Lietuvos ornitologų draugijos narys, „Pažinkime paukščius drauge“ edukatorius Gediminas Petkus sako, kad antys neretai peri netikėtose vietose, dažnai šalia vandens telkinių, bet pasitaiko, kad įsikuria ir toliau.

„Kartais paukščiai įsikuria šalia žmonių ir sudaro jiems tam tikrų nepatogumų, pavyzdžiui, musinukės, kielės, kregždės, žvirbliai peri pavėsinėse, įvairiuose sodybos pastatų užkaboriuose. Kai paukštis jau sudėjęs kiaušinius ar net išperėjęs jauniklius, jie yra saugomi įstatymų, negalima naikinti. Reikia leisti baigti perėti ir paukštis paliks lizdą.

Taip atsitinka, jei grįžti iš kokių atostogų ar po ilgo laiko apsilankai sodyboje, randi tokių dovanų. Reikia bandyti netrikdyti paukščių“, – pasakoja ornitologas.

O štai Ilona stebisi, kad kokį mėnesį ant dėties tupėjusi antis staiga dingo su visais kiaušiniais, neliko nė lukštų. Ančiukų moteriai taip ir neteko pamatyti.

Gediminas Petkus

G. Petkus sako, kad ančiukai išsirita po 24 dienų, jie palieka lizdą iš karto, su patele keliauja link vandens telkinių, kieme nelieka: „Nebent spėji pamatyti tą patį momentą, kai jie išsirita, nes jie išeina iš karto.“

Anot jo, kiaušinių lukštus paukščiai gali sulesti, nes tai yra kalcio šaltinis, kai kurie sparnuočiai lukštus išneša iš lizdo patys. Pavyzdžiui, kai išsirita varnėnai, jie lukštus išnešioja po kiemus ir žmonės randa melsvų kiaušinių lukštų.

Ornitologas sako, kad kiaušinių geriau neperkelti. Paukščiai ne visada gali perėti kitoje vietoje.

„Kaip būna su kregždėm, kartas nutrupa jų lizdas nuo sienos, tada žmonės kokį krepšelį pritvirtina per metrą ar du, pasitaiko paukščiai sugrįžta. Arba jei žmonės daro remontą, negali laukti ir yra strazdo lizdas, jį kartais perkelia. Tačiau su antim sudėtinga, nes jos gali to lizdo nerasti“, – kalba pašnekovas.

Paukščio lizdas žmonių garaže

Dengti širma lizdo taip jį atskiriant nuo terasos zonos, kurioje nori ilsėtis žmonės, G. Petkus taip pat nepataria: „Reikia žiūrėti, kokiais keliais atskrenda antis iki lizdo. Ar ras jį. Nes gali būti uždengtas jos takas. Taip pat kai žmogus pakeičia kažkokį aplinkos elementą paukštis gali nebegrįžti, nes nesijaus saugiai.“

Pašnekovas teigia, kad jei sparnuočių draugija nepageidaujama, imtis priemonių galima kai paukštis dar nesudėjęs kiaušinių ir tik bando kurtis.

„Jei pradėjo sukti lizdą, žmonės gali neleisti to daryti, – pridūrė jis. – Vis dėlto šį momentą sunku pastebėti.“