Visi kažko siekiame: sulieknėti 15 kg, gauti paaukštinimą darbe, užauginti vaikus puikiais žmonėmis ar padėti vargstantiems. Nesvarbu, ar jūsų svajonės žemiškos, ar dvasingos, bet kokiu atveju prireiks pastangų ir savikontrolės, norint jas įgyvendinti. Vadinasi, daug kas priklauso nuo valios tvirtumo. Ir būtent valios nebuvimas trukdo siekti svajonės.

Kiek kartų sau žadėjote rimčiau žvelgti į darbą, bėgioti rytais ar valgyti mažiau saldumynų. Iš pradžių viskas klostydavosi neblogai. Kiek laiko ištvėrėte? Savaitę, mėnesį, pusmetį? O paskui viską užmetėte.

Ilgai buvo manoma kitaip. Psichologai tikino: jei stipriai kažko norite, pakaks ir valios stiprybės. Tačiau 1996 m. tyrėjas savikontrolės srityje Roy‘us Baumeisteris atliko eksperimentą, kuris įrodė – tai netiesa.

Jis pakvietė į patalpą 67 žmones, kambaryje buvo šokoladinių sausainių, tačiau jais galėjo pasivaišinti tik pusė grupės narių, kiti galėjo suvalgyti ridikėlių. Daugelis negavusiųjų sausainių domėjosi jais – ilgesingai apžiūrinėjo, o kai kurie paimdavo į rankas, pauostydavo.

Paskui visos grupės paprašė išspręsti sunkų galvosūkį. Žmonės iš antros grupės pasidavė dvigubai greičiau. Kadangi vietoje sausainių turėjo valgyti ridikėlių, tai išsekino jų valią, stiprybės nebepakako išspręsti galvosūkį. R. Baumeisteris pavadino šį fenomeną „ego išsekinimu“. Nuo to laiko buvo atlikta daug tyrimų, visi patvirtino šio eksperimento rezultatus.

Kas išsekina mūsų valią?

Kasdieniame gyvenime gausu pagundų, kurioms išeikvojame valios jėgą. Kam ją eikvojame?

1. Impulsų kontroliavimui

Mes nuolat kovojame su pagundomis, dirbame savo darbą, nors taip norisi panaršyti feisbuke arba išsprukti iš biuro ir susitikti su draugais.

2. Kontroliuojame produktyvumą

Nepaisydami nuovargio, darome maksimumą.

3. Elgesio ir emocijų kontrolė

Šito reikalauja profesinė etika ir darbo protokolai. Net kai darbe – įtempta atmosfera ar kolegos priima sprendimus, kuriems jūs nepritariate, stengiatės nekelti balso ir nepratrūkti.

4. Minčių kontrolė

Mes susitelkiame į darbą, nepaisant įvairių savo minčių ir fantazijų.

Kaip lavinti ir kaupti valios jėgą

Ne viskas prarasta. Priešingai nei motyvaciją, valią galima sustiprinti – kaip raumenis. 1999 m. R. Baumeisteris pastebėjo: studentai, kurie sąmoningai lavino valios jėgą, kur kas sėkmingiau save kontroliavo, nei tie, kurie sąmoningai su tuo nedirbo.

1. Svarbius darbus planuokite rytui.

Savikontrolė veiksmingesnė ryte, nes per naktį papildėte išteklius. Kaip tai atrodo realybėje? Jei nusprendėte daugiau sportuoti, lankykite treniruotes ryte. Jeigu norite parašyti knygą ar užbaigti svarbų projektą, pirmas dienos valandas skirkite darbui su kompiuteriu.

2. Stenkitės išsaugoti ramybę, taip taupydami energiją

Ramybės būseną daro jus stipresnius. Tyrimais įrodyta, kad daug žmonių mėgsta intensyvias emocijas, kaip antai, jaudulį ar stresą. Patys pagalvokite: žmonės geria kavą, kad būtų žvalūs, atidėlioja svarbius darbus iki paskutinės minutės, kad atliktų juos, varomi adrenalino.

Tačiau jaudulys, stresas sekina kūną. Kuo labiau esate pavargę, tuo silpnesnė valia. Vadinasi, reikia mokėti valdyti energiją.

Išmanųjį telefoną įjungiate į kištukinį lizdą, kad įkrautumėte. Tą patį padarykite su savimi. Užsiimkite joga, medituokite – per pertrauką vidury darbo dienos. Tyrimai rodo – net 15 min. dvasinės pertraukos padeda papildyti valios atsargas.

3. Neprisiimkite per daug darbų

Nesiplėšykite su keliais projektais. Jei norite sulieknėti, nereikia mokytis skambinti gitara. Išsirinkite vieną svajonę ir susitelkite į jos realizavimą.

4. Susikoncentruokite į galutinį tikslą

Neurobiologo Ellioto Berkmano nuomone, „kai dirbame tai, kas mums patinka, vargu, ar išseksime“. Jis tvirtina – jei visada galvojate apie galutinį tikslą, gausite daugiau energijos jam pasiekti. Tad kai pristinga valios, įsivaizduokite, kaip jausitės, kai įgyvendinsite svajonę.

***

Šis straipsnis yra specialaus „Delfi Karjera“ projekto ciklo „Tai įdomu!“ dalis. Ciklas skirtas papasakoti skaitytojams apie įdomius žmones, jų karjeros pokyčius, įspūdinga veikla užsiimančias organizacijas. Jei jūs toks esate arba tokių pažįstate, susipažinkime. Ankstesnį ciklo straipsnį galite perskaityti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją