Daugelis daržininkų yra pastebėję – pačių surinktos sėklos neretai būna kokybiškesnės už pirktines – greičiau sudygsta, augalai užauga sveikesni, duoda gausesnį derlių.
patisonai
8 straipsnių
Patisonas (lot. Cucurbita pepo var. patisson) – paprastojo moliūgo (Cucurbita pepo) atmaina. Kultivuojamas visame pasaulyje.
Iniciatyvi miesto bendruomenė suorganizavo unikalų projektą – dalybas pertekliniumi derliumi.
Šviežio derliaus daržovės pirkėjų yra itin laukiamos, juolab kad rudenį galime mėgautis įvairiausiomis Lietuvos ūkininkų užaugintomis daržo gėrybėmis. Nors tradiciškai ruduo asocijuojasi su šviežiomis morkomis, bulvėmis ir kopūstais, Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspe...
Patisonas – mažiau populiari daržovė nei moliūgas ar cukinija, nors jos visos priklauso tai pačiai – moliūginei – daržovių šeimai. Vis tik patisonas gerokai skiriasi tiek savo skoniu, tiek išvaizda.
Šias metais gerai užderėjus daržovėms, daugiau užaugo ir retesnių jų rūšių. Jas daržininkai dažnai pasodina iš smalsumo, bet kai šios užauga, nelabai žino, ką su jomis daryti. Apie tokių daržovių naudą ir panaudojimo būdus papasakojo dietologė ir turguje daržovėmis prekiaujantys prekybininkai.
Patisonų tėvynė – Amerikos žemynas, o mūsų kraštuose jie neperseniausiai paplito. Maistinės savybės ir vertė panaši kaip aguročių. Tačiau patisonai ankstyviausia agurkinė daržovė, jų pirmo derliaus sulaukiame praėjus vos pusantro mėnesio po sudygimo...