Žagarėliai

14 straipsnių

Žagarėliai (lenk.: faworki, chrust, chruściki, baltarus.: (фаворкі) favorki, (хрушчы) chruščy)' – tradicinis lietuviškas kepinys. Ruošiama įvairiais būdais, tačiau paprastai tešla ruošiama iš miltų, kiaušinių, sviesto ir grietinės; kad žagarėliai būtų trapesni, pilamas spiritas arba actas, arba tešla ruošiama tik iš kiaušinių ir miltų. 

Išminkius labai kietą tešlą, iškočiojamas plonas lakštas, kuris supjaustomas juostelėmis. Šios įpjaunamos per vidurį, persukamos ir kepamos karštuose riebaluose (taukuose ar aliejuje). Pateikiami apibarstyti cukraus pudra.

Žagarėliai: paaiškino, kodėl juos gaminant tešlą reikia smarkiai pamušti

Šis žagarėlių receptas – palangiškės Zinos Bružienės (@Zinos virtuvėje), kurį ji paveldėjo iš savo močiutės. P. Zina dar atsimena, kaip močiutė jai gamindavo ir virdavo žagarėlius. Recepto autorė pataria gaminant tešlą su kočėlu nuoširdžiai ją pamušti, kol ji lyg tokiomis puslytėmis atsisluoksniuoja...

Roma Macijauskaitė

Tęsiu straipsnių ciklą „Iš aukso fondo“ ir šįkart rubrikoje „Maistas“ svečiuojasi Zina Bružienė iš Palangos su ypatingu žagarėlių receptu. Ypatingas – nes paveldėtas iš smetoniškoje Lietuvoje gyvenusios močiutės, kuri buvo puiki gaspadinė ir neabejotinai Zinai perteikė visą savo meilę maistui. Šiand...

LRT TELEVIZIJOS laida „Beatos virtuvė“, LRT.lt

Žagarėliai turėtų būti svarbūs kiekvienam lietuviui – jeigu italai gamina panakotą ir tiramisu, tai kiekvienas lietuvis turėtų nors kartą pagaminti žagarėlių, LRT televizijos laidoje „Beatos virtuvė“ teigia „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatas, Lietuvos teatro ir kino aktorius, improvizatorius Marty...