Traškūs, trapūs, švelnūs, lengvi ir tirpstantys burnoje. Tokie yra šie žagarėliai (Faworki, Chrusty). Kad ir kokiu pavadinimu jie būtų pavadinti, šie cukraus pudra apibarstyti skanėstai pirmieji dingsta nuo saldaus vaišių stalo.
Žagarėliai
14 straipsnių
Žagarėliai (lenk.: faworki, chrust, chruściki, baltarus.: (фаворкі) favorki, (хрушчы) chruščy)' – tradicinis lietuviškas kepinys. Ruošiama įvairiais būdais, tačiau paprastai tešla ruošiama iš miltų, kiaušinių, sviesto ir grietinės; kad žagarėliai būtų trapesni, pilamas spiritas arba actas, arba tešla ruošiama tik iš kiaušinių ir miltų.
Išminkius labai kietą tešlą, iškočiojamas plonas lakštas, kuris supjaustomas juostelėmis. Šios įpjaunamos per vidurį, persukamos ir kepamos karštuose riebaluose (taukuose ar aliejuje). Pateikiami apibarstyti cukraus pudra.
Žagarėliai: paaiškino, kodėl juos gaminant tešlą reikia smarkiai pamušti
Šis žagarėlių receptas – palangiškės Zinos Bružienės (@Zinos virtuvėje), kurį ji paveldėjo iš savo močiutės. P. Zina dar atsimena, kaip močiutė jai gamindavo ir virdavo žagarėlius. Recepto autorė pataria gaminant tešlą su kočėlu nuoširdžiai ją pamušti, kol ji lyg tokiomis puslytėmis atsisluoksniuoja...
Žagarėliai – neabejotinai vienas skaniausių desertų. Tokiam gardumynui negaila ir sugaišto laiko. Išvirusius žagarėlius apibarstykite cukraus pudra.
Norite žagarėlių, tačiau nuo veiksmų baido ilgas gaminimo procesas? Šiuos gardumynus drąsiai galite gaminti ir nenusivilsite. Nes virdami žagarėlius truksite vos kelias minutes.
Tęsiu straipsnių ciklą „Iš aukso fondo“ ir šįkart rubrikoje „Maistas“ svečiuojasi Zina Bružienė iš Palangos su ypatingu žagarėlių receptu. Ypatingas – nes paveldėtas iš smetoniškoje Lietuvoje gyvenusios močiutės, kuri buvo puiki gaspadinė ir neabejotinai Zinai perteikė visą savo meilę maistui. Šiand...
Naujagimį auginantys kauniečiai nusprendė nepaleisti savo svajonės – atidarė asmeninį konditerijos cechą (22)
„Sveiki atvykę į Smaližių kampelį!“, – sako Karolina ir Erikas bei kviečia susipažinti su jų kuriamais konditerijos šedevrais. Nuo pat mažų dienų mėgę gaminti, kauniečių pora nusprendė nepaleisti savo svajonės ir atidarė savo asmeninį konditerijos cechą.
3 tradiciniai ir nostalgiški kepinių receptai: žagarėliai, mielinė riestė ir plikyti sausainiai (18)
Tikriausiai nei vienas neįsivaizduoja savo šventinio stalo be jau tradiciniais tapusių mamos ar močiutės kepinių: lengvų ir minkštučių plikytų pyragėlių, traškių žagarėlių, aguonomis ir riešutais kvepiančio vyniotinio... Būtent jie mums labiausiai kvepia Kalėdomis ir kas kartą nukelia į vaikystę. Ta...
Rožine spalva akį traukiantys šaltibarščiai, didžiuliai cepelinai su grybų ar spirgučių padažu, minkštas ir kvepiantis šakotis – šie patiekalai pirmiausiai ateina į galvą, kai kalbame apie tradicinę lietuvišką virtuvę. Ne vienas jais didžiuojamės ir drąsiai vaišiname užsieniečius draugus. Tačiau, ar...
Traškiems žagarėliams neįmanoma atsispirti. Visiškai paprastas skanumynas, reikalaujantis vos kelių ingredientų, bet skonis toks naminis ir jaukus, kad būtų galima suvalgyti visą lėkštę vienu prisėdimu. Smagiai įsitaisius prie gero filmo ar knygos – tas žagarėlių kalnelis išnyksta itin greitai. Jei ...
Ar žinote, kad žagarėliai gali būti ne tik saldūs, o net iš bulvių! Patikėkite, jie ne mažiau gardūs nei įprasti.
Žagarėliai turėtų būti svarbūs kiekvienam lietuviui – jeigu italai gamina panakotą ir tiramisu, tai kiekvienas lietuvis turėtų nors kartą pagaminti žagarėlių, LRT televizijos laidoje „Beatos virtuvė“ teigia „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatas, Lietuvos teatro ir kino aktorius, improvizatorius Marty...
Renata Ničajienė žiemą išvaryti kviečia saldžiai – dalijasi populiariųjų Užgavėnių žagarėlių receptu (9)
Žagarėliai, kaip ir kiti riebaluose virti nostalgiški skanumynai, populiariausi per Užgavėnes. Užgavėnių šventei tokie žagarėliai-gėlės suteiks lengvumo ir elegancijos. Ši žagarėlių forma nėra tradicinė, ji visai nesunkiai pagaminama ir labai graži, primenanti žiemos gėles ar snaiges.
Jei turite namuose daugiau valgytojų – mano surašytus ingredientus būtina padvigubinti ar net patrigubinti, kitu atveju, garantuoju, kad gausite prašymą iškepti dar. Pagal šį receptą puikiausiai galite iškepti ir paprastas nedideles spurgas, tikrai pavyks ir užims mažiau laiko.
Siūlome pasigaminti traškių žagarėlių, jie patiks visiems.