Vieni lietuviškų obuolių sezonu džiaugiasi juos valgydami dubenimis, kitiems gi ir vienas raudonšonis pilve užkuria tokią pirtį, kad nėra kur dėtis. Kada pilvo pūtimas yra natūralus suvartoto maisto fermentacijos procesas, o kada gali indikuoti tam tikras žarnyno ligas? Kodėl kartais dujos būna bekv...
žarnynas
184 straipsnių
Žarnynas (lot. intestinum) – virškinamojo trakto dalis, atliekanti sekrecijos, virškinimo, rezorbcijos funkcijas.
Ar ilgas sėdėjimas ant klozeto kenkia sveikatai ir kiti svarbūs klausimai, kuriuos gėdijamės užduoti (1)
Skausmingas hemorojus arba išangės niežulys, nedidelis kraujavimas tuštinantis, reguliarūs žarnyno darbo pokyčiai... Kaip dažnai galima eiti į tualetą tuštintis? Kodėl ryte išgėrus kavos skubiai prisireikia į tualetą? Problemų ir klausimų daug, o eiti pas proktologą neretai gėda. O jeigu apžiūros me...
Tikriausiai nuskambės juokingai, bet, jei paklaustumėt, ką galima valgyti kiekvieną dieną visus metus, atsakyčiau, kad žalias morkas. Galbūt morkomis galvos skausmo ir nepašalinsime, tačiau morkos turi ne ką mažesnių pranašumų sveikatai. Morkos yra viena pigiausių maisto prekių parduotuvėse ir tuo p...
Atsiradęs nepaaiškinamas skausmas, dusulys ar net problemos su žarnynu paskatina kreiptis į gydytojus, tačiau, po ilgų paieškų, ligos sukėlėjo taip ir nerandate. Galbūt gyvenimą apkartinę simptomai yra psichosomatiniai?
Nors kamieninės ląstelės atrastos seniai, o tyrimai vyksta nuolat – naujos žinios kelia dar daugiau klausimų, į kuriuos bando atsakyti tyrėjai. „Kamieninių ląstelių biologų, biochemikų užduotis ir yra suprasti, kaip žmogus galėtų kontroliuoti ląsteles ir jų funkcijas. Kai to išmoksime, manau, atsive...
Skanauti uogas nuo krūmo, sugraužti ridiką tiesiai iš lysvės – imuniteto treniruotė ar rimta grėsmė pasigauti žarnyno ligą? Specialistai įspėja: gėrybės turi savybę savo paviršiuje rinkti pesticidus, vabzdžius bei kenksmingus mikroorganizmus, o tai gresia parazitinėmis ligomis. Itin kruopščiai rekom...
Dilgčiojimas, refliuksas, sunkumas po valgio, maudimas duobutėje, „sustojęs skrandis“ – yra daugybė virškinimo sistemos signalų, kuriuos esame linkę nuvertinti. Nes „kam nepasitaiko“, ypač prasidėjus šašlykų ir gazuotų gėrimų sezonui. Tad kaip atskirti, kada savigydos tabletėmis išties užtenka, o ko...
„Įsivaizduokite, kokie sveiki galėtume būti ir kiek negalavimų išvengtume, jeigu suprastume, kaip veikia žarnynas. Jeigu žinotume, kaip galime pagerinti jo veiklą, pagaliau, suvoktume jo teikiamą naudą. Juk žarnynas yra ne tik maisto virškinimo sistema. Jis lemia mūsų fizinę, dvasinę sveikatą, nuota...
Mokslininkai atrado cholesterolį organizme skaidančias bakterijas – tyrimo metu paaiškėjo, kaip jos tai padaro (6)
Kai kurių žmonių žarnyne esančios bakterijos gali padėti skaidyti cholesterolį, todėl šie žmonės būna mažiau linkę sirgti širdies ligomis, rodo naujas tyrimas, publikuotas mokslo žurnale Cell.
Dr. Aleknavičienė: norint išvengti pakilusio cholesterolio, širdies ligų, onkologinių susirgimų, reikalingos 5 maisto produktų grupės (2)
Galime dėti visas pastangas, kad gyventume sveikai, – sportuoti, pakankamai miegoti, tačiau viso to neužteks, jei nežiūrėsime, ką dedame į burną. Neišgelbės ir nuo gausos lūžtanti maisto papildų lentynėlė – priešingai, gerdami pirmus pasitaikiusius probiotikus galime net pabloginti žarnyno sveikatą....
Esame įpratę manyti, kad virusai yra vien tik žalingi mūsų sveikatai. Tačiau ne visi virusai yra kenksmingi, daugelis jų, esančių žmogaus žarnyne, netgi yra naudingi. Atlikti tyrimai rodo, kad žarnyno ir smegenų sąveikavimas tarpusavyje taro įtaką mūsų elgsenai ir jausenai. Greičiausiai esate pasteb...
Šis daugelio vis dar vartojamas maistas – blogis, triuškinantis žarnyno mikrobiotą: jei valgote jį kasdien, šaukiatės ligų (2)
Kas yra toji žarnyno mikrobiota ir kuo ji tokia svarbi? VU Medicinos fakulteto profesorius, mitybos mokslininkas Rimantas Stukas aiškina, kad žmogaus žarnyno mikrobiotą sudaro maždaug 2 kilogramai gerųjų bakterijų. Profesoriaus teigimu, kiekvieno žmogaus mikrobiota individuali ir skiriasi nuo kitų ž...
Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro mokslininkas Arnas Kunevičius sako, kad smegenų ir gerųjų bakterijų ryšys žinomas jau nuo senų laikų, tačiau tik dabar pradedama aiškintis, kaip gerosios bakterijos iš tiesų veikia kūną.
Dietologai sutinka: gardinkite kavą šiuo ingredientu ir naudą žarnyno sveikatai pajusite netrukus (1)
Tikriausiai jau pastebėjote, kad kava padeda gerinti virškinimą, o daugelis žmonių net kliaujasi šiuo gėrimu kaip priemone nuo vidurių užkietėjimo. Tačiau kavos poveikis žarnynui dar nėra iki galo ištirtas.
Ar kada susimąstėte, kodėl šlapimas beveik visada – geltonas? Tyrimų analizė parodė, kas tai nulemia
Merilando universiteto ir Nacionalinių sveikatos institutų (NIH) mokslininkai nustatė mikrobinį fermentą, kuris suteikia šlapimui geltoną atspalvį, rašoma naujoje studijoje, kuri buvo paskelbta žurnale „Nature Microbiology“.
Gydytojo Morozovo receptas po švenčių: kaip padėti apvalyti organizmą ir kam tik švaistote pinigus (1)
Visi laukiame Kalėdų. Ir visi nelaukiame dienų po švenčių: persivalgymas, tinginystė, ilgas sėdėjimas už stalo, skylių dirže trūkumas ir tetulių įkyrumas maitinant svečius (žr. Užkalnio poemą). Ką daryti po Kūčių ir Kalėdų?
Kviečia keisti požiūrį į mitybą ir savo sveikatą: yra dvi esminės problemos, dėl kurių atsiranda daugelis ligų (3)
Maistas – pagrindinis instrumentas, kuris gali tiek sugadinti, tiek sustiprinti sveikatą, sako žmonėms iš ligų išsikapstyti keičiant mitybą padedantis dietistas Jonas Lapinskas. Jis pastebi dvi esmines problemas, susijusias su maistu, kurios šiais laikais yra ypač aktualios.
Rado būdą, kaip atsisveikinti su akne ir žarnyno problemomis – nuo daugybės negalavimų gali padėti paprastas sprendimas (8)
Aknė, pilvo pūtimas, dirgliosios žarnos sindromas, dvylikapirštės žarnos uždegimai – prieš keletą metų tokia buvo Mintautės Surginaitės kasdienybė. Šiandien moteris džiaugiasi pasikeitusiu gyvenimu ir emocine būsena. Jos geros savijautos receptas – gerosios bakterijos.
Po 40 metų tyrimų garsus daktaras rado atsakymus, kaip pagerinti savo galimybes gyventi ilgą ir sveiką gyvenimą (11)
Retas kuris nejaučia kokių nors negalavimų, neturi alergijų, neserga lėtinėmis ligomis. Nors maisto daugeliui netrūksta, o vaistų yra kone nuo bet kokio negalavimo, visgi visuomenės sveikata tik blogėja. Iš gydytojų nuolat girdime: šios ligos pacientai vis jaunėja. Kodėl taip yra ir ar įmanoma ką no...