Viliojančios apskrudusia plutele, bet dieviškai minkštos viduje gruzdintos bulvytės – patiekalas, kuriam niekas negali atsispirti. Todėl labai svarbu rasti balansą tarp to, kas gardu, o kas – sveika. Ir ieškoti šiuo atveju reikėtų orkaitėje.
bulvės
1018 straipsnių
Valgomoji bulvė (lot. Solanum tuberosum, angl. Potato, vok. Kartoffel) – bulvinių (Solanaceae) šeimos kiauliauogių genties augalas.
Vienmetis žolinis augalas 50-120 cm aukščio, su kuokštinėmis šaknimis. Apatinė stiebo dalis su požeminėmis palaipomis, ant kurių susidaro įvairaus pavidalo ir spalvos stambūs stiebagumbiai (bulvės).
Norint sulaukti gero kopūstų derliaus, svarbu kasmet laikytis sėjomainos taisyklių.
Eksperimentuodama virtuvėje Kristina pagamino bulvių vyniotinį su mėsa – receptas iškart pavergė internautus (1)
Kaunietė Kristina Binkienė žinoma daugeliui, kurie socialiniuose tinkluose ieško receptų, domisi maisto gaminimo naujienomis. Pedagogė feisbuke nuolat dalijasi pačios ruoštais patiekalais ir kaskart nustebina išradingu jų pateikimu. Apie tai rašiau tekste Tai ne kasdien išvysi – pedagogė Kristina ma...
Šių metų vasara ūkininkų nelepino, todėl daržovių derlius yra prastesnis nei pernai. Ūkininkai teigia, kad tam daugiausiai įtakos turėjo karštis, sausra ir liūtys. Tačiau daržovių kainos išliks stabilios ir nebus didelio kainų šuolio.
Buvę emigrantai paniro į žemės ūkį – bijo tik vieno, kad valdžia vietoj bulvių privers sėti pievą (6)
Darbo patirtis emigracijoje – gerai, bet dar geriau kurtis Lietuvoje. Po ilgesnio gyvenimo Anglijoje gimtinėn pargrįžę Asta Lasytė ir Dainius Kasiulis jau penkerius metus sėkmingai ūkininkauja ir vietos rinką aprūpina daržovėmis bei bulvėmis.
Vėstantys orai į virtuvę gražina komfortą teikiančius patiekalus, tokius kaip cepelinai, kugelis, vieno puodo troškinius. Tad ir keliauju į turgų – pasidomėti, koks šiemet bulvių derlius, kokios kainos ir kurios skaniausios.
Sako, ryto valgis turi būti sočiausias, tad kviečiame išsikepti tokią kiaušinienę. Gaminadmi užtruksite apie 15 minučių. Kiaušinienę patiekite su žaliomis daržovėmis.
Surinkus bulves darže, lysvės lieka tuščios. Kai kurie daržininkai iš rudens ant jų atveža mėšlo ir jas suaria, kad paruoštų juodžemį pavasariniam sodinimui. Tačiau yra ir kitas būdas: sklypą galima apsėti sideratais. Kas tai yra ir ką jos duoda, ką ir kada sėti sideratais?
Kokiomis daržo, sodo gėrybėmis prekiaujama sekmadieniniame turguje? Vieni čia ateina įsigyti produktų vakarienei, kiti pasiruošti rudeniui. Dabar ne tik grybų ir bruknių, bet ir braškių daigų metas.
Laikas, kada pradėti kasti bulves, priklauso nuo daugelio veiksnių. Visų pirma nuo veislės, oro sąlygų, sodinimo laiko, priežiūros ir kt.
Socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalinta panašiomis nuotraukomis ir įrašais, kuriuose matyti nitratų matuoklio užfiksuoti rezultatai. Nuotraukoje matyti, kad leistina nitratų norma siekia 60 mg NO3/kg, o pamatavus nitratų kiekį arbūze, aparatas rodė daugiau nei 800 mg NO3/kg.
Itin gardi, itin sodri žuvienė. Švelnus skonis nenuvils nė vieno ragautojo. Patiekite žuvienę apibarstę smulkintais krapais.
Ir kas mūsų užaugome be rūgštynių sriubos, retoriškai klausia mitybos specialistė Vaida Kurpienė? Šių rūgščiu skoniu pasižyminčių žalumynų galima rasti tiek nuosavose lysvėse šalia namų, tiek pievose ar pamiškėse. Beje, tai vienas žmogaus organizmui naudingiausių augalų, kuriame gausu vitaminų ir mi...
Daržininkai bando įvairiais būdais padidinti bulvių derlių. Norint gauti ankstyvą derlių, rekomenduojame lysves uždengti ta pačia medžiaga.
Turbūt žinomiausio tradicinio lietuviško patiekalo – cepelinų – kainos, kaip ir kitų valgių, kavinėse kyla. Statistiniai duomenys rodo, kad Vilniaus kavinėse porcija cepelinų balandį kainavo 7,22 euro, o pigiausiai atsiėjo Rokiškyje – 4,67 euro. Regionų kavinių vadovės „Delfi“ atskleidė, kad jų bran...
Pasigaminkire ukrainietiškų virtinukų su bulvėmis – labai gardus patiekalas. Tinka pietums ir vakarienei. Ukrainietškus virtinukus su bulvėmis patiekite su grietine ir likusiais keptais svogūnais.
Kas mėgstate burokėlius – geros naujienos: iš šviežių galima pasigaminti burokėlių lapkočių sriubą. Juk dar skaniau valgyti mėgstamas daržoves, kai žinome, kad jų vartojimas gali pagelbėti sveikatai. Vienas iš burokėlių privalumų – jie yra betaino šaltinis, kuris padidina serotonino (laimės hormono)...
Liepa, karščiausias metų mėnuo, yra gana darbinga sodininkams. Dauguma pasėlių šiuo laikotarpiu jau būna pasėti, tačiau dar nevėlu sėti į tuščias lysves. Sąrašas, ką galima sodinti liepą, gana ilgas.
Kolorado bulvių vabalas sukelia daug rūpesčių ūkininkams. Paprastai jis vystosi per kelias kartas. Žiemą perneša kaip suaugęs vabzdys.
Bulvinius vaflius galima valgyti vienus, o galima patiekti kaip garnyrą. Žinoma, skaniausi – karšti. Bulvinius vaflius noriai ragaus ir vaikai.