Nors tąkart, dar vasaros sezono metu, VMVT minėtam asmeniui uždraudė vykdyti nelegalią veiklą ir skyrė 195 eurų baudą, jis vis tiek neįregistravo savo veiklos VMVT ir toliau neteisėtai prekiavo rūkyta žuvimi. Atlikus pakartotinį patikrinimą su Jungtinio operacijų centro ekonominės policijos pareigūnais, paaiškėjo, kad Ž. C. nevykdė ankstesnių VMVT inspektorių reikalavimų ir nepašalino kai kurių trūkumų, pavyzdžiui, rūkytą ir atvėsintą žuvį laikė ne šaldytuve, o atvirai ant prekystalio neapsaugant jos nuo išorinės taršos, be to, ir toliau žuvimi prekiavo nelegaliai. Dėl pasikartojančių pažeidimų Ž. C. buvo taikyta griežtesnė sankcija – skirta 1040 eurų bauda.
Vien vasaros sezono metu, kai prekyba rūkyta žuvimi yra itin populiari tarp poilsiautojų bei vietos gyventojų, VMVT inspektoriai Klaipėdos regione patikrino 14 prekybos žuvimi ir žuvies gaminiais vietų – 4-iose iš jų fiksavo pažeidimus: nuo prastos darbuotojų higienos, produktų laikymo sąlygų pažeidimų iki nepateikiamų kainų etikečių, be to, ne visi prekiautojai kontrolę atliekantiems inspektoriams pateikė privalomus turėti termometro patikros sertifikatą ir geriamojo vandens tyrimų protokolą. Už nustatytus pažeidimus jiems buvo taikyta administracinė atsakomybė.
VMVT primena, jog žuvies produktai yra vieni greičiausiai gendančių produktų, kurie laikomi netinkamomis sąlygomis gali sukelti sveikatos negalavimų, todėl labai svarbu, kad prekiaujant šiais produktais būtų griežtai laikomasi reikalavimų.
Ką žinoti vartotojams, norintiems nusipirkti kokybiškos rūkytos žuvies?
Žuvis yra ypač jautrus laikymo sąlygoms ir trukmei produktas, kuris greitai genda. Laikoma netinkamomis sąlygomis žuvis gali būti apsinuodijimo maistu priežastimi. Dėl to patys pirkėjai turi išlikti budrūs ir turi vengti žuvį pirkti iš atsitiktinių prekeivių.
Šaltai rūkytos žuvys yra aukso spalvos, jų paviršius – švarus, sausas. Neskrostų žuvų pilvas – neperplyšęs, o raumenys – pilkai gelsvos spalvos, kieti, pjūvyje lengvai trupa. Šių žuvų kvapas malonus, būdingas rūkytiems gaminiams.
Sugedusių rūkytų žuvų paviršius būna drėgnas, blankaus aukso arba pilkšvo atspalvio, jų pilvas glebus, kartais suplyšęs, pati mėsa glebi, nemalonaus kvapo.
Karštai rūkytų žuvų paviršius – nuo šviesiai auksinės iki rudos spalvos. Konsistencija švelni, sultinga, gali būti sausoka, trupanti, kvapas – malonus.
Sugedusios žuvies paviršius – drėgnas, lipnus, aštraus ar pelėsių kvapo, pilvas – glebus ar plyšęs, viduriai – su irimo požymiais, raumenys glebūs, o mėsa apkartusi.
Pasitikrinti, ar prekybos žuvimi vieta yra įregistruota VMVT, galima viešai prieinamoje paieškoje VMVT tinklalapyje „Mažų gyvūninių maisto produktų kiekių gamintojai“.