Seimas antradienį po svarstymo pritarė Atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimui, tačiau vis dar neaišku, ar Lietuvai už delsimą perkelti Europos Sąjungos direktyvas pavyks išvengti baudų.

Projekto pataisose be kita ko įtvirtinama nuostata, kad atliekų turėtojai privalės rūšiuoti atliekas jų susidarymo vietoje, o jas išrūšiavus privalės atlikti rūšiuojamąjį atliekų surinkimą.

Anot Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorės Vilmos Karosienės, įsigaliojusios įstatymo pataisos leistų sudaryti daugiau galimybių vartotojams tinkamai atsikratyti senomis, nebenaudojamomis padangomis.

Už projektą po svarstymo balsavo 52 Seimo nariai, prieš – 2, susilaikė 15 parlamentarų. Tam, kad pataisos būtų priimtos, Seimas turės balsuoti dar kartą.

GRYNAS.lt primena, kad Europos Sąjungos direktyvos dėl atliekų tvarkymo į nacionalinę teisę turėjo būti perkeltos iki praėjusių metų gruodžio 12 dienos. Sausį Lietuva gavo oficialų perspėjimą, jog terminas pažeistas ir šaliai gresia baudos, o kovo 27-ąją suėjo dviejų mėnesių Lietuvai skirtas laikotarpis, per kurį šalis turėjo priimti visus direktyvai perkelti būtinus teisės aktus ir pranešti apie tai Europos Komisijai.

Antradienį DELFI konferencijoje viešėdamas Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas perspėjo, kad yra didelė tikimybė, jog Lietuvai bus pritaikytos baudos. Anot jo, baudos dydis galėtų siekti net 20 tūkst. eurų (69 tūkst. litų) per dieną.