Restoranas „Gaspar’s“ su šefu ir visa komanda priešakyje yra dvejus metus iš eilės „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje sąraše pripažintas geriausiu. Taip, nr.1 ir 2023-iais, ir 2024-iais. „Michelin“ gidas, šviežiai įtraukęs Lietuvą į „šeimą“, šiam restoranui skyrė specialų „Service Award“ už aptarnavimą (jį restoranas gavo vienintelis Lietuvoje) ir ypatingai šiuo metu kritikų vertinamą „Bib Gourmand“. Tai reiškia, kad vieta atitinka puikios kokybės ir kainos santykį.
Tiesa, aš ir pati keliaudama ir ieškodama, kur pavalgyti, pirmiausia renkuosi iš „Bib Gourmand“ pažymėtų restoranų sąrašo, o po to nagrinėju rekomendacijas bei visas žvaigždutėmis įvertintus įstaigas.
O kad įvertinimų nepasirodytų per mažai, prestižinis žurnalas ir portalas „falstaff“ „Gaspar’s“ įvertino 94 balais iš 100.
Kur tik bepasisuksi, vien vertinimai. Bet juk mums, žmonėms, reikia kažkokio atspirties taško? Restoranų atrodo daug, bet eiti kur, nežinome.
Eikit į „Gaspar’s“. Šios vietos lankytoja esu nuo pirmųjų dienų, o paskutinį mėnesį buvau netgi du kartus. Net ir man tai yra daug, žinant, jog iš viso Vilniuje liepą tebuvau 6 dienas. Kodėl?
Labai jauki aplinka mena apie šeimos restoranėlį, kuriame vyras ir žmona atlieka daugiau nei vieną vaidmenį, aptarnaujantis personalas jaučiasi laisvai, bet dirba užtikrintai, ingredientų kokybė yra absoliučiai nepriekaištinga, o šefo Gaspar Fernandes talentas priverčia į maistą pažvelgti kaip į kūrinį.
Man bepigu šnekėti, nes aš šio šefo karjerą stebėjau nuo pirmųjų jo dienų Lietuvoje. Mat teko dirbti kartu ir matyti, kaip jis po truputį kūrė čia savo „gerbėjų“ ratą, juos vis pritraukdamas dėmesiu ir skoniais. Taip, restoranas turėtų būti pavyzdys daugeliui, kaip reikėtų vertinti svečią.
Sklando gandai, jog Gaspar turi svečių knygą, kurioje žymisi, kas jiems patiko, kas nepatiko, alergijas ir pomėgius. Nežinau, ar tai tiesa, bet žinau, kad jis žino, kada buvau paskutinį kartą ir ką aš valgiau. Spėju, jog gyvenimas Jungtinėje Karalystėje ir mokslai prestižinėje „Le Cordon Bleu“ davė savo ne tik džiuginančių patiekalų ruošyboje.
Šefas gimė saulėtoje Gao saloje, augo Anglijoje, o jo seneliai yra portugalai. Būtent šios trys kultūros ir namais tapusi Lietuva susipina it meno paveikslai lėkštėse. Tik tas menas yra valgomas!
Pylimo gatvėje, Vilniuje įsikūrusiame restorane reikėtų tikėtis daug skonio receptorių vienu metu sužadinančių patiekalų. Nors visur sakoma, kad Gaspar Fernandes itin daug dėmesio skiria prieskoniams bei kokybiškiausiems ingredientams, aš dar pridėčiau ir jų apjungimą. Man asmeniškai jo patiekalai yra kaip geras muzikos kūrinys, kuris nuo pirmų akordų sugroja iki paskutinio ir dar palieka gerą jausmą.
Tikiuosi, restoranų lankytojai, jūs jau žinote, kad apie restoraną galima pradėti spręsti per duoną ir vandenį. Būtent Gaspar Fernandes su žmona Kristina tik atsidarę restoraną pradėjo importuoti ir siūlyti svečiams natūralų mineralinį vandenį iš Didžiosios Britanijos. O jų kepama Naan duona yra kąsnis Indijos.
Kaip jau sakiau, paskutiniu metu čia buvau du kartus, tad išragavau kone visą meniu. Pavasario ir vasaros metu visuomet rasite šviežių žolelių, kurios auga čia pat kieme ant palangės, šviežių daržovių, uogų. Pagal restorano konceptą dera ir atvežtiniai vaisiai, pvz. kesar mangai. Su jais ruošiamas desertas: juodojo kardamono karamelinis pudingas flan, mangų putėsiai, indiškos vanilės ledai.
Užkandžių meniu gausu žuvies ir jūros gėrybių. Paragaukite vongole moliuskų su čili ir česnaku, yuzu padažu. Burnoje tirpo ant grilio keptas aštuonkojis, su ant grilio keptų kukurūzų kremu, rūkytų ungurių padažu. Portugališka Bacalhau sūdyta menkė su kepta paprika, pomidorais bei degintais svogūnais, mėlynpelekio tuno nugarinė ir otoro papilvė, jūros ežių padažas, raugintos žaliosios paprikos, meškinis česnakas, naminės sūdytos sardinės su pomidorų salsa ir prieskoniais. Skamba kaip iš pasakos? Taip ir yra.
Vasara be voveraičių – ne vasara, tad „Gaspar’s“ meniu yra ir šviežių bulvių su voveraitėmis, Comte sūrio padažu, degintų kaliaropių čatniu, krapų duonos trupiniais bei lašišos ir eršketo ikrais.
Kaip jau sakiau, Naan duonos būtinai užsisakykite. Su ja galima valgyti viską! Jeigu keliausite dabar, tai arbūzų ir pomidorų salotos yra privaloma. Jeigu eisite rudenį, – rasite kažko naujo. Nes meniu keičiasi atsižvelgiant į sezoniškumą.
Iš pagrindinių patiekalų ragavau veganišką pomidorų karį su degintais žirniais ir pupelėmis bei sezoninėmis daržovėmis. Mėgstu spręsti apie vietą pagal veganišką patiekalą. Na, kiek kūrybos ir meilės įdėta ir jam.
Mėgstantiems sočiau – ant grilio kepta Iberico kiaulienos nugarinė su kaulu bei cikorijų ir apelsinų salotos. Yra ir steikas. O žuvies fanai džiaugsis, nes žuvis nuolat keičiasi. Man būnant atiteko juodoji menkė, kuri buvo patiekta su cukinijos žiedu. Bet šis buvo įdarytas žuvies ir krevečių putėsiais. Šalia dar artišokų kremas, sepijų padažas ir vietiniai žalumynai.
Na ir finišavom su desertais. Braškių desertas su šafrano kremu, sviestiniais sausainiais ir kardamono pieno puta akivaizdžiai įkvėptas mūsų mielos Lietuvėlės. Mes irgi mylim tave, Gaspar Fernandes. Ir Kristiną (žmona), bei visą komandą!
Kai žiūrėsite, kiek išleidau pinigų, tai nepamirškite, kad aš mėgstu pasimėgauti vynu, šampanu. Ypač, kai žinau, kad čia galima gauti įdomaus pilstomo vyno taurėmis iš šefo kolekcijos. Bei yra pasirinkimas pilstomų vynų su „Coravin“ sistema. Pastaroji leidžia siūlyti platesnį asortimentą, nes naudojama adatėlė ir butelys „galioja“ dar kelis mėnesius. Džiugu, jog daug dėmesio kortoje sulaukia portugališki gėrimai!
Reziume yra toks, kad mes visi turim džiaugtis ir paploti restoranui už pavyzdį, kaip mažais žingsneliais, darant teisingai ir gerai, galima pasiekti daug bei pamaloninti gero skonio ištroškusį svečią.