Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas prognozuoja, kad vėluojant įgyvendinti ES sąvartynų direktyvą, Lietuvai pritaikytos baudos dydis galėtų siekti net 20 tūkst. eurų (69 tūkst. litų) per dieną.

Antradienį DELFI konferencijoje jis sakė manantis, kad tikimybė gauti baudą yra didelė.

"Baudų dydį sprendžia Europos Komisija, mes prognozuojame, kad baudos galėtų būti net 20 tūkst. eurų per dieną iki kol bus perkelti ES reikalavimai. Ir tokį perspėjimą mes gavome sausio mėnesį", - sakė G.Kazlauskas.

Anot ministro, reikiamas įstatymo projektas Seimui pateiktas jau seniai. "Iš viso šiuo metu Seime yra net trys Atliekų tvarkymo įstatymo paketai", - sakė G.Kazlauskas.

GRYNAS.lt primena, kad Europos Sąjungos direktyvos dėl atliekų tvarkymo į nacionalinę teisę turėjo būti perkeltos iki praėjusių metų gruodžio 12 dienos. Sausį Lietuva gavo oficialų perspėjimą, jog terminas pažeistas ir šaliai gresia baudos, o kovo 27-ąją suėjo dviejų mėnesių Lietuvai skirtas laikotarpis, per kurį šalis turėjo priimti visus direktyvai perkelti būtinus teisės aktus ir pranešti apie tai Europos Komisijai.

Anot Europos teisės departamento Generalinio direktoriaus pavaduotojo Karolio Dieninio, minimali vienkartinė bauda Lietuvai galėtų būti 632 tūkst. eurų, (2,182 mln. litų) o periodinė bauda 768 eurai (2652 litai) per dieną, padauginant iš pažeidimo sunkumo ir trukmės faktorių.

Antradienį po pietų Seime bus bandoma trečią kartą svarstyti Aplinkos ministerijos parengtą siūlymą, patikslinti Atliekų tvarkymo įstatymą. Prieš tai du kartus svarstyti siūlymai, buvo atidėti.