Džiovina orkaitėje

Sodininkė Birutė pomidorus džiovina orkaitėje.

„Plonai supjaustau ir orkaitėje išdėlioju ant kepimo popieriaus. Vėliau būna patogiau juos išimti. Džiovinimui svarbi pomidorų veislė – jis turi būti mėsingas ir kuo mažiau sultingas. Tada greičiau išdžius.

Kokios temperatūros reikėtų jiems džiovinti tiksliai nežinau, bet pati džiovinu 75 laipsnių temperatūroje. Man puikiai išdžiūsta. Laiko užima įvairiai. Pomidorai gali išdžiūti per tris valandas, kai nėra sultingi, o gali džiūti ir iki dešimties valandų. Svarbu juos plonai supjaustyti“, – vardija Birutė.

Anot jos, džiovinti pomidorus orkaitėje būtinai reikia su pravertomis durelėmis: „Reikia, kad jie ne šustų, o džiūtų. Galima pabarstyti šiek tiek druskos, pipirų. Jie tampa traškūs. Ir viskas.“

Pašnekovė sako, kad temperatūros nekeičia, palieka visą džiovinimo laiką tokią pačią

Pašnekovė sako, kad temperatūros nekeičia, palieka visą džiovinimo laiką tokią pačią.

Paklausta, ką toliau daro pomidorus išdžiovinusi, Birutė tikina, kad viskas priklauso nuo skonio.

„Esu bandžiusi karštu aliejumi užpilti, bet mūsų šeimai nepasiteisino. Aš laikau paprastai – sandariame stiklainyje sausoje vietoje spintelėje. Naudoju, kur norisi: dedu į sriubas, troškinius, padažus. Dalį sumalu.

Kai kurie pomidorai išdžiūvę tampa traškučiais, todėl juos labai patogu sumalti kavamale

Kai kurie pomidorai išdžiūvę tampa traškučiais, todėl juos labai patogu sumalti kavamale iki miltelių. Labai tinka su čili. Puikūs išeina prieskoniai mėsai marinuoti“, – kalba ji.

Gamina pomidorų padažą

Dalį pomidorų Birutė naudoja pomidorų padažui gaminti. Receptą ji rado internete. Sako, pagal šį receptą nulupti pomidorų net nereikia.

Tirštinimui rekomenduoja naudoti obuolių tyrę

„Kad pačioje padažo gamybos pabaigoje viską būtų galima sutrinti iki smulkiausių dalelių, patarčiau prieš kaitinant viską sumalti mėsmale: pomidorus, papriką, čili pipirus, svogūnus.

Tuomet kaitiname dideliame puode ant didelės kaitros, nes viską reikia užvirti ir šiek tiek pavirinti, kad viskas perkaistų ir nugaruotų dalis drėgmės. Kiti dalį skysčio nupila.

Tirštinimui rekomenduoju naudoti obuolių tyrę. Turimus obuolius supjaustyti gabaliukais ir puode pakaitinti, kad jie sukristų. Tada tą obuolių košę sudėti su kaitinamais pomidorais. Tada viską sutrinti trintuvu, viskas susimaišo, pomidorų odelės taip pat susitrina ir jų nesijaučia“, – patirtimi dalijasi moteris.

Išpilstyti pomidorų padažą reikia į stiklainius, kurie prieš tai turi būti iškaitinti

Išpilstyti pomidorų padažą reikia į stiklainius, kurie prieš tai turi būti iškaitinti: „Turi būti nauji dangteliai, viskas sterilizuota, kad jokia bakterija nepapultų. Pilstome į stiklainiukus, užsukame ir nešame į rūsį. Naudoti galėsite visą žiemą.“