O dėl to, kad didžiąją pavasario dalį mums teks praleisti tarp keturių sienų, užsidarius savo bute, tik retkarčiais išsiruošiant į parduotuvę parsinešti maisto. Piktasis koronavirusas sujaukė daugumos planus, ir tenka prisitaikyti, juos keisti. Bet jei jūs nebeturite idėjų, kaip naudingai praleisti laiką, štai vienas iš variantų – įsirenkite nedidelį naminį daržą ant savo palangės. Ir laiką įdomiai praleisite, ir sveikatai naudinga! Todėl jums pateikiame mini straipsnių seriją „Daržas ant palangės“ – ką naudingo ir neįprasto galima užsiauginti bute.
Be abejo, nėra prasmės sodinti ant palangės viską iš eilės, ypač jei jums nelabai patinka kapstytis žemėje ir vienintelis augalas jūsų namuose, kurį prieš kelerius metus padovanojo mama, sėkmingai nusigalavo dar pernai žiemą.
Apžvelgsime aštuonis augalus, kuriuos galima lengvai, nebrangiai užsiauginti ant palangės – jie tikrai pravers buityje. Vaikai, beje, taip pat džiaugsis dalyvaudami procese – jiems beveik visada įdomu, kaip auga vienas ar kitas augalas, juolab, jei jis pasodintas savomis rankomis.
Čiobreliai
Čiobreliai pasižymi antibakterinėmis ir gydomosiomis savybėmis, jie dažnai rekomenduojami iaip profilaktinė priemonė imuniteto stiprinimui. Jie taip pat padeda nuo miego ir virškinamojo trakto sutrikimų. Čiobreliai naudingi ir tiems, kas nori išsivalyti organizmą.
Čiobreliai ant palangės
Čiobreliai auga lėtai, užtat yra vertingi tuo, kad yra daugiamečiai augalai. Jiems reikia šviesos ir sausos žemės (negalima laistyti per dažnai ir per gausiai). Čiobrelių galima užsiauginti iš sėklų arba nusipirkti augančių sodinukų. Vazonas arba kita talpa, kurioje jie augs, turi būti gana erdvūs. Čiobrelių šaknys vešlios, lapai sultingi. Galima nusipirkti įvairių jų rūšių, priklausomai nuo kvapo. Čiobreliais skaninamos sriubos ir kiti karštieji patiekalai, salotos.
Šie augalai ne tik arbatai ir vaistams naudojami, bet ir kaip prieskoniai. Jų kvapas stiprus, gaivus, skonis aštrus. Čiobreliai naudojami mėsai, dešroms, sriuboms, padažams, marinatams, o ypač pupelių ir žirnių valgiams paskaninti. Įdėjus šakelę į rauginamus agurkus, suteikia jiems išskirtinį aromatą.