„Sakau drąsiai ir tvirtai – terasą atnaujinti sugebės kiekvienas žmogus. Tam tereikia tinkamai pasiruošti – įsigyti kokybiškas priemones, darbus atlikti pasidomėjus jų eiga, neskubėti. Šiemet terasą atnaujinome patys ir neatsidžiaugiame rezultatu – ne tik sutaupėme pinigų, tačiau užduotį atlikdami patys užsitikrinome, kad viso proceso metu buvo naudotos buvo tik pačios kokybiškiausios priemonės ir įrankiai“, – teigia Roberta Gabalaitė, antrinio dizaino studijos „CooCoo“ įkūrėja ir dažų bei pramoninių dangų gamintojo „Tikkurila“ ambasadorė.

Ji sutiko papasakoti apie terasos atnaujinimo procesą, kaip jam ruošėsi bei kodėl nuo šiol kasmet šį darbą žada atlikti pati.

Terasos atnaujinimas

Visada norėjo išsiskirti

Besidomintys tvariu vartojimu, daiktų atnaujinimu ir jų „prikėlimu“ naujam gyvenimui apie Robertą jau turbūt yra girdėję. Nemažą auditorija ji yra subūrusi socialiniame tinkle „Instagram“, kuriame nuolat dalinasi savo darbo rezultatais atnaujinant baldus ir kitus, atrodo, visai atgyvenusius, daiktus.

„Esu tikrai labai naginga. Kiek save atsimenu, visada domėjausi įvairiausiais „Pasidaryk pats“ projektais. Ir nors tuomet, kai buvau vaikas, Lietuvoje nebuvo populiaru restauruoti senus daiktus, mane tai žavėjo visada“, – prisimena pašnekovė.

Terasos atnaujinimas

Ji pabrėžia, kad jai pačiai visuomet buvo svarbu išsiskirti bei sukurti kažką neįprasto. Ir nors paauglystėje ji įvairiausius projektus įgyvendindavo norėdama būti kitokia, o ne tausoti aplinką, dabar tebedaro tą patį, tik jau vedama kitų tikslų – noro mažiau vartoti ir pirkti.

„Man visada buvo svarbios antrinės dizaino idėjos. Todėl tai labai natūraliai išsirutuliojo ir į mano dabartinę veiklą“, – teigia Roberta.

Terasos atnaujinimas

Kiekvienas projektas – savitas ir ypatingas

Antrinio dizaino studijos įkūrėja sako, kad projektų jos gyvenime buvo pačių įvairiausių. Kiekvienas jų – individualus.

„Kiekvienas projektas „atsineša“ savo iššūkius. Į kiekvieną projektą įdedu labai daug savęs ir savo energijos. Kiekvienas atnaujinamas baldas – ypatingas ir savotiškai geriausias iš visų“, – pabrėžia pašnekovė.

Terasos atnaujinimas

Laimingais ši specialistė padarė daugybę klientų. Ji sugebėjo atnaujinti pasenusius ir morališkai atgyvenusius baldus bei paversti juos tikrais namų akcentais. O juk tokie daiktai galėjo atsidurti šiukšlyne. Roberta įsitikinusi – jos darbas tikrai prasmingas.

Šiemet nusprendė terasą atnaujinti patys

Roberta pasakoja, kad savo namų terasą pasistatė prieš ketverius metus. Tačiau kadangi šeima rinkosi medinę terasą, pagaminta iš maumedžio, ją atnaujinti reikia kasmet. Tai yra labai svarbu siekiant, kad terasa būtų graži bei ilgiau tarnautų.

Terasos atnaujinimas

„Kasmet terasą atnaujiname. Tačiau visada šiam darbui samdydavome meistrus. Šiemet nusprendėme paeksperimentuoti – terasos paruošimą aliejavimui patikėjome meistrams, o dažėme viską patys. Kadangi visą procesą stebėjome itin atidžiai, manau kitąmet išdrįsime absoliučiai visus darbus atlikti savarankiškai“, – teigia ji.

Ji paaiškina, kad svarbiausias darbas norint terasą atnaujinti nepriekaištingai – tinkamai ją paruošti aliejavimui.

„Pasiruošimas prasideda nuo to, kad terasą reikia labai gerai nuplauti, naudojant aukšto slėgio plautuvą. Tam galima naudoti chemiją arba plauti tiesiog su vandeniu. Svarbu pašalinti senus dažų ar alyvos likučius“, – nurodo Roberta.

Atlikus šį darbą, anot jos, lieka malonioji dalis – patinkančios spalvos aliejaus pasirinkimas ir terasos padengimas.

Terasos atnaujinimas

Svarbu kokybiškos priemonės ir įrankiai

Roberta pasakoja, kad jie pasirinko terasą padengti ruda spalva. Jie atidžiai rinkosi kokybišką aliejų, naudojo ir patvarius įrankius.

„Juk svarbu, kad dirbant su įrankiais darbas būtų patogus ir rezultatas džiugintų. Juos rekomenduoju rinktis itin atidžiai“, – sako pašnekovė.

Visas terasos atnaujinimas truko vos tris vakarus. Vieną vakarą terasa atnaujinimui buvo paruošta, kitą vakarą – uždėtas pirmasis sluoksnis, o trečią – antrasis sluoksnis.

Terasos atnaujinimas

„Skaičiuojame, kad atnaujinant mūsų dydžio terasą patiems galima sutaupyti apie 500 eurų“, – džiaugiasi ji.

Visiems, kurie svarsto apie savarankišką terasos atnaujinimą Roberta pataria drąsiai ryžtis šiai avantiūrai. Terasos atnaujinimas – darbas, kurį atliekant nieko nesugadinsi. Visada galima klaidas ištaisyti. Ji įsitikinusi, kad šiuo metu yra labai daug informacijos, kurios pagalba savarankiškai atsinaujinti terasą yra paprasta bei nesudėtinga.

Patarimai planuojantiems atnaujinti terasą

Terasos aliejavimas – tiesiog būtinas veiksmas, siekiant, kad terasa būtų ne tik graži, tačiau ir apsaugota nuo UV spindulių bei lietaus. Tačiau ką reikia žinoti nusprendus aliejuoti terasos lentas savarankiškai? „Tikkurila“ atstovai dalinasi pačiais svarbiausiais akcentais, kurų pagalba darbus paprastai pavyks atlikti kiekvienam.

Terasos atnaujinimas

Svarbiausias dalykas – išsirinkti tinkamą aliejų terasai. Patariama rinktis aliejų, kuris turi biologinės kilmės sudedamųjų dalių bei specialių pigmentų ir yra atsparus UV spinduliams bei kitiems atmosferos poveikiams.

Prieš pradedant aliejuoti terasą labai svarbu ją kruopščiai nuplauti ir nušlifuoti. Juk plovimas pašalina bet kokią ankstesnę dangą bei purvą ir pašviesina patamsėjusią medieną. Nuplauti terasą rekomenduojama slėginiu plautuvu, vėliau kruopščiai ją nuskalauti vandeniu. Tą padarius svarbu leisti terasai gerai išdžiūti. Šlifavimui taip pat svarbu pasirinkti patogų įrankį, su kuriuo darbą atlikti bus paprasta ir nesudėtinga.

Terasos atnaujinimas

Terasą geriausia aliejuoti, kai lauke šilta ir debesuota. Verčiau nealiejuoti saulėkaitoje ir jei yra numatomas lietus. Medienos paviršius privalo būti sausas, o aplinkos temperatūra nuo +15 iki +20 laipsnių šilumos. Svarbu, kad aliejuojant santykinis oro drėgnis būtų maždaug 50 proc.