Pasirodė pirmosios lietuviškos bulvės
Pirmos bulvės – kaip pirmas lietus po sausros. Lietuva jų išsiilgusi, laukia. Kuo skiriasi atvežtinė šviežia nuo savos šviežios – valgytojai beveik neskiria, bet už tai kalba patriotizmas.
„Lietuviška yra lietuviška“, – sakė moteris.
„Jeigu susidėčiau jas vienu kartu – gal ir suprasčiau, o, kai nusiperki, man atrodo, jos vienodos“, – teigė kalbintas vyras.
Kol kas po eurą už kilogramą prekiaujama pernykštėmis bulvėmis, o 50 centų brangesnės šviežios – tik atvežtinės.
„Senoliai sakydavo: pirmą bulvę valgai – su šaukštu į kaktą reikia suduoti. Tokia tradicija būdavo. Dar sakydavo: sulaukei šviežių bulvių, tai gyvensi“, – išmintimi dalijosi panevėžietė Rita.
Gražų senovišką paprotį jau kaip tik galima taikyti. Lietuvoje prasidėjo bulviakasis – savaite negu pernai anksčiau.
„Šiltas gegužės mėnuo, dar palaistėme tas bulves, tai tiesiog vandens pagalba, o ne trąšų pertekliumi. Laiku palaistyta, lengva žemė – iš to susideda visa tai, kas mes dar prieš tėvo dieną turime ankstyvas pirmas bulves“, – teigė bulvių augintojas Rimantas Žebarauskas.
Paaiškino, kaip atskirti savas nuo atvežtinių
Po plėvele bulvės pirmą derlių augino nuo kovo vidurio. Iki tol jos buvo daiginamos.
„Pirmas dalykas, kad šiomis dienomis aktualiausia – pirma lietuviška bulvė negali būti didelė“, – teigė bulvių augintojas.
Jis bulvių valgytojas pakartojo kriterijus, kaip nepainioti savų bulvių su svetimomis. Pasak jo, jei bulvė – kaip pusė arbūzo – graži, bet jos kilmė aiški.
„Ji neišsipučia taip. Rumunija – jie kasa jau beveik mėnesį laiko. Galbūt jie pila daug trąšų, kad ji būna tokia labai didelė“, – teigė R. Žebarauskas.
Įprastai, atvežtinės bulvės prekybos centruose žemesnėmis kainomis lietuvišką produkciją nukonkuruoja.
Deja, lietuviškos bulvės brangs ir šiemet. Perkant tiesiai iš ūkio, pernai buvo 80 centų už kilogramą, šiemet – 1 euras. Kokį antkainį užsidės prekybininkai – augintojai neprognozuoja, tačiau žada, kad šį savaitgalį kai kuriuose prekybos centruose jau bus galima rasti pirmo lietuviško derliaus.
Ankstyvųjų bulvių patartina ilgiau nei kelias dienas nelaikyti ir suvartoti. Pirmąjį derlių planuojama nukasti iki Joninių. Paskui lauks dar kelios vėlesnių bulvių kartos, o bulviakasis baigsis spalį.
Visą reportažą rasite LNK portale: