Iki šiol daugiau žinomas kaip oro fotografijos albumų („Neregėta Lietuva“, „Neregėta Kuba“ ir kitų) autorius ir leidėjas, už nuopelnus Lietuvai ordinu apdovanotas vilnietis verslininkas Marius Jovaiša taip pat yra aktyvus sveikos gyvensenos propaguotojas ir skleidėjas. Įveikęs ne vieną ultramaratoną, Ironman triatloną, būdamas beveik 50 metų M. Jovaiša vaikšto ant rankų, balansuoja ant lyno, daro virvutę, špagatą, nerūko, nevartoja alkoholio, su žmona Brigita augina keturis vaikus.

Rugsėjo viduryje išleistoje knygoje „Aistra gyventi sveikai“ M. Jovaiša dalinasi patarimais, kaip aktyvų ir sveiką gyvenimo būdą paversti pomėgiu, kuriuo galima mėgautis be valios pastangų. Knyga sulaukė daug dėmesio, gerų įvertinimų iš sportininkų, gydytojų ir sveikatos priežiūros specialistų. Vienas garsiausių Lietuvos kardiologų, prof. dr. Pranas Šerpytis per knygos pristatymą netgi šmaikštavo, kad „jei žmonės skaitys šią knygą ir pasinaudos bent 10 proc. to, kas joje rašoma, kardiologams ženkliai sumažės darbo“.

Pats turėjęs audringą jaunystę, anksti pradėjęs rūkyti, M. Jovaiša rašo apie tai, kad „geroji priklausomybė“ fizinei veiklai gali padėti išstumti „blogąsias priklausomybes“ nikotinui, alkoholiui, narkotikams, lošimui ir pan. Tam pritaria ir garsus toksikologas, priklausomybių ligų specialistas dr. Robertas Badaras, kuris sako, kad „norintys mesti rūkyti ar atsikratyti kitų priklausomybių pradžiai turėtų paskaityti M. Jovaišos knygą“.

„Aistra gyventi sveikai“ skirta ir jau sportuojantiems žmonėms, kurie ieško praktinių patarimų, kaip išsiugdyti ištvermę, padidinti jėgą, lankstumą, pagerinti koordinaciją. Knygoje yra ir skyrius apie sveiką subalansuotą mitybą, būdus atsikratyti antsvorio. Nuolat keliaujantis M. Jovaiša turi radęs įvairių išradingų būdų, kaip be jokių treniruoklių ar specialių priemonių galima gerinti lankstumą, jėgą, atlikti smegenų lavinimo pratimus, sumaniai išnaudojant buitines, darbines situacijas, pertraukas, kai tenka kažko palaukti – pavyzdžiui laukiant vėluojančio lėktuvo arba važiuojant automobiliu.

Knygoje daug dėmesio skiriama vienai opiausių šiuolaikinių problemų – chroniškiems nugaros skausmams, kurie kamuoja daugumą vyresnių kaip 30 metų amžiaus žmonių. Jaunystėje dvi nugaros išvaržas turėjęs M. Jovaiša sėkmingai įveikė visus skausmus sustiprinęs juosmens raumenyną įvairiais pratimais, nors gydytojai primygtinai rekomendavo atlikti chirurginę intervenciją. „Aistroje gyventi sveikai“ pateikiama daug praktinių patarimų, kaip sustiprinti pilvą, nugarą, sėdmenis mokantis stovėti ant rankų! Šis būdas, nors iš pradžių ir neatrodo paprastas, iš tikrųjų yra lengvai prieinamas daugeliui, svarbu žinoti techniką ir laikytis laipsniško lavinimo programos.

Naują knygą išleidęs M. Jovaiša dabar yra dažnas svečias mokyklose, organizacijose, įvairiose įmonėse. Autorius veda motyvacinius seminarus ir paskaitas. „Kažkada „Neregėta Lietuva“ pakeitė mano gyvenimą ir darbinę karjerą, o dabar matau, kad „Aistra gyventi sveikai“ vėl gali sukurti didelį veiklos posūkį“ – sako Marius Jovaiša, jau vedantis darybas su galimais partneriais dėl šios knygos leidimo JAV, Rusijos ir kitoms pasaulio rinkoms.

„Aistra gyventi sveikai“ parduodama visuose pagrindiniuose Lietuvos knygynuose, o specialioje interneto svetainėje www.aistragyventisveikai.lt galima netgi nemokamai parsisiųsti ir perskaityti nemažą knygos dalį – pirmuosius 40 puslapių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)