Signalai apie pradėjusią iš klevų tekėti sulą mus pasiekė ir iš kitų rajono vietų. Taigi sulos sezonas prasidėjo.

Anksčiau nei pernai

„Kai tik sniegas aplink klevą ištirpsta, ima šviesti saulė, pradeda tekėti sula. O mūsų klevas pasviręs į pietų pusę, saulė jį šildo, tai sula jau bėga gerai“, – sakė L. Jasinevičius ir pridūrė, kad pernai sulos tikrai taip anksti dar nebuvo. Pasirodė tik kovo mėnesį.
Paprastai šio vertingo gėrimo sezonas prasideda, kai vidutinė paros temperatūra pakyla iki 4–6 laipsnių šilumos ir ima busti medžiai. Tamsūs klevų kamienai nuo saulės spindulių įkaista greičiau, todėl klevų sula pradeda tekėti maždaug savaite anksčiau nei beržų. Tačiau iš pastarųjų ji teka ilgiau – 2–4 savaites, kol išsprogsta pumpurai. Iš vieno beržo galima pritekinti net apie 100 litrų sulos. Klevų sula yra saldesnė – ji turi apie 4 proc. cukraus, o beržų – tik apie 1 proc.

Pirmieji šių metų vitaminai

Sula – tikras vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis, juolab kad po žiemos žmogaus organizmui jų labai trūksta.

Suloje apstu geležies, vario, kalio, kalcio, azoto, bario, fosforo, magnio, natrio, nikelio, taip pat įvairių rūgščių, eterinių aliejų, saponinų, kurie lengvina atsikosėjimą ir skatina šlapimo išsiskyrimą.
Sula padeda kepenims neutralizuoti kenksmingas medžiagas: alkoholį, sočiuosius riebalus, trigliceridus, maistinius priedus ir dažiklius, pesticidus, konservantus. Teigiama, kad sula padeda sergantiesiems tuberkulioze, reumatu, stiprina organizmą, gerina medžiagų apykaitą.