Smulkieji Afrikos žemdirbiai gali padvigubinti maisto kiekį žemyne, - skelbiama Jungtinių Tautų pranešime.
Tokio pobūdžio ekologiniuose ūkiuose stengiamasi nenaudoti jokių cheminių priemonių.
Kenkėjus įmanoma kontroliuoti sukuriant buveines jais mintantiems gyvūnams, todėl jie turėtų išlaikyti natūralią pusiausvyrą kaip ir laukinėje gamtoje.
Skirtingų augalų kultūrų tarpusavyje derinimas, padės išvengti didesnėse plantacijose atsirandančių ligų. Taip pat joms kelią užkirsti padės įvairūs, paukščių buveinėms skirti medžiai.
Skaičiavimai parodė, kad skurdžiausiose Afrikos šalyse užauginamo maisto kiekis pakilo net 116 proc. Pasak specialistų, ekologinis ūkininkavimas padės žemyno tautoms išsilaisvinti iš bado ir skurdo gniaužtų, o tuo pat metu bus prisidedama prie klimato kaitos prevencijos.
Jungtinių Tautų atstovai skatina investuotojus remti smulkius ūkininkus, užuot lėšas skyrus didelėms žemdirbystės kompanijoms.
„Įprastinis ūkininkavimas alina dirvožemį, o jame naudojami chemikalai ir sunkioji technika sukelia daug problemų. Ekologinė žemdirbystė - vienintelė protinga išeitis, kurią matome šiandien“, - sako specialus Jungtinių Tautų pranešėjas Olivier de Schutter.
Prieš kelerius metus, stambių investuotojų susidomėjimas Afrikos žemdirbystės sektoriuje išaugo. Pasaulinio banko duomenimis, žemyne per 2009 m buvo nupirkti 45 mln. ha žemės, o tai yra dvigubai daugiau nei apima visi Prancūzijoje esantys ūkiai.
Tokius įvykius ekspertai pavadino „žemės grobstymu“, siekiant susikurti kapitalą.
„Didžiulės vienodų kultūrų plantacijos tikrai neišspręs skurstančių šalių problemų. Ilgainiui, ekologiniai ūkiai ir smulkūs verslininkai leistų Afrikai būti mažiau priklausomai nuo atvežtinės produkcijos ir jos kainų.“, - paaiškino Olivier de Schutter.