Prasidėjus pavasariui, medžių šaknyse sukauptos vertingos maistinės medžiagos perduodamos po žiemos bundančio medžio vainikui – šių medžių sulčių, vadinamų sula, skuba prisileisti visi, kas ją mėgsta ir vertina. VDU Botanikos sodo Mokslo skyriaus Vaistinių ir prieskoninių augalų mokslo sektoriaus ve...
sula
65 straipsnių
Sula yra beržų ir klevų šaknyse sukauptų maistinių medžiagų prisodrintas skystis, kuris pavasarį kamienu perduodamas po žiemos atsigaunančio medžio vainikui.
Suloje yra nemažai svarbių mineralinių medžiagų, labai naudingų žmogaus organizmui.
Pavasaris tradiciškai yra sulos tekinimo sezonas. Tiesa, svarbu ją tekinti teisingai, norint išvengti baudos. Kaip tai daryti, galite rasti čia: Viskas, ką reikia žinoti norintiems tekinti sulą: taisyklės, kurios padės išvengti baudos.
Apie sulos naudą organizmui pasakojama čia, taip pat čia ir čia.
Pavasaris tradiciškai yra sulos tekinimo sezonas. Gamtininkas sako, kad jos jau kurį laiką galima prisileisti. Jis papasakojo, kas per gėrimas yra sula, nuo ko priklauso jos skonis ir kaip ją mėgsta vartoti lietuviai. Aplinkosaugininkai, savo ruožtu, primena, kad yra taisyklės kaip ir kur galima lei...
Pavasarį atšilus orams, kai sulos mėgėjai pradeda leisti pirmąją sulą, Aplinkos apsaugos departamentas pataria, kaip tai daryti tinkamai tiek nuosavame miške, tiek valstybei priklausančioje žemėje.
Sulos sezonas paprastai prasideda vasario gale arba kovo pradžioje. Kaip patikrinti, ar jau laikas ją leisti?
Pavasarį lauke naktimis, kai nebėra minusinės temperatūros, ruošdamiesi sproginti pumpurus ir auginti lapus, klevai ir beržai per šaknų sistemą savo kamienus prisipildo dirvožemio vandens su vertingomis mineralinėmis medžiagomis – sula, kuria susivilioja ir ne vienas šio ypatingo gėrimo mėgėjas. Vie...
Vis dėlto, nežinodami pagrindinių taisyklių, galime medžiui stipriai pakenkti, praneša LNK žinios.
Prasidėjus pavasariui ir atšilus orui prasideda sulos mėgėjų sezonas. Aplinkos apsaugos departamentas pataria, kaip tinkamai elgtis tiek nuosavame miške, tiek valstybei priklausančioje žemėje, rašoma departamento pranešime spaudai.
Kėdainių miesto turgavietėse pasirodė pirmoji sula. Ją pradėję leisti žmonės sako, kad gyvybės eliksyru dar vadinamas skystis bėga labai neblogai. Ir nors miške sulos galima gauti nemokamai, tačiau ir turguje ja prekiaujančiųjų netrūksta – už litrą sulos čia prašoma euro.
Kėdainių miesto turgavietėse pasirodė pirmoji sula. Ją pradėję leisti žmonės sako, kad gyvybės eliksyru dar vadinamas skystis bėga labai neblogai. Ir nors miške sulos galima gauti nemokamai, tačiau ir turguje ja prekiaujančiųjų netrūksta – už litrą sulos čia prašoma euro.
Pavasarinis sulos sezonas gamtoje jau baigėsi, tačiau verslininko Gintaro Didžioko įmonėje – pats darbų įkarštis. Šalčininkų rajone, Didžiųjų Baušių kaime, įsikūrusioje įmonėje „Straikas“ triūsia ne tik nuolatiniai, bet ir laikinai įdarbinti žmonės, nes šios lietuviškos sulos laukia vis daugiau šali...
Sula – maistinių medžiagų, sukauptų medžių šaknyse, tirpalas, kuris pavasarį perduodamas po žiemos atsigaunančio medžio vainikui. Iš klevų ir beržų gaunamos sultys vartojamos kaip gėrimas. Kuo šis gėrimas naudingas sveikatai? Kokią sulą rinktis? Ir kiek jos galima išgerti? Apie tai pakomentavo biome...
Turgavietės ankstyvo pavasario ženklai – pirmoji sula, praneša LNK žinios.
Jei galvojate, kad gamta dar giliai miega ir savo gėrybėmis nesidalija, labai klystate. Kėdainių rajono Dotnuvos miestelio gyventojas Justas Mingaila jau leidžia sulą. Vyriškis sakė, kad pirmąją šiųmetę sulą jis ragavo sausio 28-ąją. Pasak jo, toks ankstyvas sulos atsiradimas galė...
Po dviejų metų pertraukos viena po kitos Europoje atgyja ekologinio maisto mugės bei parodos.
Šiemet sodininkų darbus pristabdė pavasaris. Dėl keistų orų negalima laikytis įprastinio darbų kalendoriaus – tenka taikytis prie pokyčių.
Jei vasarą ir rudenį miškai pilni uogautojų ir grybautojų, pavasarį sveiko gyvenimo būdo propaguotojus vilioja sula. Ji jau nuo senų laikų netgi pramoniniu būdu buvo surenkama ir parduodama.
Skystasis miškų sveikatos auksas – sula. Pats laikas jos ieškoti ir kaip kiekvienam ją rinkti (12)
Atėjus pavasariui ir gamtai bundant iš miego vis dažniau prisimename jos teikiamas gėrybes. Viena iš jų – sula. Kada visgi galima pradėti ieškoti sulos? Ir kaip išsirinkti, iš kurių medžių galima ją gerti, o kurių ne? Kaip reikėtų rauginti sulą? Ir ar ji tokia pat vertinga kaip motinos pienas? Visus...
Sula – populiarus pavasarinis gėrimas, kuris, pasirodo, ne tik atgaivina, bet ir gali stabdyti senėjimo procesą organizme. Pasak dietistės Živilės Dumbraitės, dviejų mineralų koncentracija suloje yra didžiausia, o pavasarį šiuo eliksyru galima pakeisti net vandenį.
Liaudies medicinoje sula buvo prilyginama vaistui, manyta, kad ji padeda sustiprinti per žiemą nusilpusį imunitetą, pašalina iš organizmo susikaupusius toksinus ir kitas žalingas medžiagas. „Eurovaistinės“ vaistininkė Kristina Staivė pranešime žiniasklaidai sako, kad toks mąstymas tikrai ne be priež...
Pavasarį į miškus suskumba ir sulos mėgėjai, tačiau prieš leidžiant šį sveikatai nepaprastai naudingą gėrimą, būtina žinoti kelis svarbiausius dalykus. Valstybinių miškų urėdija dalijasi taisyklėmis, kurios padės ir sula pasimėgauti, ir medžio nepažeisti.