Norėjo būti arčiau gamtos
Valgomojo sausmedžio uogų ūkio įkūrėją Antaną su žmona Elmira kraustytis iš didmiesčio paskatino noras būti arčiau gamtos. Pamatę gražią ir ramią vietą, apsuptą miškų, nutarė ten įleisti savo šaknis.
„Ilgą laiką domėjomės ir dairėmės sodybų. Prieš aštuonerius metus sužinojom, kad kaip tik šioji yra parduodama ir dar su nedideliu žemės plotu. Mums čia labai patiko“, – prisiminė A. Karbauskas.
Šeimininkai įsigytos sodybos daug nepakeitė, tiesiog ją šiuolaikiškai atnaujino, apsišiltino namą. Ir dabar po visų dienos darbų, vaikų mokslų ir būrelių, palikę už nugaros miesto triukšmą, Karbauskai
kas vakarą skuba į savo ramybės oazę. Ir šio malonumo – gyvenimo mažame kaimelyje – anot pašnekovo, tikrai nekeistų į nieką.
Kai labai nori, viskas pavyksta
Jaukiai įsikūrus sodyboje atėjo metas galvoti, kaip tinkamai išnaudoti turimą žemę. Visų pirma sodybos šeimininkams kilo idėja auginti sraiges, bet pabendravęs su tais, kurie jas jau augina, suprato, kad sumanymas netinkamas. Tada galvoje sukirbėjo mintis – o gal šilauogės? Bet ir šio sumanymo buvo greit atsisakyta dėl specifinio dirvos paruošimo.
„Vieną dieną žiūrim su žmona televizorių, o ten apie kažkokias sausmedžio uogas pasakoja. Taip sudomino, kad iš interneto puslapių visą esamą informaciją susirinkau“, – pasakojo ūkininkas.
Iš to didelio susidomėjimo bei užsispyrimo ėmė rastis uogynas. 2018 metų rudenį į Karbauskų sodybą atvyko pirmieji sausmedžiai, jais užsodino septynias eiles, po kurio laiko – dar šešiolika.
„Šiai dienai tam turime paskyrę 2 hektarus žemės, kurioje auga per 5 200 krūmelių. Kuomet prasideda uogų skynimo sezonas, būna lengvas stresas, mat derlių reikia nurinkti per mėnesį. Planuose yra įsigyti nuėmimo kombainą, kuris labai pagelbėtų skinant uogas“, – pasakojo A. Karbauskas.
Ūkininkai augina keturių skirtingų rūšių sausmedžio uogas, jomis prekiauja Palangos bei Klaipėdos turguose. Už prekystalio dažniausiai stoja noriai tėvams padedančios dvi Karbauskų atžalos – sūnus
ir dukra. Na, o šiemet sodybos šeimininkai nutarė dar ir eksperimentuoti: iš savo skaniųjų uogų verda įvairias uogienes, džemus, sirupą ir kitus gardumynus.
Jaunystės ir grožio uoga
Karbauskai pripažįsta, kad lietuviams sausmedžių uogos dar nėra itin gerai pažįstamos, todėl ūkininkai stengiasi kuo plačiau pasakoti apie jų išskirtines savybes.
Savo išvaizda jos daugeliui pasirodo panašios į šilauoges ar mėlynes, bet sausmedžių uogos yra gana minkštos.
„Nors ir minkštos, bet didelis jų pliusas tas, kad šaldytuve šios uogos puikiausiai išsilaiko ilgesnį laiką, o jų savybės ir išvaizda nepasikeičia. Be to, jos itin tinka šaldyti, nes atitirpintos taip pat nepakeičia nei skonio, nei struktūros“, – pasakojo A. Karbauskas ir pasidžiaugė šiųmetiniu pirkiniu – pramoniniu šaldytuvu.
Nors Lietuvoje sausmedžio uogos savo populiarumu nusileidžia kitoms pamėgtoms sezoninėms gėrybėms, Tolimųjų Rytų šalys jas liaupsina jau šimtmečius, o japonai vadina jaunystės šaltiniu.Šios uogos yra ypač turtingos vitaminais ir mikroelementais. Pavyzdžiui, jos turi net keliais kartais daugiau geležies nei mėlynės, jose gausu vitaminų C ir A, kalio, kalcio, fosforo, B grupės vitaminų, seleno ir kitų medžiagų. Sausmedžio uogos taip pat turtingos antioksidantais, vertinamos dėl priešuždegiminių, širdies ir kraujagyslių darbą gerinančių savybių.
Nori visą savo laiką skirti tik uogų puoselėjimui
Sukūrę savo uogų ūkį Karbauskai nemetė savo ankstesnių darbų: .A. Karbauskas dirba įmonėje, kuri užsiima automobilių sėdynių apmušalų siuvimu, o jo žmona sukasi grožio srityje.
„Dažną sykį taip nutinka, kad vos parvykę į namus taip ir nenueiname iki jų, o lekiame tiesiai prie uogyno, kuriame darbų apstu. Vaikai irgi labai daug padeda, štai sūnus nuo gegužės mėnesio yra atsakingas už viso ūkio žolės pjovimą, tad aš net nesuku dėl to galvos – žinau, kad bus nupjauta“, – pasakojo ūkio šeimininkas.
Žadvainiškis neslepia, kad iš finansinės pusės šeimos ūkis dar nėra tokia gera paspirtis, kaip norėtųsi. Karbauskai tikisi, kad po kokių 2–3 metų, kada krūmeliai bus užaugę, galės visapusiškai
susikoncentruoti tik į ūkį, palikę savo oficialius darbus.
Įvertinti ir apdovanoti bendruomenės
Pasidomėjus, ar lieka nors lašelis laisvo laiko nuo ūkio darbų kitiems savo pomėgiams, žadvainiškis papasakojo, kad yra baigęs S. Šimkaus konservatoriją bei mėgsta muzikuoti. Todėl tik radęs progą mielai prisijungia prie kapelos, kurioje groja lūpine armonikėle ir dainuoja.
Kad naujakuriai puikiai pritapo Žadvainuose rodo ir tai, jog patys žadvainiškiai A. Karbauską 2016 metais išrinko savo bendruomenės pirmininku. Bendruomenė kasmet rengia Žolinių šventę, į kurią
susirenka ne tik vietiniai, bet atvyksta ir svečių. Be to, žadvainiškiai tvarko ir visaip puoselėja savo kaimelį, kad visi būtų laimingi, čia gyvendami.
O šiemet, Mykolinių šventės Rietave metu, Karbauskų ūkis buvo išrinktas ir apdovanotas metų ūkiu.
„Labai džiaugiamės, kad buvome pastebėti bei įvertinti. Bet tuo pačiu esame įpareigoti dar labiau stengtis ir žengti tvirtu žingsniu į priekį“, – teigė ūkio šeimininkas.