Žinomam agronomui Leonui Juozelskiui – jau 86-eri, bet jį galima sutikti kiekvienoje sodininkų mugėje. Įspūdingo dydžio avietės, įvairiaspalvių vynuogių kekės patraukia ne vieno augalų mylėtojo akį.

Buvo tarp pirmųjų

Naujomis vynuogių ar aviečių veislėmis besidomintys žmonės lengvai randa ramią Janinos ir Leono Juozelskių sodybą Zujūnuose (Vilniaus r.). Pirmajame Lietuvoje specializuotame sodininkystės ūkyje Leonas išdirbo keturiasdešimt dvejus metus. Jis pirmas į Lietuvą atvežė ir pradėjo platinti kai kurių veislių augalus. Anksčiau turėjo net 200 veislių rožių kolekciją.

Daugiau nei pusė žemės sklypo prie namo – didžiulis šiltnamis, kuriame kadaise jos žydėjo. Dabar ten tarpsta vynuogės. „Auginu 82 veislių vynuoges. Visos skirtingos: vienos sunoksta labai anksti, kitas galima valgyti vėlai rudenį. Tai, ką aš darau, – puikiausias įrodymas, kad vynuoges galima auginti ir Lietuvoje.

Šiltnamis – tinkamiausia joms vieta, nes šie augalai yra šilumamėgiai“, – pasakojo pašnekovas ir kvietė ragauti vynuogių nuo visų prinokusių kekių. Garbaus amžiaus agronomas žino kiekvieno vynmedžio pavadinimą, jo auginimo ypatumus. Akivaizdu buvo viena – skoniu jo auginamos vynuogės pranoksta perkamas prekybos centruose.

Būtina vėdinti

Agronomijos mokslus krimtęs Rusijos K.Timiriazevo žemės ūkio akademijoje, jis ir dabar palaiko ryšius su Rusijos mokslininkais selekcininkais. Naujų veislių augalų siųsti paštu negalima, tad daug sodinukų į Lietuvą atkeliauja traukiniu. Sušlubavus sveikatai, Leonas mažiau keliauja. Anksčiau jis, norėdamas įsigyti naujausių vynuogių veislių, vykdavo į Skiernovicus (Lenkijos sodininkystės institute yra Vynuogininkystės skyrius) ir gerokai toliau – net iki Novočerkasko, kuriame yra didžiausias vynuogių selekcijos centras.

„Naujai sukurtos veislės atsparios šalčiui, jų skonio savybės puikios, jos neturi senų veislių vynuogėms būdingo glitumo. Tačiau reikia ne vienų metų, jei nori įsitikinti, ar veislė tinka mūsų klimatui, – tikino Leonas. – Turiu veislių, kurioms nebaisūs dideli, net 40 laipsnių, žiemos šalčiai. Jų stiebai lieka nenušalę. Tačiau blogiausia tai, kad auginamos lauke visos vynuogės nukenčia nuo pavasarinių šalnų, net tada, kai spusteli vos vienas laipsnis šalčio.

Nušalus išsprogusiems ūgliams augalas nedera.“ Jis paaiškino, kad biologiniai procesai vynmedžiuose prasideda esant 10 laipsnių šilumai ir baigiasi esant 35 laipsniams karščio. Sumaniusieji auginti vynuoges turi tai įsidėmėti ir, statydami šiltnamį, pasirūpinti, kad jame būtų geras vėdinimas. 25 proc. šiltnamio ploto reikia skirti vėdinimo angoms. Vynuogės gali būti laistomos tik kartą per savaitę. L.Juozelskio šiltnamyje įrengtas lašinis laistymas, tad laistymui nereikia nei laiko, nei jėgų.

Labai vertingos uogos

Žinant, kokia nedėkinga – pernelyg drėgna ir permaininga – vasara buvo šiais metais, L.Juozelskio šiltnamyje stebino tai, kad vynmedžių šakos linko nuo gausaus derliaus. Vynuogių augintojui profesionalui prastas oras, matyt, ne kliūtis užauginti gerą derlių. Pasak agronomo, vienai šeimai reikėtų įsigyti 8–10 įvairių veislių vynmedžio sodinukų, kad surinktų apie 70 kg vynuogių derlių.

„Vynuogės pradeda nokti tada, kai kitos uogos jau būna pasibaigusios. Vynuogės labai vertingos, nes jose yra gliukozės ir fruktozės, kurias organizmas lengvai pasisavina. Pagal kaloringumą 1 kg vynuogių atitinka 1,7 l pieno, 650 g jautienos, 1 kg žuvies, 5,5 kg pomidorų, 1,5 kg obuolių“, – vardijo pašnekovas.

Pasak jo, vitaminų daugiausia odelėje, todėl ją reikėtų būtinai suvalgyti. Mitybos specialistai rekomenduoja žmogui per metus suvalgyti 10–15 kg šviežių uogų, 1 kg razinų ir išgerti 3 l vynuogių sulčių. Pastebėta, kad tuose kraštuose, kur auginamos vynuogės, vaikai neserga mažakraujyste.

Ankstyvos vynuogių veislės, kurias L.Juozelskis rekomenduoja auginti Lietuvoje:

Dauga. Žalios su geltonu atspalviu uogos sunoksta per 95 dienas, lauke – pirmoje rugpjūčio pusėje. Pakelia 24 laipsnių šaltį. Veislė atspari ligoms.

Liepajas dzintars. Uogų kokybė vertinant penkiabale sistema – 4,85–4,8 balo. Uogos 4,5–5 g svorio, apvalainos, žalsvai gelsvos, odelė nestora.

Timur. Kekės sveria apie 400–600 g, uogos – 6–8 g, pailgos, žalios. Saulėje pagelsta.

Aliošenkin. Būna 1 kg ir daugiau sveriančių kekių. Uogos gelsvos. Labai derlinga veislė. Antžeminė dalis atspari 25 laipsnių šalčiui, o šaknys – ne. Auginant lauke būtina purkšti nuo tikrosios miltligės.

Zviozdočka. Uogos – apie 3 g svorio, šviesiai raudonos. Labai skanios. Ištveria iki 24 laipsnių šaltį. Neatspari netikrajai miltligei.

Labai ankstyvos vynuogių veislės, tinkamos auginti Lietuvoje, yra Kodrianka, Muskat jantarnyj, Supaga, Tambovskij belyj, Elegant sverchranij, Silva veismiša, Juodupė.