Norėjo savų pomidorų

Kaip teigia Kaišiadoryse su šeima gyvenantis Rimvydas, pomidorų daigus jis pats norėjo užsiauginti dėl vienos, labai paprastos priežasties. Anot pašnekovo, tik tokiu būdu galima jaustis užtikrintu, kad augini tai, ko norėjai ir ką pirkai. Vyras sako, kad turguje perkant tiek daigus, tiek pačius pomidorus galima tiesiog apsipirkti.

„Kokių daigų turguje paprašysi, tokių jie turi. O paskui augini, laistai, tręši ir žiūri, kad arba nedera, arba visai ne tokie, kokių tikėjaisi“, – sako pašnekovas.

Kaišiadorietis Rimvydas tęsia, kad šįmet rinkdamasis pomidorų sėklas daug kriterijų neturėjo. Vyrui svarbiausia buvo tai, kad pomidorai galėtų augti lauke, žemesnėje temperatūroje, kad būtų ankstyvesni ir laiku prinoktų.

Tiesa, dar viena svarbi sąlyga, pasakoja vyras, buvo ir ta, kad lauke auginami pomidorai būtų žemaūgiai. Mat tokiu atveju, sako Rimvydas, pomidorų priežiūra lengvesnė, nereikia jų parišti.

Pomidorų daigus kaišiadorietis Rimvydas augino pirmą kartą

Paklaustas, ar rinkdamasis sėklas kreipė dėmesį į pomidorų spalvą ir formą, pašnekovas patikino – tikrai ne. Pasak Rimvydo, įvairesnių formų ir spalvų pomidorai – jau kolekcininkų reikalas.

„Tiesiog noriu vasarą kieme nusiskinti pomidorų, spalva ir forma man nelabai svarbu“, – komentuoja kaišiadorietis.

Sėklas daigino vonioje

Pašnekovas pasakoja, jog pirmiausia reikėjo paruošti pomidorų sėkloms tinkamą dirvą. Vyras sako lygiomis dalimis sumaišęs durpių substratą, kompostą, įdėjęs šiek tiek perlito.

Iš viso Rimvydas daigino trijų veislių pomidorų sėklas. Vienoje dėžėje jis padarė tris griovelius, į kiekvieną iš jų pasodino skirtingas veisles, o prie griovelių pasižymėjo, kokia veislė ten pasodinta.

„Pačioje pradžioje pasodintas sėklytes laikiau vonioje ant šildomų grindų, joms turėjo būti šilta. Ir dar jos buvo uždengtos su agroplėvele, kad drėgmė neišgaruotų, kad būtų šiltnamio sąlygos“, – pomidorų daiginimo pradžią prisimena kaišiadorietis Rimvydas.

Vyras sako lygiomis dalimis sumaišęs durpių substratą, kompostą, įdėjęs šiek tiek perlito

Vyras priduria, kad vos tik pradėjo dygti sėklos, jos buvo perkeltos į name esančią katilinę, kur temperatūra gerokai mažesnė.

Maždaug po trijų savaičių nuo pasodinimo, sako pašnekovas, atėjo laikas pikiuoti sudygusias sėklas.

„Pirmiausia sėkla išdygsta su vadinamais netikrais lapeliais, o paskui, kai pradeda leisti tikrąjį lapelį, metas pikiuoti“, – tikina kaišiadorietis.

Po pikiavimo daigelius vyras sodino į atskirus indelius, kuriuose daigai auga iki pat šiol.

Pasirūpino apšvietimu

Kaip teigia pašnekovas, po pikiavimo svarbu užtikrinti, kad daigai augtų jiems tinkamoje temperatūroje. Pavyzdžiui, sako Rimvydas, dienos metu turėtų laikytis 23-24 laipsnių šiluma, naktį ji gali būti žemesnė.

Ne ką mažiau svarbus ir daigų apšvietimas. Kaišiadorietis sako, kad jo name esančioje katilinėje natūralios šviesos mažoka, todėl virš pomidorų daigų jis pritaisė taip vadinamą ledinę lempą. Rimvydas ją sako įjungiantis ankstyvą rytą, išjungiantis tik vėlai vakare.

Virš pomidorų daigų Rimvydas pritaisė taip vadinamą ledinę lempą

Pasak pašnekovo, jo pomidorų daigams užaugti padėjo ir specialiai daigams skirtos trąšos. Kaišiadorietis skaičiuoja, kad daigus tręšė praėjus dviem savaitėms po pikiavimo, dar vienas tręšimas laukia iki daigus sodinant lauke.

Tiesa, Rimvydas sako, kad norintieji sėkmingai užauginti pomidorų daigus, jokiais būdais neturėtų jų perlaistyti.

„Jei šiek tiek išdžiūdavo, paliedavau. Svarbiausia buvo neperlaistyti, nes sąlygos vis tiek dirbtinės, tai jeigu dar drėgmės paduosi, gali ligų atsirasti“, – teigia pašnekovas.

Kalbėdamas apie sėkmingai išaugintus pomidorų daigus, kaišiadorietis Rimvydas atskleidžia ir dar vieną paslaptį. Saulėtomis ir šiltomis dienomis vyras daigus išnešdavęs į lauką ir pridengdavęs juos agroplėvele. Mat, sako vyras, daigams sveika gauti natūralios šviesos.

Vis dėlto, pastaruoju metu orams kiek atvėsus, Rimvydo pomidorų daigai ir vėl sugrįžo į katilinę.

Paklaustas, kada pomidorų daigus planuoja sodint į dirvą, vyras išduoda – šis darbas tikriausiai bus atliktas jau kitą savaitę.