Nuo to, kaip jaučiamės viduje ir kaip identifikuojame save visuomenėje, priklauso mūsų emocinė būklė ir gyvenimo kokybė. Jei kasdien galvosime tik apie savo trūkumus, vargu ar būsime patenkinti savo gyvenimu ir savimi. Tačiau gera žinia ta, kad tai galima ištaisyti.

Vystykite savo stipriąsias puses

O ne susitelkite tik ties silpnosiomis savo vietomis. Jūs tikrai mokate kažką padaryti geriau, negu kiti. Prisiminkite ir užsirašykite ant popieriaus ar įsiveskite į telefoną savo stipriąsias puses, kad šis sąrašas visuomet būtų jums po ranka ir jūs bet kuriuo momentu galėtumėte pasisemti iš jo stiprybės.

Neverta siekti to, kas yra nepasiekiama, ir vaikytis vaiduokliškų idealų. Būtent tai ir sukelia mums kompleksus. Jūsų arsenale veikiausiai atsiras tokių savybių kaip padorumas, gebėjimas visada laikytis duoto žodžio, geriau nei kiti suprasti kokią nors sritį arba geriau nei kiti gaminti kokį nors patiekalą.

Tobulėkite ir būtinai fiksuokite savo pasiekimus, kad galėtumėte pamatyti skirtumą tarp „buvo“ ir „yra“. Daugiau skaitykite, keliaukite, mokykitės, būkite socialiai aktyvūs. Žmonės, kurie nuolat plečia savo akiratį, neturi laiko saviplakai ir savigraužai.

Mąstykite pozityviai

Kur jūsų mintys, ten ir energija. Kur jūsų energija, ten kunkuliuoja gyvenimas. Jei jus sups viskuo nepatenkinti žmonės, netrukus ir jūs tapsite viskuo nepatenkinti. Jei visada galvosite apie blogiausia, tuomet ir bus blogai. Išanalizuokite jus supančius žmones ir išsiaiškinkite, kurie iš jų daro neigiamą įtaką jūsų savivertei. Tuomet arba nubrėžkite asmenines ribas, arba išmokite nereaguoti į jų komentarus bei pastabas.

Dar vienas itin radikalus variantas – nutraukti bendravimą su tokiais žmonėmis.

Taip pat labai svarbu visus minusus paversti pliusais, visur ieškoti naudingų ir teigiamų aspektų. Nemokate reikštis viešai? Tačiau jūsų rezultatai darbe patys geriausi! Gėdijatės užmegzti naujas pažintis? Tačiau jūs esate labai nuoširdus ir malonus žmogus! Iš pradžių bus sunku nesėkmėse įžvelgti kokių nors privalumų, bet laikui bėgant išmoksite vertinti gyvenimą ir įsisavinti jo pamokas, o ne dejuoti, kokie esate nelaimingi ir vargšai.

Atsikratykite nereikalingų savybių

Jūs gerai pažįstate save ir suprantate, jog kai kurios jūsų savybės gali trukdyti jūsų tobulėjimui. Suvokimas ir pripažinimas – jau žingsnis problemos sprendimo link. Atsikratę to, kas jus tempia atgal, pradėsite lėtai ir užtikrintai siekti savo užsibrėžto tikslo. Bijote, kad kiti jus pasmerks ar jūsų neišgirs – drąsiai rėžkite savo nuomonę! Bijote naujų pažinčių ir naujų draugų – pradėkite pokalbį pirmi! Bijote pokyčių – surizikuokite padaryti kažką visiškai naujo. Kovokite su savo baimėmis ir nebijokite keistis! Niekas nevyksta tik tų žmonių gyvenime, kurie nieko nedaro.

Ne patys geriausi palydovai jūsų kelionėje pasitikėjimo savimi link taip pat yra polinkis smerkti, pavydas, tinginystė ir pagieža. Įveikę savyje šias ydas, dideliais žingsniais pirmyn priartėsite prie trokštamo tikslo.

Padėkite draugams

Kai esate paskendę tik savo problemose, jūs vienaip ar kitaip sulaukiate palaikymo ir pagalbos iš kitų. Tačiau nepamirškite, kad už tai, ką gaunate, reikia ir kažką duoti. Jei to nedarysite, laikui bėgant tapsite vargše auka, kurios visi gailės, arba virsite savanaudžiais egoistais. Jei apsižvalgysite aplinkui, pamatysite, kad vienokių ar kitokių problemų turi visi. Tačiau yra tokių žmonių, kuriems pagalbos reikia labiau negu jums. Dalyvaudami kitų žmonių gyvenimuose, rūpindamiesi jais, pasiūlydami fizinę ar materialinę pagalbą, jūs palengvinsite jų bėdas ir pajusite savo svarbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)