Aiškinta, kuo kava gali būti naudinga augalams, taip pat kokių klaidų svarbu nedaryti, kad ji tikrai veiktų.
„Augalams, augantiems rūgštesnėje dirvoje, gali būti naudingi šviežiai išvirtos kavos tirščiai.
Kalbame apie mėlynes, pomidorus, morkas, pankolį, pupeles, burokėlius, astras ir mėlynąsias bei rausvąsias hortenzijas“, – sako sodininkė Elizabeth Jones.
Taip pat kavos tirščiai gali būti puiki komposto sudedamoji dalis, sako Vašingtono koledžo sodo direktorius Shane’as Brillas.
Jis renka žemes ir sumaišo jas su kitomis organinėmis medžiagomis, pavyzdžiui kavą, kurioje gausu azoto, su džiovintais lapais ar šiaudais, kuriuose yra anglies.
„Kavos tirščius sudėkite į komposto krūvą ar indą ir retkarčiais apverskite, kad mišinys būtų vėdinamas.
Svarbu komposte nenaudoti per daug kavos tirščių – jų kiekis neturėtų viršyti penktadalio viso komposto tūrio.
Mišinį apverskite kartą per savaitę ir stebėkite drėgmės lygį – kad jis būtų drėgnas, bet ne permirkęs. Paruoštas kompostas bus paruoštas maždaug po trijų-šešių mėnesių“, – pataria Brillas.
Kavos tirščius galima lengvai išbarstyti aplink augalus, kad išnaikintumėte piktžoles ir šliužus, sako Brill.
Gentile’is pabrėžia, kad kavos tirščius, naudojamus pabarstymui, reikia džiovinti, nes drėgni jie sulimpa tarpusavyje, susidaro pluta ir neleidžia prasiskverbti maistingosioms medžiagoms.
„Aš švelniai paskleidžiu grumstus ant dirvos, pirštais lengvai sugrėbiu viršutinį centimetrą ar daugiau. Tai darant labai praverčia sodininko pirštinės.
Visada laistau, kad maistinės medžiagos lengviau prasiskverbtų į dirvą. Man patinka manyti, kad savo augalams duodu skanios kavos“, – dalijosi Gentile.
Kitas būdas pasigaminti trąšų iš kavos tirščių – praskiesti jas vandeniu, palikti per naktį ir nusausinti. Vėliau šį vandenį galima naudoti augalams laistyti, sako Hou.
Kavos taip pat galima įmaišyti į dirvožemį, į kurį planuojate sodinti augalus. Hou pataria naudoti 10 dalių dirvožemio ir vieną dalį kavos tirščių.
Klaidos, kurių reikia vengti
– Dirvožemis neįsisavins per daug trąšų. Didelis natrio kiekis gali pakenkti šaknims, perspėja Howe.
– Specialistai rekomenduoja maždaug kas trejus metus tikrinti pH, ar jis rūgštus, ar šarminis.
– Geriau tręšti jau panaudotais kavos tirščiais, pataria Jonesas. Jos yra mažiau rūgščios ir nešokiruos augalų per dideliu kofeino kiekiu.
– Per arti šaknų ar stiebo dedant kavos tirščių, augalai gali nudegti, sako Jonesas. Taip pat reikėtų vengti barstyti kavą tiesiai ant augalo.
– Kavos nereikėtų pilti ant labai jaunų augalų ar daigų, nes tai gali sukelti per didelį stresą jų gležnoms šaknims, sako Brill.