Prestižinis sostinės mikrorajonas Žvėrynas, ir taip traukiantis akį savo autentika, pavasarį tampa dar patrauklesnis. Čia ir nuosavų namų kiemuose, ir žaliosiose erdvėse auga vešlūs ir dideli alyvų krūmai. Regis, pačiame Žvėryne galima išvysti visų spalvų alyvų krūmus – nuo sodriai violetinės iki baltos.

Kad minėto mikrorajono alyvų krūmai išties verti dėmesio, pastebėjo ir patys žvėryniečiai. Aktyvūs šio mikrorajono bendruomenės nariai dalyvauja gražiausio alyvų krūmo konkurse. Visos Žvėryno gyventojų atsiųstos alyvų nuotraukos bus pažymėtos ir specialiai tam sukurtame žemėlapyje.

Išgirdęs apie tokią iniciatyvą, Delfi Būstas nutarė pasivaikščioti po prestižinį Vilniaus mikrorajoną ir savomis akimis pamatyti, kaip iš tiesų atrodo ten augantys alyvų krūmai. Tenka pripažinti – vaizdai tiesiog užburiantys.

Grožis grožiu, tačiau kas per augalas yra tie alyvų krūmai? Štai paprastoji alyva yra alyvmedinių šeimos laupuotis krūmas. Pasak gamtininko Almanto Kulbio, alyvos yra giminingos su alyvmedžiu, tačiau ši giminystė tik botaninė – mat šių augalų išvaizda skiriasi kaip diena ir naktis.

Skaičiuojama, kad alyvų krūmas gali užaugti iki 6-7 metrų aukščio.

Tiesa, paprastosios alyvos yra populiarus dekoratyvinis augalas, kurio kvapnūs žiedynai skinami ir merkiami kaip gėlės. Tik reikalas tas, kad į vazą namuose pamerkta alyvų šakelė išsilaiko ne taip ir ilgai.

Kaip anksčiau Delfi komentavo gėlininkė Julija Juozapavičienė, vis dėlto yra keletas triukų, kurie padeda ilgiau išlaikyti alyvas pamerktas.

„Einame skinti su vandens talpa. Nupjauname šakelę, nuimame visus lapus. Paliekame tik žiedus ir merkiam į vandenį. Vandens daug, beveik iki pat žiedų. Grįžę namo iškart kaičiam arbatinuką, kol jis kaista, alyvų šakų apačias arba karpome žirklėmis išilgai, arba padaužom su plaktuku – sutrupinam kotą. Merkiam į karštą vandenį pusei minutės ir tada laikome kambario temperatūros vandenyje“, – paslaptimi dalinosi gėlininkė.