Išskalbus ir išlyginus drabužius, sudedame juos į spintą. Vienus sulankstome, kitus kabiname ant pakabo. Tačiau kad ir kaip kruopščiai drabužiai išlyginti, ištraukti iš spintos jie gali būti susiglamžę. Tai tiesiog siutina, ar ne?

Kad tokia situacija nebepasikartotų, Delfi Būstas kviečia paskaityti, kokį drabužių lankstymo būdą sukūrė visame pasaulyje žinoma namų organizatorė Marie Kondo. Pritaikę šį metodą savo namuose, galėsite pamiršti susiglamžiusius drabužius.

Namų ruoša rūpėjo nuo mažens

Japonė Marie Kondo yra namų organizavimo konsultantė, taip pat knygų autorė ir televizijos laidų vedėja. Ši moteris yra parašiusi keturias knygas apie namų tvarkymą, šie kūriniai sulaukė didelio pasisekimo – tapo bestseleriais, buvo parduodami visame pasaulyje.

Galima sakyti, kad labiausiai Marie Kondo išpopuliarėjo tuomet, kai pristatė taip vadinamą KonMari tvarkymosi metodą. Pagrindinė šio metodo idėja – organizuoti daiktus ne pagal erdves, o pagal kategorijas. Taip pat Marie Kondo pabrėžia, jog namuose reikėtų pasilikti tik tuos daiktus, kurie teikia džiaugsmą.

2019 metais JAV ir Jungtinėje Karalystėje „Netflix“ platformoje pasirodė serialas „Tvarkymasis su Marie Kondo“

Tiesa, minėtas KonMari metodas sulaukė dar didesnio populiarumo, kai 2019 metais JAV ir Jungtinėje Karalystėje „Netflix“ platformoje pasirodė serialas „Tvarkymasis su Marie Kondo“ (ang. „Tidying up with Marie Kondo“).

Po sėkmingo minėto serialo debiuto, 2021 metais „Netflix“ žiūrovams pasiūlė ir dar vieną laidą, kurios pagrindinė herojė – Marie Kondo ir jos sukurti tvarkymosi metodai.

Skelbiama, jog Marie Kondo namų ruošos darbus mėgo dar vaikystėje. Kai Japonijoje išpopuliarėjo fengšui metodas, Marie Kondo, dar būdama vaikas, suprato, jog jos šeimos namai nėra pakankamai tvarkingi, todėl juose negali įsitvirtinti fengšui. Tai supratusi, Marie Kondo ėmė padėti mamai namų ruošoje.

Vėliau moteris tik dar labiau gilinosi į namų tvarkymo tematiką, galiausiai visame pasaulyje išpopuliarėjo jos garsusis KonMari metodas.

Drabužių lankstymas pagal KonMari

Nors Marie Kondo skiria daug dėmesio daiktų namuose tvarkymui, ne ką mažiau dėmesio sulaukia ir specifinis moters požiūris į drabužių lankstymą ir jų vietą namuose. Marie Kondo išleidus vieną savo knygų ir ten aprašius, kaip iš tiesų reikėtų lankstyti rūbus, ne vieno knygą perskaičiusiojo spinta pasikeitė iš esmės.

Marie Kondo tikina, jog tvarkingai sulanksčius drabužius ir statant juos vertikaliai, o ne kraunant į krūvą ar dar blogiau – paliekant gulėti ant kėdės, galima išvengti raukšlių ir sutaupyti vietos.

Dar daugiau – sudedant drabužius vertikaliai, galima juos greičiau pasiekti ir lengviau pamatyti.

Štai platformoje „Youtube“ Marie Kondo dalinasi vaizdo įrašu, kaip tinkamai sulankstyti palaidinę, marškinėlius (trumpomis ir ilgomis rankovėmis), megztinį, kelnes ir šortus.

KonMari metodą galima pritaikyti ir lankstant kojines. Pasak pačios Marie Kondo, laikyti kojines surištas į mazgus yra „žiauru“.

Galiausiai, Marie Kondo rado būdą ir apatiniams lankstyti.