Pasiruošimas aliejavimui

Nors šiltasis sezonas atrodo kaip idealiausias laikas aliejavimui, dažų eksperto A. Dryžo teigimu, tinkamiausią laiką aliejavimui reikėtų rinktis ne pagal sezoną, o atsižvelgiant į palankias oro sąlygas.

„Be to, jog aliejuojant būtina, kad laukia nelytų, nepūstų stiprus vėjas ir nekaitintų saulė, labai svarbi yra ir oro temperatūra, kuri turėtų būti nuo +15 iki +20 °C. Visada akcentuoju ir oro drėgnumą. Tai labai svarbus parametras, kurį žmonės neretai ignoruoja. Santykinė oro drėgmė kokybiškam aliejavimui neturėtų būti didesnė nei 80 proc., ideali – maždaug 50 proc., o pats medienos paviršius turėtų būti sausas“, – pasakoja dažų ekspertas.

Priklausomai nuo terasos paviršiaus, paruošimas aliejavimui, kaip aiškina „Tikkurila“ atstovai, šiek tiek skiriasi. Nauja mediena, pasak A. Dryžo, nereikalauja didelio pasiruošimo.

„Kai paviršius naujas, mediena švari ir neįsiveisęs kažkoks mikroorganizmas, jei reikia – lengvai pašlifuojame ir imamės aliejavimo“, – sako R. Vičkus.

„Jei mediena visiškai šviežia, ką tik atkeliavusi iš lentpjūvės, tačiau oro sąlygos tinkamos ir nekantraujate pradėti darbą, vertėtų papildomai atlikti dar keletą žingsnių. Pirmiausia reikėtų sudrėkinti medieną vandeniu, kad ši „atsipalaiduotų“ ir būtų pasirengusi sugerti aliejų. Tai galima padaryti su teptuku ar sodo purkštuku. Tuomet, palaukus apie valandą, kol mediena nudžius ir šiek tiek pasišiauš, reikėtų švelniai švitriniu popieriumi ją nušlifuoti ir nuvalyti, o tada jau galima aliejuoti“, – priduria A. Dryžas.

Terasos aliejavimas

Tačiau jei norite aliejuoti nenaują medieną, specialistas rekomenduoja standartinį metodą – naudoti terasų ploviklius.

„Šie plovikliai atlieka tris magiškus triukus arba, kitaip tariant, viena priemonė padaro tris darbus. Ant terasos užnešus ir palaikius tirpalą apie 25 min., šis ištirpdo senus aliejus ir nešvarumus, sunaikina mikroorganizmus ir dezinfekuoja bei nubalina medieną. Tuomet reikia švariu vandeniu nuplauti medį. Rekomenduoju aukšto slėgio siurblį su specialiu terasų plovimo antgaliu. Tada leidžiame medienai nudžiūti, vėliau pašlifuojame, nuvalome dulkes – ir mediena jau paruošta aliejavimui“, – sako dažų ekspertas.

Neretai terasų ploviklio instrukcijose nurodoma, kad jį reikėtų naudoti pakartotinai, tačiau taupantiems laiką R. Vičkus išduoda vieną gudrybę.

„Prieš užnešdami ant medienos ploviklio mišinį, aplaistykite medieną sodo purkštuku. Ant drėgno medžio ploviklis veiks ilgiau ir efektyviau, o jums nereikės dar kartą plauti medienos tirpalu. Na, o jei mediena labai baisi, stipriai patamsėjusi ar pažaliavusi, galima papildomai ją pašveisti specialiu kietų šerių šepečiu“, – pataria pašnekovas.

Aliejų pasirinkimas

Kaip pasakoja R. Vičkus, medienai skirtus aliejus galime suskirstyti į dvi populiariausias rūšis: tirpiklinius ir vandeninius, arba kitaip – hibridinius aliejus.

„Tirpikliniai yra tie klasikiniai, pavadinkime, senoviniai aliejai, o vandeniniai yra naujos kartos aliejai, kurie turi daug privalumų. Jie greičiau džiūva, todėl jiems nebaisus nedidelis lietus ar rasa. Taip pat jie geriau saugo nuo ultravioletinių spindulių, kas aktualu atviroms terasoms. Verta paminėti, kad su tokiais aliejais maloniau dirbti, nėra kvapo, o po aliejavimo labai lengvai, tiesiog su muilu ir karštu vandeniu išsiplauna įrankiai. Žinoma, nereikia visiškai nurašyti tirpiklinio aliejaus, kuris, įrodyta, jog labiau tinka kietmedžiui, pavyzdžiui, maumedžiui. Toks aliejus geriau prasiskverbia į medieną“, – pasakoja specialistas.

Pasak jo, ieškant aliejų, labai svarbiu tampa ir spalvos pasirinkimas. „Neretai iš žmonių, kurie ruošiasi aliejuoti naują, šviežią medieną, išgirstame pageidavimą bespalviui aliejui. Deja, bespalvių aliejų lauko medienai nėra, nes apsaugą nuo ultravioletinių spindulių suteikia būtent pigmento dalelės, esančios aliejuje.

Ruda, pilka ir juoda – trys spalvos, kurias galima sutikti tarp aliejų medienai, tačiau galutinė spalva priklausys nuo paviršiaus paruošimo, medienos spalvos ir jos polinkio sugerti aliejų. Su aliejais nėra taip pat, kaip kad su dažais – nusipirkai žalius, tai ir turėsi žalią spalvą. Tad jei aliejuojate seną medieną, visada rekomenduojame rinktis prieš tai naudotos spalvos aliejų, nes kitu atveju mediena gali išeiti marga“, – aiškina R. Vičkus ir priduria, kad jei nei viena iš šių spalvų netinka, yra galimybė tonuoti aliejų.

Terasos aliejavimas

Pasitaikančios klaidos

Viena dažniausių klaidų aliejuojant medieną, kaip teigia R. Vičkus, yra aliejaus nepermaišymas. „Prieš tepant aliejų, būtina jį gerai sumaišyti, nes pigmentas dažnai būna nusėdęs kibirėlio dugne. To nepadarę gausite nelygiai nualiejuotą paviršių“, – aiškina jis.

Dar viena klaida – per daug sluoksnių. „Kitaip nei dažant, aliejuojant terasas, nereikia persistengti su sluoksniais. Nepriklausomai nuo to, aliejuojate naują ar seną terasą, užtenka vieno normalaus sluoksnio. Jei bus aliejuojama daugiau sluoksnių, tikėtina, kad susidarys plėvelė, kuri vėliau pradės luptis“, – sako R. Vičkus.

„Visiškai naują medieną aliejuoti galima ir dviem, tačiau labai plonais sluoksniais“, – priduria A. Dryžas.

Negana to, per daug sluoksnių, specialisto teigimu, kenkia ir pačiai medienai. „Liaudiškai tariant, mediena nekvėpuoja. Įprastai, kai aliejaus sluoksnis plonas, pašvietus saulei, mediena lengvai išstumia susikaupusią drėgmę, tačiau jei sluoksnis storas, drėgmė užsilieka, prasideda puvimo, mikroorganizmų augimo procesai“, – aiškina dažų ekspertas.

Jam antrina ir R. Vičkus, kuris priduria, jog nereikėtų aliejavimo darbų atlikti ant įkaitusios terasos.

„Klaidinga manyti, kad jei saulė stipriai kaitina, tai pliusas, nes aliejus greičiau džius. Greitai džiūstant aliejui, teks suktis labai greitai, todėl veikiausiai paviršių nualiejuosite netolygiai“, – sako pašnekovas.

Įrankiai nepriekaištingam darbui

Tinkami ir kokybiški aliejavimo įrankiai, kaip teigia specialistai, yra didelė dalis sėkmingai atlikto darbo.

Tinklalaidės filmavimas

„Terasų aliejavimui labai patogu naudoti specialų daugiafunkcį įrankį teleskopiniu kotu ir besikeičiančiais antgaliais. Šlifavimui ant jo dedame švitrinį popierių ir lengvai judesiais, nespausdami pašlifuojame medieną. Dulkių nuvalymui užteks paprastos šluotos arba siurblio. Tuomet ant to paties įrankio dedame specialią kempinę aliejavimui, pamirkome ją į vonelę, nusausiname spausdami ir imamės aliejavimo. Ant to paties įrankio galima uždėti ir teptuką, kuriuo patogiau dirbti aliejuojant fasadą arba banguotą medieną“, – pasakoja R. Vičkus.

Ir priduria, kad renkantis teptuką, reikėtų atkreipti dėmesį į jo plotį: „Idealu, kai teptuko plotis atitiktų lentos plotį.“

Jei ruošiatės aliejuoti mažas plokštumas, pavyzdžiui, baldus, stalviršį ar nedideles terasėles, A. Dryžas rekomenduoja dažymo pagalvėlę su ratukais.

„Šiaip jos paskirtis yra langų arba durų kraštų dažymas, tačiau ji puikiai tinka ir mažų paviršių aliejavimui. Mažyčiai šereliai labai tolygiai po medieną paskirsto aliejų, dažus ar kažkokį kitą skystą produktą. Tikrai naudingas įrankis“, – tikina dažų ekspertas.

Daugiau patarimą apie aliejavimą, dažymą ir kitus panašius darbus galite sužinoti tinklalaidėje „Dažymo meistriškumo lyga“. Joje ekspertai atsako į rūpimus klausimus tiems, kurie ruošiasi gražinti namus, taigi tikrai ras naudingos temos apie dažymą – sienų, medinių fasadų, vonios plytelių ar baldų.

Tinklalaidėje pašnekovus kalbina Martynas Starkus – laidų vedėjas ir keliautojas, nagingas ir talentingas žmogus, kuriam pačiam teko dirbti prie savo atnaujinamos sodybos.