Prieskoniai gali turėti stiprų poveikį uždegimui, pagerinti žarnyno sveikatą ir, galbūt, padaryti pilvuką plokštesnį.
žolelės
80 straipsnių
Vasara – puikus metas pasirinkti žydinčių vaistažolių. Ne vienerius metus jas džiovinanti Vilija papasakojo, kaip tai daro pati. „Žiemą labai džiaugsitės“, – tikino ji ir išdavė, ką reikia daryti, kad žolelės išliktų iki kitų metų, o jų spalva nepakistų.
Galbūt daugelis žmonių nežino, kokia universali yra ši žolė ir kad ji aktuali didžiąją metų dalį.
Sakoma, kad žoleles geriausiai rinkti iki Joninių, mat birželio pabaigoje jos būna sukaupusios daugiausiai naudingųjų medžiagų. Kretingiškė Katerina Labanauskienė dar patikslino – tas laikas skirtingose vietovėse gali būti skirtingas, nes skiriasi klimato sąlygos. Tad mes paidairykime: o kas gi užau...
Petražolė – nuo seno vartojama vaistinė augalinė žaliava, kuri naudinga toli gražu ne tik šlapimo sistemai. Kuo ypatingos petražolės? Kaip paruošiama petražolių arbata? Kam reikėtų jų vengti?
Žolininkai ir sveikos gyvensenos propaguotojai, jau skuba rinkti želmenų: dilgėlių, garšvų, meškinių česnakų. Tačiau ne tik medikai, bet ir žolininkai, stebėdami lietuvių pomėgį viską iš gamtos imti saujomis, perspėja, kad žaliųjų vitaminų gali būti ir per daug.
Saulės spindulių trūkumas, intensyvus gyvenimo ritmas bei nuolatinis skubėjimas daro įtaką tam, kad daugelis lietuvaičių susiduria su stresu, slogia nuotaika ar net nemiga. Kovoti su šiomis problemomis galima įvairiai – sportuoti, užsiimti mėgstama veikla, daug laiko praleisti gryname ore bei valgyt...
Dažnai neįvertiname to, kad gyvename išties labai turtingoje šalyje. Ir ne, ne apie ekonomiką šį kartą kalbama. Mūsų šalyje labai daug gamtos, miškų, žmogaus rankos nepaliestų atokių vietovių. O jose auga daugybė sveikatai itin naudingų augalų, kurių prisirinkti ir juos reguliariai vartoti gali kiek...
Turėti karalemizuotų svogūnų – pravartu. Tiks ir karštus sumuštinius ruošiant, ir picas ir įvairias mišraines. Karamelizuotus svogunus patiekti su mėgstamos žolelės šakele.
Nors vasara jau perkopė į antrąją pusę ir kai kurie yra įsitikinę, kad rinkti žoleles reikia tik iki Joninių, žolininkė Rasa Glinskytė-Subačienė sako, kad tai tik nerimtas pasiteisinimas, mat ir po Joninių pievos – pilnos gėrybių. Moteris sutiko papasakoti, kokias žoleles dabar galima rinkti ir kaip...
Arbata – tai gėrimas, kurį galima gerti be baimės. Paprastai ji ruošiama su vandeniu, o pagrindiniai būdai yra plikymas, jei naudojami lapai arba žiedai, ir nuvirinimas, jei naudojama tankesnė augalinė medžiaga, tokia kaip šaknys, stiebai, šakelės ar žievė.
Rudeninių darganų neatsiejami palydovai – sloga, kosulys, tad nemažai žmonių, ieškodami greito poveikio, griebiasi tabletės. Gamtos dovanas puikiai pažįstanti ir „Arbatų skrynią“ sukūrusi Ligita Guldupienė siūlo savo namų spinteles papildyti žolelių ir džiovintų laukinių obuolių arbatomis, kurios pa...
Karštos dienos ir intensyvūs lietūs paragino grybus lįsti iš po samanų. Todėl vis daugiau žmonių išeina į miškus grybauti. Jei ir jūs ruošiatės į mišką, ten dairykitės ne tik grybų, bet ir žolelių. Tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė, „Fiskars“ ambasadorė Renata Ničajienė dalinasi patarimais, ką ...
Vasara – palankus metų laikas rinkti įvairiausias žoleles, nes pievose jų galybė: prieskoninės, maistinės, vaistažolės – jos jau nuo senovės žinomos kaip skanus priedas ir pagalba organizmui. Žoleles galima naudoti šviežias arba tinkamai išdžiovinus paruošti atsargų žiemai. Žolelės turi gydomąją gal...
Žolininkė Vaiva žino, kaip prieš 100 metų naudotas žoleles galima pritaikyti ir šiandien: įvardijo, kokiems simptomams gali padėti (1)
„Gyventi į Visvainių kaimą iš Plungės miesto persikėliau su trimis mažamečiais vaikais. Buvau siuvėja, bet nežinojau, ką kaime veiksiu. Ore sklandė permainos: nepriklausomybė, keitėsi valiuta. Reikėjo galvoti, kaip gyventi kaime. Galvojau 3 metus, kol supratau, kad savo auginamomis žolelėmis galiu p...
Vasariški patiekalai neįsivaizduojami be šviežių ir kvepiančių žolelių. Šviežios prieskoninės žolelės yra svarbus ingredientas ruošiant pikantiškus ar saldžius patiekalus, salotas, sriubas, troškinius, desertus. Jos puikiai tinka ir įvairiausiems gėrimams pagardinti. Be to, žolelių atsargų nesudėtin...
Nors pavasarį dar negalime pasidžiaugti savo daržų derliumi, tačiau jau galime keliauti žoliauti ir pasisemti vitaminų bei mineralinių medžiagų iš gamtos suteikiamų žolelių. Alfas kartu su aromatinių žolynų ūkio savininke Milnora Pšibišauskiene įvardijo, kokios žolelės randamos Lietuvos laukuose ir ...
Ar gyventumėte atokioje vietoje, ar vyktumėte stovyklauti, ar tiesiog norėtumėte prisikaupti šiek tiek maisto atsargų nelaimės atvejui, jums padės ilgai galiojančių, bet sveikų maisto produktų sąrašas.
Patarimų, kaip apsisaugomi nuo kasmet užklumpančių peršalimo ligų internete galima rasti daugybę. Vis dėlto, ilgametę patirtį sukaupusi žolininkė Adelė Karaliūnaitė įsitikinusi – stebuklingi būdai neegzistuoja, tačiau natūralios, gamtoje randamos žolelės ir šviežiai spaustos sultys gali padėti susti...