Są­skai­tos už at­lie­kų su­rin­ki­mą už mo­ti­nos so­dy­bą But­ri­mo­nių se­niū­ni­jo­je pra­dė­jo ke­liau­ti į sos­ti­nę. J.Oleš­ke­vi­čiui iki šiol ne­pa­vyks­ta pa­siek­ti, kad sko­los už šiukš­les mo­ti­nai bū­tų nu­ra­šy­tos, nors krei­pė­si net į Sei­mo kon­tro­lie­rių ir ga­vo, re­gis, jam pa­lan­kų at­sa­ky­mą.

Va­di­na prie­var­ta­vi­mu ir re­ke­tu

M. M. Oleš­ke­vi­čie­nė, ne­įga­li ir li­go­ta se­nu­tė, po vy­ro mir­ties dar ku­rį lai­ką va­sa­ro­da­vo Alek­san­dra­vo­je. Ta­čiau jau maž­daug de­šimt me­tų gy­ve­na kar­tu su sū­nu­mi Vil­niu­je. Tiek lai­ko mo­te­riai pri­klau­san­ti so­dy­ba But­ri­mo­nių se­niū­ni­jo­je sto­vi tuš­čia ir ne­nau­do­ja­ma. Na­me at­jung­ta elek­tra, kad ne­kil­tų gais­ro pa­vo­jus.

Jos sū­nus J.Oleš­ke­vi­čius į kai­mą at­va­žiuo­ja re­tai - vie­ną ar du kar­tus per me­tus. Daž­niau­siai va­žiuo­da­mas ap­lan­ky­ti tė­vo ka­po Pi­va­šiū­nuo­se už­su­ka ir į so­dy­bą pa­si­žiū­rė­ti, ar vis­kas sa­vo vie­to­se.

Kai už­pra­ė­ju­sių me­tų pa­bai­go­je pa­što dė­žu­tė­je pir­mą­kart ra­do iš Aly­taus į Vil­nių at­ke­lia­vu­sį ad­re­suo­tą laiš­ką su be­veik 300 li­tų są­skai­ta už šiukš­les, nu­ste­bo. Bet pa­gal­vo­jo, kad kaž­kas ap­si­ri­ko, ir per daug ne­krei­pė dė­me­sio. Ne­tru­kus ga­vęs įspė­ji­mą su­si­mo­kė­ti, J.Oleš­ke­vi­čius ėmė aiš­kin­tis dėl gau­tos są­skai­tos už šiukš­les.

Ra­jo­no me­ro pa­ta­rė­jas Vy­tau­tas Mi­ke­lio­nis tvir­ti­no, kad ren­gia­ma­me at­sa­ky­me Sei­mo kon­tro­lie­riui bus nu­ro­do­ma, jog ra­jo­ne nė­ra to­kios prak­ti­kos nuo rin­klia­vos už at­lie­kas at­leis­ti so­dy­bas, ne­si­nau­do­jan­čias elek­tros ener­gi­ja, o dėl keis­ti­no at­lie­kų mo­kes­čio lau­kia­ma Vy­riau­sy­bės pa­tvir­ti­na­mos me­to­di­kos.

Vy­ras skam­bi­no į Aly­taus re­gio­no at­lie­kų tvar­ky­mo cen­trą, Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bę, But­ri­mo­nių se­niū­ni­ją. Vi­sur iš­gir­do be­veik vie­no­dą at­sa­ky­mą - toks yra Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos spren­di­mas, ku­riuo nu­ma­ty­ta rin­klia­va už at­lie­kas pa­gal val­do­mą gy­ve­na­mą­jį plo­tą - 17 cen­tų už kvad­ra­ti­nį met­rą per mė­ne­sį, ji tu­ri bū­ti mo­ka­ma, ant­raip bus krei­pia­ma­si į sko­lų iš­ieš­ko­ji­mo ben­dro­ves ar ant­sto­lius.

J.Oleš­ke­vi­čius mo­kes­tį už ne­pra­šy­tas, tuo la­biau ne­su­teik­tas pa­slau­gas va­di­na prie­var­ta­vi­mu ir re­ke­tu.

Kon­tro­lie­rius pa­tei­kė re­ko­men­da­ci­jas me­rui

Pra­ėju­sių me­tų pa­bai­go­je Vil­niu­je gy­ve­nan­ti M.M.Oleš­ke­vi­čie­nė iš Vil­niaus ben­dro­vės „Gel­vo­ra” ga­vo pra­ne­ši­mą su­si­mo­kė­ti sko­lą už at­lie­kų su­rin­ki­mą iš jos so­dy­bos But­ri­mo­nių se­niū­ni­jo­je ir dar per 30 li­tų iš­ieš­ko­ji­mo iš­lai­dų. „Gel­vo­ra” to­kį pra­ne­ši­mą se­nu­tei nu­siun­tė vyk­dy­da­ma Aly­taus re­gio­no at­lie­kų tvar­ky­mo cen­tro pa­ve­di­mą, nes šis or­ga­ni­zuo­ja rin­klia­vos už at­lie­kas su­rin­ki­mą, o pas­kui jos per­ve­da­mos ra­jo­no sa­vi­val­dy­bei.

J.Oleš­ke­vi­čius, ėmę­sis tvar­ky­ti šiukš­lių mo­kes­tį už mo­ti­nai pri­klau­san­čią so­dy­bą But­ri­mo­nių se­niū­ni­jo­je, nu­spren­dė jo ne­mo­kė­ti. Pa­grin­di­nis ar­gu­men­tas - ma­ma so­dy­bo­je ne­gy­ve­na, tad ir šiukš­lių ne­tu­ri­ma. Jo tei­gi­mu, prieš po­rą me­tų at­lie­kų kon­tei­ne­ris kaž­kiek pa­sto­vė­jo tuš­čias ir ne­tru­kus bu­vo iš­si­vež­tas.

Vy­ras dėl šios rin­klia­vos tei­sė­tu­mo krei­pė­si į Sei­mo kon­tro­lie­rių Au­gus­ti­ną Nor­man­tą. Kon­tro­lie­rius įver­ti­no At­lie­kų tvar­ky­mo įsta­ty­mo nuo­sta­tas ir teis­mų pri­im­tas nu­tar­tis dėl rin­klia­vos už at­lie­kas. Iš at­sa­ky­mo J.Oleš­ke­vi­čiui ma­ty­ti, kad dau­giau­sia pro­ble­mų su­ke­lia rin­klia­vos už at­lie­kas są­ly­ga, kad ši rin­klia­va ren­ka­ma iš as­me­nų, tu­rin­čių at­lie­kų. Jo mo­ti­na so­dy­bo­je ne­gy­ve­na, tad nė­ra ir at­lie­kų tu­rė­to­ja.

Sei­mo kon­tro­lie­rius Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės me­rui Al­gir­dui Vrub­liaus­kui re­ko­men­da­vo ini­ci­juo­ti M.M.Oleš­ke­vi­čie­nės at­lei­di­mą nuo rin­klia­vos už at­lie­kas kaip as­me­nims, tu­rin­čio ne­tin­ka­mą nau­do­ti gy­ve­na­mą­jį na­mą, nes ja­me nė­ra elek­tros. Ka­dan­gi sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus įsa­ky­mu pa­tvir­tin­ta­me pri­pa­ži­ni­mo ne­tin­ka­mu nau­do­ti ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to ap­ra­še leng­va­tų dėl at­jung­tos elek­tros ne­nu­ma­ty­ta, Sei­mo kon­tro­lie­rius me­rui re­ko­men­da­vo im­tis prie­mo­nių, kad toks ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus įsa­ky­mas bū­tų pri­pa­žin­tas ne­te­ku­siu ga­lios.

Vy­riau­sy­bei re­ko­men­duo­ta svars­ty­ti ga­li­my­bę tiks­lin­ti Rin­klia­vų įsta­ty­me įtvir­tin­tą rin­klia­vos už at­lie­kų su­rin­ki­mą tei­si­nį reg­la­men­ta­vi­mą. Šiuo me­tu ne­vei­kia tei­si­nė nuo­sta­ta, kad rin­klia­va su­ren­ka­ma tik iš as­me­nų, tu­rin­čių at­lie­kų, taip pat Aly­taus mies­to ir ra­jo­no gy­ven­to­jai ne­tu­ri tei­sės mo­kė­ti už kon­kre­tų at­lie­kų kie­kį. Teis­mams kon­sta­ta­vus, kad as­me­nys tu­ri tei­sę mo­kė­ti ir už at­lie­kų kie­kį, sa­vi­val­dy­bės lau­kia pa­gal pa­keis­tą At­lie­kų tvar­ky­mo įsta­ty­mą Vy­riau­sy­bės pa­tvir­ti­na­mos me­to­di­kos dėl at­lie­kų mo­kes­čio skai­čia­vi­mo. Ši me­to­di­ka tu­rė­jo bū­ti pa­tvir­tin­ta iki šie­me­čio sau­sio, ta­čiau jos pa­ren­gi­mas ati­dė­tas iki lie­pos.

J.Oleš­ke­vi­čius, ėmę­sis tvar­ky­ti šiukš­lių mo­kes­tį už mo­ti­nai pri­klau­san­čią so­dy­bą But­ri­mo­nių se­niū­ni­jo­je, nu­spren­dė jo ne­mo­kė­ti. Pa­grin­di­nis ar­gu­men­tas - ma­ma so­dy­bo­je ne­gy­ve­na, tad ir šiukš­lių ne­tu­ri­ma. Jo tei­gi­mu, prieš po­rą me­tų at­lie­kų kon­tei­ne­ris kaž­kiek pa­sto­vė­jo tuš­čias ir ne­tru­kus bu­vo iš­si­vež­tas.

„Aš to­kių raš­tų ne­skai­tau”

Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės me­ras A.Vrub­liaus­kas, pa­klaus­tas, ar su­si­pa­ži­nęs su Sei­mo kon­tro­lie­riaus pa­teik­to­mis re­ko­men­da­ci­jo­mis dėl But­ri­mo­nių se­niū­ni­jo­je Alek­san­dra­vos kai­me so­dy­bą tu­rin­čios M.M.Oleš­ke­vi­čie­nės at­lei­di­mo nuo at­lie­kų mo­kes­čio, pa­reiš­kė: „Aš to­kių raš­tų ne­skai­tau, jį nu­krei­piau pa­ta­rė­jui.”

Ra­jo­no me­ro pa­ta­rė­jas Vy­tau­tas Mi­ke­lio­nis tvir­ti­no, kad ren­gia­ma­me at­sa­ky­me Sei­mo kon­tro­lie­riui bus nu­ro­do­ma, jog ra­jo­ne nė­ra to­kios prak­ti­kos nuo rin­klia­vos už at­lie­kas at­leis­ti so­dy­bas, ne­si­nau­do­jan­čias elek­tros ener­gi­ja, o dėl keis­ti­no at­lie­kų mo­kes­čio lau­kia­ma Vy­riau­sy­bės pa­tvir­ti­na­mos me­to­di­kos. Vė­liau pa­ta­rė­jas pa­tiks­li­no, kad gal­būt bus kei­čia­mas ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­tvir­tin­tas pri­pa­ži­ni­mo ne­tin­ka­mu nau­do­ti ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to ap­ra­šas, ku­ria­me nuo mi­nė­to mo­kes­čio tu­rė­tų bū­ti at­lei­džia­mos ir elek­tros ne­nau­do­jan­čios so­dy­bos, ne tik ne­tin­ka­mos gy­ven­ti, pa­vyz­džiui, li­ku­sios be sto­gų, lan­gų ar du­rų.

J.Oleš­ke­vi­čius yra pa­ren­gęs pra­šy­mą Vy­riau­sy­bės at­sto­vo Aly­taus ap­skri­ty­je ins­ti­tu­ci­jai su­stab­dy­ti ra­jo­no ta­ry­bos spren­di­mo, ku­riuo nu­ma­ty­ta rin­klia­va už at­lie­kas pa­gal gy­ve­na­mą­jį plo­tą, vyk­dy­mą jo mo­ti­nos at­žvil­giu.

Senutė Butrimonių seniūnijoje Aleksandravos kaime negyvena maždaug dešimt metų, o mokesčio už šiukšles iš jos reikalaujama.