Labai originalūs patisonų vaisiai, tai lyg baltos lėkštelės su dantytais kraštais. Pikantiškas patisonų skonis, primenantis grybų ir agurkų. Derlinga daržovė, nuo vieno augalėlio, dažnai jį paliejant, gerais metais ir dvi dešimtis tokių galvučių galima pririnkti.
Patisonai geriausiai auga šiltoje, saulėtoje vietoje, Mėgsta lengvesnę, purią, mėšlu patręštą dirvą. Tai – šilumamėgė daržovė, todėl sėjami tuo pačiu laiku kaip ir agurkai. Atstumai tarp augalų 60-70 cm, sėjama lizdais po 2-3 sėklas, kurios įterpiamos 4 cm gyliu. Sudygus paliekamas stipriausias daigas. Ankstyvesniam derliui gauti patartina sodinti daigais.
Patisonai valgomi žali, kepti, troškinti, juos taip pat galima marinuoti, rauginti. Vertingiausi maži, neperaugę 5-6 cm skersmens patisonai.