Ketvirtadienį (spalio 25 d.)  Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos po­sė­dy­je spręs­ta, kaip įvyk­dy­ti Lie­tu­vos vy­riau­sio­jo ad­mi­nist­ra­ci­nio teis­mo nu­tar­tį, ku­ri as­me­nims su­tei­kė tei­sę mo­kė­ti už at­lie­kas pa­gal jų kie­kį. O Aly­taus mies­te, kaip ir ki­to­se ap­skri­ties sa­vi­val­dy­bė­se, dau­giau kaip tre­ji me­tai fi­zi­niai ir ju­ri­di­niai as­me­nys už šiukš­les mo­ka pa­gal val­do­mo ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to plo­tą ir pa­skir­tį. Ta­čiau pa­gei­dau­jan­tie­ji mo­kė­ti už su­ren­ka­mų at­lie­kų kie­kį vie­ti­nės val­džios spren­di­mo dar tu­rės pa­lauk­ti.

Vakar miesto tarybos posėdyje buvo svarstomas daugiau kaip prieš trejus metus įsigaliojusių Vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą nuostatų pakeitimas. Juose norėta numatyti, kad atliekų turėtojai vietinę rinkliavą gali mokėti ir pagal faktinį jų kiekį. Tačiau nuostatų pakeitimas nepriimtas, nes tam pristigo tarybos narių balsų.

Ne­nu­ma­ty­ta ga­li­my­bė mo­kė­ti pa­gal kie­kį – ydin­ga

Vie­na Aly­taus sta­ty­bų ben­dro­vė teis­mui ap­skun­dė mies­to ta­ry­bos spren­di­mą, ku­riuo bu­vo pa­tvir­tin­ti Vie­ti­nės rin­klia­vos už ko­mu­na­li­nių at­lie­kų su­rin­ki­mą iš at­lie­kų tu­rė­to­jų ir at­lie­kų tvar­ky­mą nuo­sta­tai. Juo­se nu­ma­ty­ta, kad už šiukš­lių su­rin­ki­mą ir tvar­ky­mą mo­ka­ma at­si­žvel­giant į val­do­mą plo­tą ir pa­skir­tį.

Ver­sli­nin­kai teis­mo ke­liu sie­kė iš­si­aiš­kin­ti to­kio ta­ry­bos spren­di­mo tei­sė­tu­mą, nes ne­nu­ma­ty­ta ga­li­my­bė mo­kė­ti už re­a­liai su­si­da­ran­tį at­lie­kų kie­kį ir jų tvar­ky­mą.

Bir­že­lį Lie­tu­vos vy­riau­sia­sis ad­mi­nist­ra­ci­nis teis­mas pri­ėmė ga­lu­ti­nę nu­tar­tį, ku­ria pri­pa­žin­ta, jog, ne­nu­ma­tant jo­kios ga­li­my­bės at­lie­kų tu­rė­to­jams vie­ti­nę rin­klia­vą mo­kė­ti pa­gal fak­ti­nį iš jų su­ren­ka­mų ir tvar­ko­mų ko­mu­na­li­nių at­lie­kų kie­kį, at­si­ran­da prieš­ta­ra­vi­mas Vie­šo­jo ad­mi­nist­ra­vi­mo įsta­ty­mui. Nors vie­ti­nės rin­klia­vos dy­džio ap­skai­čia­vi­mas pa­gal ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to plo­tą pats sa­vai­me ne­pri­eš­ta­rau­ja mi­nė­ta­me įsta­ty­me įtvir­tin­tam pro­por­cin­gu­mo prin­ci­pui, ta­čiau si­tu­a­ci­ja, kai ne­nu­ma­ty­ta ga­li­my­bė at­lie­kų tu­rė­to­jams mo­kė­ti pa­gal re­a­liai su­si­da­ran­tį ir par­duo­da­mą at­lie­kų kie­kį, yra ydin­ga.

To­dėl va­kar mies­to ta­ry­bos po­sė­dy­je bu­vo svars­to­mas dau­giau kaip prieš tre­jus me­tus įsi­ga­lio­ju­sių Vietinės rin­klia­vos už ko­mu­na­li­nių at­lie­kų su­rin­ki­mą iš at­lie­kų tu­rė­to­jų ir at­lie­kų tvar­ky­mą nuo­sta­tų pa­kei­ti­mas. Juo­se no­rė­ta nu­ma­ty­ti, kad at­lie­kų tu­rė­to­jai vie­ti­nę rin­klia­vą ga­li mo­kė­ti ir pa­gal fak­ti­nį jų kie­kį. Ta­čiau nuo­sta­tų pa­kei­ti­mas ne­pri­im­tas, nes tam pri­sti­go ta­ry­bos na­rių bal­sų.

Pa­si­gen­da­ma ap­skai­čia­vi­mo me­to­di­kos

Va­ka­rykš­čia­me ta­ry­bos po­sė­dy­je no­rė­ta me­ro po­tvar­kiu su­da­ry­tai Ko­mu­na­li­nių at­lie­kų su­rin­ki­mo ir tvar­ky­mo sis­te­mos to­bu­li­ni­mo dar­bo gru­pei pa­ves­ti at­lik­ti ana­li­zę, ku­riais at­ve­jais ga­li­my­bės mo­kė­ti už at­lie­kų kie­kį įma­no­mos ne­pa­ti­riant ne­pa­grįs­tų są­nau­dų. Ka­dan­gi pa­si­ges­ta Vy­riau­sy­bės pa­tvir­tin­tos me­to­di­kos, kaip skai­čiuo­ti at­lie­kų mo­kes­tį, ir šis pa­ve­di­mas mi­nė­tai dar­bo gru­pei ne­vyk­dy­ti­nas.

Va­do­vau­jan­tis ba­lan­dį pa­keis­tu At­lie­kų tvar­ky­mo įsta­ty­mu, Vy­riau­sy­bė me­to­di­ką dėl at­lie­kų mo­kes­čio tu­ri pa­tvir­tin­ti iki 2013-ųjų sau­sio 1-osios. Ka­dan­gi val­di­nin­kams šis mo­kes­tis kol kas sun­kiai įkan­da­mas, aly­tiš­kiai to­liau pri­vers­ti mo­kė­ti už šiukš­les ne­tu­rė­da­mi pa­si­rin­ki­mo - tik už val­do­mo ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to plo­tą ir pa­skir­tį.

Da­bar ne­ži­nia, kaip elg­sis teis­mus lai­mė­ję ver­sli­nin­kai. Jei­gu jie per ant­sto­lius rei­ka­laus ne­skun­džia­mos nu­tar­ties vyk­dy­mo, sa­vi­val­dy­bė bus pri­vers­ta keis­ti rin­klia­vą už at­lie­kas nu­ma­ty­da­ma ga­li­my­bę mo­kė­ti už jų kie­kį.