Sveika mityba daugeliui asocijuojasi su griežtomis dietomis, ribojimais, tam tikrų produktų atsisakymu. Atrodo, kad sveikai maitintis yra sunku. Bet ar tikrai? Apie tai Europos sveikos mitybos dienos proga tiesioginėje transliacijoje kalbėjo Santaros klinikų gydytojos dietologės Evelina Cikanavičiūt...
žana antonova
22 straipsnių
Gydytoja dietologė įspėjo, kuo rizikuoja tie, kurie pusryčių atsisako: nurodė tinkamiausią jiems metą (1)
Nevalgyti pusryčių – populiari pastarojo meto tendencija. Tačiau, kas nutinka mūsų organizmui, jei nevalgome pusryčių, domėjosi LNK laidos „Labas vakaras, Lietuva“ žurnalistė Elena Varnauskaitė.
Kiekvienai mamai svarbu, kad jos vaikas gerai valgytų. Be to, „gerai“ tikrai ne visada yra „tinkamai“. Tyrimai rodo, kad tik kas antro vienerių metų lietuvio mityba yra visavertė ir suderinta. Kaip valgo jūsų vaikas?
Per šventes valgėte daug saldumynų? Nesigraužkite – svarbu laikytis kelių paprastų dietologės taisyklių (19)
Artėja taip laukiamas vaikų šventinis magiškas periodas, kai kiekvienas už metų „nuopelnus“ gaus dovaną, o gal netgi gausybę skanumynų. Tėvams natūraliai kyla nerimastingas klausimas: kiek duoti saldumynų ir ar išvis duoti? Drausti ar leisti valgyti juos be saiko? Kaip kontroliuoti kiekį? Gydytoja d...
Gydytojos papasakojo apie didžiausią moterų žudiką: miršta beveik 4 kartus dažniau nei nuo vėžio (90)
Paklausus, kokia dažniausia moterų mirties priežastis, tikriausiai dauguma lietuvių atsakytų, jog vėžys. Vis dėlto tai – mitas. Statistika rodo, kad nuo širdies ir kraujagyslių ligų moterų miršta beveik keturis kartus daugiau nei nuo vėžio. Vien tik koronarinė širdies liga per metus nusineša apie 13...
Mitybos specialistai dažnai ragina saldėsius keisti riešutais ir džiovintais vaisiais, bet svarbu atkreipti dėmesį į jų kokybę, sakoma LRT TELEVIZIJOS laidoje „Vartotojų kontrolė“. Nors platintojai tikina, kad šiems produktams nustatyti labai griežti kokybės reikalavimai, Valstybinės maisto ir veter...
Ši medžiaga, nors ir natūralus aplinkos teršalas, yra kancerogenas, galintis sukelti žmogui vėžį, apie įvairiuose maisto gaminiuose, produktuose ir net ore esančią medžiagą benzpireną LRT TELEVIZIJOS laidoje „Vartotojų kontrolė“ sako profesorė Živilė Lukšienė. Be to, priduria ji, organizme dėl šios ...
Tyrimai rodo, kad turintys antsvorio vaikai labai dažnai patiria patyčias: 37 proc. atvejų - šeimoje, pirmiausia iš savo tėvų. Negražių žodžių dėl savo išvaizdos jie išgirsta netgi dažniau iš mamų nei tėčių.
Gydytojos dietologės Žanos Antonovos teigimu, apie vandens svarbą žmogaus organizmui, kaip ir apie būtinybę jį gausiai gerti kasdien, preliminariai žino kiekvienas. Tačiau tik nedaugelis žmonių gali pasakyti, kiek tiksliai vandens perdien reikia išgerti, ir kokį jį verčiau rinktis.
Kiekvieną dieną besimėgaudami maistu nesusimąstome – ką darome, jog skrandžiui padėtume tvarkytis su didžiuliu maisto kiekiu. Ar skanią picą tikrai lengviau suvirškinsime, jei užsigersime kola?
Pasirūpinti, kad vaikai visavertiškai maitintųsi ir būtų sveiki, siekia bene visi tėvai. Dietologai teigia, kad nors tai padaryti nėra labai sudėtinga, tėvai dažnai pamiršta, kad atžalos pirmiausia mokosi iš jų pačių. Tad norint, kad vaikai tinkamai maitintųsi, reiktų tai daryti ir patiems. Speciali...
Kinų medicina teigia, kad pavasaris – tinkamiausias metas pabudinti kūną ir mintis, neapkraunant savo organizmo ir renkantis lengvą maistą, teikiantį energijos. Tuoj į mūsų virtuves grįš šviežios daržovės, salotos. Kuo turėtume jas gardinti, kad dar labiau praturtintume savo mitybą svarbiausiomis ma...
Specialistai nuolat primena, kad pusryčių praleisti nevalia. Tik ką daryti, jei prieš ankstyvą darbą nenurytumėte nė kąsnio net ir skaniausiai iškepto sotaus omleto? O ar puodelis kavos ir šviežias kruasanas gali būti sveikintinas pasirinkimas?
Obuoliai – bene populiariausi lietuviški vaisiai. Pigūs (arba nemokami iš močiutės sodo), skanūs ir, svarbiausia, naudingi sveikatai. Visgi obuolio vertę galima lengvai sumažinti – viskas priklauso, ką darote su vaisiaus odele.
Bulvė užima garbingą vietą lietuviškoje virtuvėje. Ji skani, soti, o bulvių patiekalų įvairovė – begalinė. Visgi kai kurie kulinarai nesutaria, kaip ją geriausia ruošti – su lupena ar be. DELFI to pasiteiravo trijų savo srities eksperčių ir jų nuomonė šiuo klausimu sutampa.
Vieni iš vertingiausių maistinių augalų yra nuo seno žinomi jūros kopūstai, arba dar kitaip vadinami jūros dumbliai. Juos drąsiai galima priskirti prie naudingiausių sveikatos šaltinių, mat jūros kopūstų sudėtyje esančios maistinės savybės yra itin reikalingos mūsų organizmui.
Europos vaisių sulčių asociacijos (EVSA, angl. AIJN) atliktos apklausos duomenimis, jau trečius metus iš eilės Lietuvoje mažėja sulčių ir nektarų vartojimas. 2015 m. sumažėjimas siekė 3,3 proc., lyginant su 2014 m.
Į vadinamojo „supermaisto“ – augalinių produktų, pasižyminčių didelės koncentracijos maistinėmis savybėmis – kategoriją įžengia Lietuvoje dar menkai žinoma, tačiau pasaulyje plačiai naudojama, daržovė okra.
Sužinojus, kad laukiatės, daugeliu atveju apima džiaugsmas ir, žinoma, iškyla begalės klausimų. Pradedate domėtis, ką valgyti, kaip elgtis, ko vengti – tai natūralus procesas, ypač jei laukiatės pirmagimio. Tačiau, ką daryti ir kaip sau pagelbėti, jei užklumpa nuolatinis pykinimas, vėmimas, dar vadi...
„Jaučiau, kad žiemą labai užsiteršė organizmas. Anksčiau dar mėgindavau šiek tiek reguliuoti mitybą, tačiau šią žiemą buvau visiškai atsipalaidavusi – kirtau tiek saldumynus, tiek picas bei mėsainius“, - sako Ugnė, paklausta apie motyvus, paskatinusius ją griebtis kiek ekstremalios sulčių dietos.