Jau išduotas ir pirmasis ekologiško viešojo maitinimo sertifikatas pagal naują tvarką.

Nauja tvarka ir taisyklės

Šiemet Lietuvoje įsigaliojo nauja moderni tvarka ir lengviau įgyvendinamos nacionalinės ekologiško viešojo maitinimo sertifikavimo taisyklės, parengtos remiantis gerąja kitų užsienio šalių, daugiausia Danijos, patirtimi, rašoma pranešime.

Kodėl būtent Danijos? Nes čia sukūrus šalies mastu sistemą ir įgyvendinant specialią programą per dešimtmetį situacija visiškai pasikeitė. 2011 m. buvo 138, o 2020 m. jau 3248 sertifikuotos ekologiško maitinimo įstaigos. Išaugo ekologiško maisto pardavimai, produktų asortimentas. Ekologiškus produktus dabar ten lankytojams siūlo ne tik kavinės ir restoranai, bet jie sėkmingai tiekiami ir į mokyklas, ligonines, slaugos namus. Tai yra puikus sėkmingos veiklos pavyzdys, kuriuo verta pasinaudoti ir kitoms šalims.

Nuo šių metų gegužės Lietuvos viešojo maitinimo įstaigos, gaminančios maistą iš ekologiškų žaliavų, gali sertifikuotis ir gauti auksinį, sidabrinį ar bronzinį tai patvirtinantį ženklą. Kartu įgyti išskirtinumą bei konkurencinį pranašumą rinkoje.

Išduotas pirmasis sertifikatas

„Ekoagros“ jau patikrino bei sertifikavo ir pirmąją tokią įstaigą – Ukmergės vaikų lopšelį-darželį „Žiogelis“. Darželis gavo sertifikatą su sidabriniu ekologiškumo ženklu, kas reiškia, kad ekologiškos žaliavos jų maiste, gaminamame vaikams, sudaro ne mažiau kaip 60 ar net 90 proc. nuo visų naudojamų žaliavų.

„Žiogelis“ jau nuo 2018-ųjų savo ugdytinius maitina ekologiškai. Tai yra vienas iš dviejų pirmųjų vaikų darželių, pasinaudojusių Žemės ūkio ministerijos teikiama parama ir perėjusių prie tokio vaikų maitinimo būdo.

Darželis, palaikant tėvams ir rajono valdžiai, personalui kryptingai stengiantis ir mokantis, pasitelkęs šviečiamąją veiklą, sėkmingai įveikė visus pradinius sunkumus – maisto gaminimo pagal naujas receptūras, produktų tiekimo, administracinius, viešųjų pirkimų organizavimo ir kitus. O šiemet apsisprendė, kad jiems reikalingas ir tai liudijantis sertifikatas.

„Šis dokumentas – prestižo reikalas: įrėmintas ir pakabintas visiems matome vietoje, jis patvirtins, jog iš tiesų ugdytinius maitiname maistu, kuris pagamintas iš be cheminių trąšų užaugintų produktų“, – sako darželio vadovė Birutė Jucevičienė.

Kavinėms, restoranams, darželiams...

Auksinis, sidabrinis arba bronzinis viešojo maitinimo veiklos ekologiškumo ženklas suteikiamas pagal tai, kiek įmonėje naudojama ekologiškų žaliavų nuo bendro jų kiekio – 95–100 proc., 60–90 proc. ar 30–60 proc.

Ekologiško viešojo maitinimo įstaigos gali tiekti vartotojui maistą, pavadintą ekologišku, jei nurodomi konkretūs ekologiški produktai ar patiekalų ekologiškos dalys. „Ekoagros“, kaip sertifikavimo įstaiga, atlieka dokumentines ir fizines patikras. Už ženklų naudojimo kontrolę rinkoje atsakinga Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

„Mūsų siekis – kad ne tik darželiuose, bet ir mokyklose, ligoninėse, kavinėse, restoranuose, kitose viešojo maitinimo įstaigose atsirastų daugiau ekologiškų produktų. Ir kad pagaliau įvyktų esminis lūžis ir proveržis – visuomenė daugiau vartotų, o gamintojai daugiau augintų ir gamintų ekologiškos produkcijos“, – sako „Ekoagros“ direktorė Virginija Lukšienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)