Toliau portale „Taste of home“ pateikiami paprasti patarimai ir gudrybės padės lengvai išmokti valyti kepsninę.
Kaip valyti dujinę kepsninę
Kad šiemet galėtumėte skaniai kepti ant grotelių, norėsite, kad dujinis grilius būtų švarus, o mes kalbame ne tik apie grilio grotelių valymą šepečiu. Norint atlikti giluminį valymą, reikia išardyti kepsninę ir išvalyti atskiras sudedamąsias dalis. Skamba bauginančiai, bet tai yra lengviau, nei manote, ir šios papildomos pastangos užtikrins, kad visą sezoną galėsite patiekti aromatingą maistą.
1 žingsnis: išardykite kepsninę
Netrukus iš arčiau susipažinsite su grilio vidinėmis detalėmis. Prieš pradėdami įsitikinkite, kad kepsninė yra išjungta ir visiškai atvėsusi. Labai svarbu išjungti dujų tiekimą jų šaltinyje ir atjungti dujų jungtį.
Nuimkite visas groteles ir aromatizatoriaus groteles ir nuplaukite šiltu muiluotu vandeniu. Kitos dalys, kurias galite nuimti, yra degiklių valdymo rankenėlės, pašildymo lentynėlės ir riebalų padėklas. Visas šias sudedamąsias dalis galima nuplauti šiltu muiluotu vandeniu, kad pašalintumėte riebalus, nešvarumus ir susikaupusį maistą.
Nepamirškite degiklio vamzdelių – jie paprastai būna viryklės viduje, po aromatizatoriaus juosta. Patikrinkite gamintojo instrukcijas, kaip nuimti degiklio vamzdelius. Norėdami juos išvalyti, naudokite ilgą vielą (puikiai tinka ištiesinta drabužių pakaba), kad išvalytumėte vamzdelio viduje esančias kliūtis. Degiklio vamzdelyje esančios šiukšlės gali lemti būsimus užsidegimus. Tada plieniniu šerių šepečiu išvalykite degiklio vamzdelių išorę ir įsitikinkite, kad visos degiklio angos yra visiškai atviros.
2 veiksmas: nuvalykite vidų
Dabar, kai pašalinote didžiąją dalį prikepimų, kruopščiai išvalykite kepsninės vidų. Dangčio vidų nuvalykite popieriniu rankšluosčiu, kad nesikauptų riebalų; susikaupę riebalai panašūs į dažų dribsnius ir juos reikėtų nuvalyti. Tada dangčio vidų nuplaukite šiltu muiluotu vandeniu; tada nuplaukite švariu vandeniu. Viryklės vidų plaukite šiltu muiluotu vandeniu; tada nuplaukite vandeniu.
3 veiksmas: išvalykite groteles
Yra keli skirtingi kepsninės grotelių valymo būdai. Tačiau lengviausias yra nudegimo metodas. Jį galima atlikti kiekvieną kartą, kai naudojate kepsninę, ne tik atliekant giluminį valymą. Nustatykite aukštą degiklių temperatūrą (su uždarytu dangčiu) maždaug 15 minučių, kad sudegtų maisto likučiai ar riebalai. Tada grilio šepetėliu (arba kitu įrankiu) išvalykite groteles. Be to, kad grotelės ne tik sudegtų, bet ir maždaug kartą per mėnesį jas nušveiskite karštu muiluotu vandeniu.
4 veiksmas: iš naujo surinkite kepsninę
Sudėkite atgal groteles, aromatizatoriaus juosteles ir degiklių vamzdelius. Pakeiskite degiklių valdymo rankenėles, pašildymo lentynėles ir riebalų padėklą.
5 veiksmas: valykite išorę
Surinkę kepsninę, uždarykite dangtį ir pasirūpinkite jos išore. Daugumos dujinių grilių išorė pagaminta iš nerūdijančio plieno, todėl ją galima plauti minkšta šluoste su muilo ir vandens tirpalu; tada nuplaukite vandeniu ir sausai nušluostykite.
Jei dėmės įsisenėjusios, pabandykite naudoti nemetalinį šepetėlį ir šveiskite grūdėtumo kryptimi. Nepamirškite, kad nerūdijančio plieno paviršių nevalykite vieliniu šepečiu arba abrazyviniais valikliais. Dėl to gali atsirasti įbrėžimų.
Prieš kepdami nepamirškite iš naujo prijungti dujų .
Kaip valyti anglių kepsninę
Jei jums labiau patinka klasikinis dūmų skonis, kurį suteikia medžio anglių kepsninė, jums pasisekė. Medžio anglių kepsnines, turinčias mažiau dalių ir paprastesnės konstrukcijos, daug lengviau valyti nei dujines kepsnines. Bendrąją priežiūrą galite atlikti po kiekvieno kepimo, o giluminį valymą reikėtų atlikti kartą ar du kartus per metus.
1 veiksmas: pasiruoškite valymui
Kai kepsninė atvėsta, nuimkite groteles ir į metalinį indą išpilkite medžio anglių ar pelenų likučius.
2 veiksmas: nuvalykite vidų
Patikrinkite, ar dangčio viduje nėra riebalų ir dūmų nuosėdų. Nuvalykite jas nerūdijančio plieno šepečiu. Tada dangtį ir indą nuplaukite švelniu indų plovikliu, vandeniu ir kempinėle. Kad ateityje ant dangčio nesusidarytų nuosėdų, po kiekvieno kepimo ant grotelių nuvalykite jį muilu ir vandeniu, kol kepsninė šilta (bet ne karšta).
3 veiksmas: valykite groteles
Lengviausia valyti medžio anglimi kūrenamo grilio groteles prieš pradedant kepti. Įkaitinkite kepsninę atidarydami visas ventiliacijos angas ir palaikydami aukštą temperatūrą apie 10-15 minučių. Tada nerūdijančio plieno šerių šepetėliu pašalinkite ant grotelių likusias šiukšles.
Jei grotelių būklė itin prasta, išbandykite šią giluminio valymo actu gudrybę: pamirkykite groteles per naktį dviejų puodelių acto ir vieno puodelio valgomosios sodos mišinyje. Tada kempine nušveiskite maisto likučius ir šiukšles, nuplaukite vandeniu ir nusausinkite.
4 veiksmas: iš naujo sumontuokite
Kai dangtis, dubuo ir grotelės bus švarūs, vėl sumontuokite kepsninę.
5 veiksmas: valykite išorę
Nuvalykite išorę minkšta šluoste ir šiltu muiluotu vandeniu. Jei jūsų kepsninėje yra pelenų surinkėjas, nuvalykite ir jį.
Galite kepti!