Nors pagal atsinaujinančių išteklių programą iki 2020 m. Didžiojoje Britanijoje biomasė turėtų sudaryti trečdalį energijos šaltinių, klimato kaitos tyrėjų grupės įspėja, kad biomasės deginimas gali daryti didesnę žalą aplinkai nei anglių deginimas.

Kaip rašo BBC, Didžiosios Britanijos vyriausybė pradėjo diskusijas, kiek anglių gali būti sutaupoma deginant biomasę (medienos žaliavas) ir kokį tai poveikį duoda patiems miškams.

Atkreipiamas dėmesys, kad biomasės deginimas nėra visiškai aplinkai nekenksmingas. Jos deginimas sukelia šiltnamio efektą. Biomasės šalininkai teigia, kad medienos ištekliai atsinaujina labai greitai, todėl biomasės deginimas yra žymiai pranašesnis už anglių deginimą.

GRYNAS.lt jau rašė, kad biomasės deginimas būtų tinkamas ir Lietuvai. Energetikos ekspertas Valdas Lukoševičius sakė, kad Lietuvos potencialas šioje srityje didžiulis ir dar menkai teišnaudojamas.

Vis dėlto Didžiojoje Britanijoje susirūpinimą kelia augantis biomasės poreikis. Pavyzdžiui, Britanijos viena didžiausių elektros tiekėjų „Drax“ šiuo metu trijose iš šešių didžiulių katilinių degina biomasę. Skaičiuojama, kad kasmet poreikiui patenkinti kompanija sunaudoja beveik 7 mln. tonų medienos žaliavos. Kompanijos atstovų teigimu, 90 proc. biomasės žaliavos tenka importuoti, daugiausiai atsivežama iš JAV.

Nuo 2013-ųjų Britanijos vyriausybė reikalaus, kad deginant biomasę į aplinką būtų išskiriama ne daugiau kaip 70g CO2/kJ įskaičiuojant transportavimo ir medienos kirtimo sąnaudas.

„Drax“ tikina, kad jų išmetimų kiekiai deginant biomasę šiuo metu siekia nuo 20 iki 75g. Vidutinė anglį deginanti elektrinė šalyje išskiria 280 g CO2/kJ, Šiaurės jūros naftą naudojanti elektrinė – 122 g, iš Rusijos importuojamomis dujomis kūrenama elektrinė – 193 g.

Harry Huyton iš paukščių apsaugos bendruomenės BBC teigė netikintis šiais skaičiais. Jo teigimu, „Drax“ kompanijos poreikis biomasės žaliavų ateityje tik augs, o nuo to labiausiai kentės gamta: „Elektros kompanijos teigia, kad elektros gamybai naudoja tik kirstą medieną, tačiau į bendrą katilą „gula“ ir ištisi medžiai. Kai paklausa išaugs, netikime, kad miškai ir laukinė gamta bus apsaugoti“.

Elektros kompanijos tokių kaltinimų ginasi ir aiškina, kad deginti gerą medieną joms būtų per didelė prabanga, o nevyriausybinės organizacijos mini tik blogos praktikos pavyzdžius.