Tarp sodininkų kriaušė laikoma gana kaprizingu augalu. Tačiau jei ji pasirinks idealią augimo vietą ir gerus kaimynus, džiugins derliumi.

Labai svarbu prisiminti vieną paprastą taisyklę: kriaušė augs ir duos vaisių tik saulėtame sklype. Jei pasodinsite šį medį pavėsyje, derliaus tikrai nesulauksite. Netgi pusdykumė laikoma blogu variantu.

Dar vienas svarbus niuansas: kriaušės negalima sodinti sklype, kuriame arti pasitaiko gruntinio vandens. Neturėtų būti užliejama tirpsmo ar lietaus vandeniu. Sklypas turėtų būti uždarytas nuo šiaurinių vėjų želdiniais arba pastatais. Geriausia, jei jis bus sodo pietvakarinėje dalyje.

Jei jūsų sodybos sklypas yra žemumoje, bet labai norite pasodinti kriaušę, darykite tai ant dirbtinai suformuotos kalvos. Jos skersmuo ir aukštis turėtų būti bent 70-80 cm.

Svarbu, kad dirva būtų derlinga. Jei jūsų sklype vyrauja smėlis, teks jį pagerinti. Šis medis mėgsta priemolio, gerai įmirkusį dirvožemį, kuriame yra pakankamai naudingų medžiagų.

Ką galima sodinti su kriaušėmis: idealūs kaimynai

Galite pasodinti apie dvi ar net tris kriaušes, tada jos skatins kryžminį apsidulkinimą. Obelys taip pat yra puikios kriaušių kaimynės. Tokia kaimynystė pagerins abiejų medžių derlių.

Apsaugokite vaismedžius nuo klevo kandies. Kriaušėms sodininkai puikiais kaimynais vadina avietes, vynuoges, serbentus. O braškynus galima apsodinti aksombarzdžiais, margainiais, varpučiais, kad apsaugotumėte medį nuo kenkėjų.

Ko negalima sodinti šalia kriaušės

Blogiausiu kaimynu laikoma slyva, nes ji yra kriaušės konkurentė kovoje dėl maisto medžiagų. Dėl to beveik visada laimi slyva. Taip pat nesodinkite vyšnių ir trešnių, kurios užkrečia kriaušes ligomis. 50-70 proc. sumažinkite jazminų, alyvų, akacijų derlių. O spygliuočiai didina dirvožemio rūgštingumą, todėl jiems ne vieta šalia vaismedžių. Kadagiai gali užkrėsti kriaušes rūdimis, todėl taip pat nėra geriausi jų kaimynai.