Šiemet derlius ankstyvesnis nei pernai, nes buvo daugiau saulėtų dienų.

„Derlius ankstyvesnis. Pirmą dieną priskinsime apie dvi tonas šių daržovių. Jos iškeliaus į prekybos tinklus. Iš vis per sezoną užauginsime apie tris tūkstančius tonų šių daržovių“, – pasakoja Paulius Andriejavas, „Agrošiltnamių“ direktorius.

Jonas Valevičius, įmonės agronomas, apibūdina ir kaip pavyko gauti tokį ankstyvą derlių – buvo saulėta ir tai leido nuskinti pirmus agurkus. Jis aiškina ir kaip atskirti, kada daržovė šviežia. Agurkas turi būti kietas, tačiau „neguminis“, uodegėlė nesudžiūvusi, perlaužiant girdimas traškus garsas.

Tačiau šių šviežutėlių daržovių sau leisti galės toli gražu ne kiekvienas. P. Andriejavas neslepia, kad dėl išaugusių sąnaudų šiemet visos daržovės brangs 20-30 proc., nes sąnaudos, vadovo skaičiavimu, didėjo „žvėriškai“. Produkcija tiek nebrango.

Visgi, parduotuvių lentynose šį kilimą pamatysime. Skaičiuojama, kad kilogramas pirmų lietuviškų agurkų kainuos 6-9 eurų. Iš mažesnių ūkininkų atvežti agurkai, atvežti į prekybos tinklus, parduodami jau mėnesį. Tiesa, jų kilogramas kainavo beveik 12 eurų.

„Šią savaitę jau laukiame didesnių agurkų kiekių. Tačiau tai tik pirmas derlius ir bus tik didžiausiose parduotuvėse. Kaina bus iki 15 proc. didesnė nei permai“, – analizuoja Rima Aukštuolytė „Maxima“ atstovė.

Pirkėjai stebisi, kad agurkai kelis kartus brangesni nei mėsa – kiaulienos kilogramą galima įsigyti už 2,5 euro. Kai kurie, išvydę daržovių kainą, juokavo, kad jie turbūt „auginti ant sniego“ ir kaip priimtiną kainą įvardino 4 eurus už kilogramą.