Prisimindama pačią pradžią, Vainora pasakoja tiksliai nė nebežinanti, kaip jos gyvenime atsirado baldų atnaujinimas – kartą atsitiktinai pamačiusi tai internete, moteris nutarė išbandyti savomis rankomis.

„Tai buvo maždaug prieš 8 metus – prisimenu, kaip prasidėjo baltų baldų mada, jie man atrodė patys gražiausi. Supratau, kad senus rudus baldus galima perdažyti baltai, kas atrodė prabangiai, moderniai. Pirmieji baldai tokie ir buvo – atnaujindavau paprastais baltais dažais, pakeisdavau rankenėles.

Iš pradžių bandžiau su namie buvusiomis senienomis, o su laiku atradau daugiau baldų, spalvų“, – kalba V. Blaškevičiūtė.

Vainora Blaškevičiūtė atnaujina senus baldus

Jei prieš kelerius metus tai buvo tik naujas Vainoros hobis, dabar baldų atnaujinimas tapo pagrindine jos veikla.

„Šiuo metu ne tik atnaujinu baldus, bet ir organizuoju jų atnaujinimo dirbtuves, – sako V. Blaškevičiūtė. – O viso to išmokau pati. Pirmieji užsakymai atėjo iš „Facebook“ grupės, į kurią dėjau savo darbų nuotraukas. Žmonės ėmė klausti, ar galiu ir jiems perdažyti baldus. Buvo nedrąsu, nors žinojau, jog lyg ir moku tą daryti, tad sutikau.

Ėmiau labai mažai pinigų. Dabar, kai pasižiūriu, matau, kad nepadariau itin gražiai, bet kartu vis tiek geriau nei vaizdas, kaip originaliai atrodė tie baldai, ar kaip būtų pasidarę patys jų savininkai. Iki šiandien turėjau daug praktikos.“

Prieš atrasdama save baldų atnaujinime, anksčiau Vainora dirbo banke, ūkininkavo.

„Mėgstu fizinę veiklą, nesu žmogus, kuris sėdėtų biure. Be to, norisi kūrybos – taip viskas ir susidėjo. Taip pat mane visada domino interjeras. Džiugu, kad dabar viską galiu daryti savo rankomis, jaučiu laisvę, – aiškina ji. – Šiandien jau ne tik atnaujinu baldus – taip pat suremontavau sesės bei savo butus.“

Vainora Blaškevičiūtė atnaujina senus baldus

Nors Vainora pamažu imasi ir didesnių projektų, savo paskyroje ji yra nurodžiusi, kad užsiima medinių baldų atnaujinimu. Tam, anot moters, yra paprasta priežastis.

„Į mane daug kas kreipiasi dėl minkštų baldų – esu bandžiusi juos atnaujinti, bet tai visiškai ne mano dalykas. Dėl to daugiau dirbu su mediniais baldais“, – teigia V. Blaškevičiūtė.

Vainora Blaškevičiūtė atnaujina senus baldus

Kalbėdama apie baldų atnaujinimo procesą, Vainora sako, kad vieno baldo prikėlimas trunka kelias dienas, o daugiausia laiko pareikalauja jo išdžiūvimas.

„Dabar jau dirbu su didesniais projektais, daugiausia užsakymų yra virtuvės. Būna, žmonėms nebepatinka spalva, rankenėlės, matosi, kad yra senoviškos. Iš klientų namų išsivežu atskiras jų dalis, – pasakoja ji. – Pirmiausia nuriebalinu, pašveičiu, nugruntuoju, o tada jau dažau.

Dirbti būtų galima greičiau, bet visur reikia laukti, kol išdžius. Didesnius baldus atnaujinu per penkias dienas, o, pavyzdžiui, kavos staliuką – per 2–3 dienas. Kad ir mažesnis daiktas, vis tiek turi laukti, kol išdžius. Paties darbo gal ir mažiau, tačiau laiko užima tiek pat.“

Vainora Blaškevičiūtė atnaujina senus baldus

Vainorą labiausiai džiugina, kad dabar, užsiimant tokia veikla, aiškiai matosi atlikto darbo rezultatas.

„Galiu apie tai papasakoti ir parodyti žmonėms, ką padariau, nes tai yra matoma. Man patinka imti savo rankomis ir padaryti, – darbo privalumą išskiria ji. – Šiuo metu dirbu prie kemperio atnaujinimo. Nusipirkau, manau, jog esu pajėgi prikelti ir vidų, ir išorę. Tai mano papildomas vasaros projektas.“