvių lauks nemokami augaliniai užkandžiai, diskusijos su kviestiniais svečiais, jogos pamoka ir kitos pramogos.
veganai
83 straipsnių
Veganiškai besimaitinančioje šeimoje vaikas prašosi mėsos: gydytoja atsakė, ar leisti jam pasirinkti (5)
Vienoje Lietuvos veganų grupėje neseniai buvo pradėta gvildenti diskusija, ar leisti vaikams, augantiems vegetarišką ir veganišką mitybą propaguojančiose šeimose, valgyti mėsą, jei šie rodo norą: svečiuose ar restorane jiems kvepia, jie prašo vieno ar kito patiekalo, kuriame viena sudėtinių dalių yr...
Visuomenėje vis dar plačiai sklando stereotipai, jog veganai maitinasi tik salotomis ir niekuo daugiau. Tačiau daugiau nei du metus veganiška mityba besidominti maisto tinklaraščio „Blemba, kaip skanu!“ kūrėja Greta Bajoraitė šį mitą nori paneigti ir kviečia išbandyti virtinukus, kurie nukels į Indi...
Augantis vartotojų susidomėjimas veganiška mityba skatina pokyčius ir maisto bei gėrimų pramonėje. Didžiausia duonos, užkandžių ir šaldytos produkcijos gamintoja Baltijos šalyse „Mantinga“ viena pirmųjų pristato veganiškas spurgas.
Yra desertų, kurie sugeba magiškai nukelti atgal į vaikystę. Vienas tokių – medaus tortas, kurio receptūra metai iš metų nesikeičia, mat kam tobulinti tai, kas ir taip tobula. Gaminant medaus tortą svarbu tikslumas, susikaupimas ir kokybiškų ingredientų naudojimas, įsitikinusi „Vegetarian Cakes“ tin...
Vilnietė atliko eksperimentą: dvi savaites maitinosi vien augaliniu maistu – pasakė, kas nustebino labiausiai (13)
Vilnietė Lina Petruškienė nutarė atlikti eksperimentą – porą savaičių maitintis veganiškai. Komunikacijos specialistė jau seniau norėjo išbandyti, ką reiškia maitintis vien augaliniu maistu, ir pasinaudojusi proga, kad vyras išvyko į komandiruotę, ryžosi. Apie tai, ar lengva buvo, kas sukėlė didžiau...
Gydytojai į šiuos mitybos būdus žvelgia atsargiai: gali išsivystyti mažakraujystė ar depresija, dažniau sirgsite peršalimo ligomis (1)
Vegetarizmas, veganizmas ar žaliavalgystė – skeptikams tėra mada, kitiems – mitybos principai, kuriais vadovaujamasi dėl ekologinių, moralinių ir kitų priežasčių. Gydytojai į šiuos mitybos būdus žvelgia atsargiai. Pasak jų, žmogaus organizmas prie tokio raciono priprasti gali, tačiau rizikų yra.
Kiekvienas lietuvis per metus vidutiniškai suvartoja apie 80 kg mėsos, taip ne tik viršydamas dietologų rekomenduojamas normas, bet ir prisidėdamas prie vieno taršiausių sektorių gyvavimo. Vis dėlto, kartu su tvarumo tendencijomis Lietuvoje populiarėja ir augalinė mityba. Ekspertai tvirtina, kad kie...
Vegetarai ir veganai prieš visavalgius – neretai šios dvi žmonių grupės turi svarių argumentų ginčuose, kuri mityba yra sveikesnė. Ar mėsa žmogaus mitybos racione – natūralus dalykas, o veganiška ar vegetariška mityba – tai nauja, modernių laikų elgsena? Apie veganišką ir vegetarišką mitybą Delfi TV...
Pasirodo, netgi pabodusios grikių kruopos gali būti patiekiamos gardžiai, įdomiai, o savo skoniu netgi priminti mėsą. Projekto „Inovatyvi mityba“ įkūrėjas Paulius Paulauskas teigia, kad ir mitybos pakeitimas gali atnešti visiškai kitokią gyvenimo kokybę.
Dietologė, visuomenės mitybos mokslų specialistė, populiarios skilties „New York Times“ leidinyje specialistė Cynthia Sass pasakoja „Health“ skaitytojams apie pusiau vegetarinę mitybą, kaip prie jos pereiti ir kaip rinktis tinkamus produktus.
Mitybos tendencijos keičia ne tik, kas mūsų lėkštėje, tačiau ir šio maisto atsiradimo kelią. Dėl šios priežasties keičiasi ir žemės ūkis – pasaulyje sparčiai populiarėja veganiška žemdirbystė.
Veganiškai savo šeimą maitinanti Simona prieš 2,5 metų kardinaliai pakeitė gyvenimą: į šį jos poelgį sureagavo biomedicinos mokslų daktarė (20)
„Veganuary“ – Vegan (veganas) + January (sausis) – tai mėnuo, kai žmonės kviečiami išbandyti veganinę mitybą ir pabandyti šį mėnesį išgyventi be gyvūninės kilmės produktų. Apie veganišką mitybą pakalbėjome su Simona, kuri 2,5 metų maitinasi tik veganiškai. Moteriai per tuos metus nė karto nekilo pag...
Dėve Dėve, tsakant. Veganai visai išprotėjo. Jūs tik pažiūrėkit, kas tapo jų naujuoju taikiniu.
XIX ir XX amžių sandūroje pasaulyje vyko dideli pokyčiai įvairiose mokslo srityse, farmacijos bei maisto pramonėje, tuo pačiu keitėsi ir žmonių gyvenimo būdas, įpročiai. Tyrinėjant maisto kaloringumą, jo vertę bei vitaminų įtaką sveikatai, kartu pradeda plėtotis ir alternatyvios mitybos praktikos, t...
Naujausia greitojo maisto mada, nuo veganiškų „Burger King“ „Impossible whoppers“ „mėsainių“ iki „Dunkin“ „Beyond Meat“ sumuštinių su augalinės kilmės mėsos pakaitalais, kelia karštas diskusijas apie ateitį be mėsos. Bet mažiau akivaizdi revoliucija vyksta aukščiausiuose restoranų pasaulio sluoksniu...
Mėsos nevalgymo ir kitos mitybos mados braunasi ne tik į kasdienybę, bet ir į šventes. Vieni kitus stengiamės nustebinti jau ne kalakutienos vyniotiniais ar keptomis žąsimis, o baklažanų kepsneliais, morkų „lašišomis“ ir pan. Tai tik mada ar pozityvi sveikesnės mitybos tendencija? Pasak laidos Alfo ...
Pitlochryje (Škotija) įsikūręs viešbutis „Saorsa 1875“ gyvūnų neįsileidžia – tačiau ne tiesiogine prasme. Augintiniai čia laukiami, tačiau vengiama gyvūninės kilmės produktų. Tai pirmasis viešbutis Jungtinėje Karalystėje, įrengtas laikantis veganizmo principų – jokių gyvūninės kilmės produktų nėra n...
Gali būti, kad žuvų taukus geriate veltui: naudingos savybės įsisavinamos tik prie specialios mitybos (29)
Žuvies taukai – vienas populiariausių maisto papildų pasaulyje. Ir ne šiaip sau – žmonės tiki, kad žuvies taukai gerina imunitetą, mažina cholersterolio kiekį kraujyje, gerina protinę sveikatą, širdies darbą, padeda numesti svorį ir turi daug kitų privalumų. Mokslininkai neseniai atliko tyrimą, kuri...
Net ir tie, kurie nevartoja glitimo ar gyvūninės kilmės produktų, gali mėgautis spurgomis.