Panevėžys atsikratys tūkstančių pasenusių liuminescencinių lempų, ir dar už dyką. Taip Savivaldybės Ekologijos skyriui pavyko susitarti su viena pavojingas atliekas priimančia Klaipėdos bendrove, turinčia filialą ir Aukštaitijos sostinėje.

Paprastai atliekų priėmėjai už vieną lempą prašo net po pusantro lito.

„Įmonė įvertino miesto pastangas tvarkyti atliekas civilizuotai ir leido šią savaitę į Panevėžio filialą nemokamai vežti susikaupusias nebenaudojamas liuminescencines lempas“, – teigė Ekologijos skyriaus vedėja Zita Tverkutė.

„Dar prieš trejus metus Savivaldybė už išvežamas liuminescencines lempas iš savo rūmų, kitų skyrių pastatų bei visų mokyklų ir vaikų lopšelių-darželių sumokėdavo iš savo Aplinkos rėmimo fondo, tačiau pasikeitus įstatymams dabar tam pinigų rasti privalo kiekviena įstaiga“, – „Panevėžio balsui“ sakė Z. Tverkutė.

Šįkart už dyką rengiamasi išgabenti iš viso 6330 lempų, iš jų 480 išveš pati Savivaldybė, 580 – Panevėžio apskrities ligoninė. Ši gydymo įstaiga dar yra sukaupusi ir pustrečio kilogramo gyvsidabrio, tačiau už jo priėmimą jau turės sumokėti.

Dar 750 neekologiškų liuminescencinių lempų atsikratys „Saulėtekio“ pagrindinė mokykla, 690 – „Vyturio“, 545 – „Žemynos“ vidurinės mokyklos. Kitų mokyklų krovinys bus kiek mažesnis – nuo 80 lempų iš 9-osios vidurinės iki 400, kabojusių „Minties“ gimnazijos klasėse.

Ekologijos skyriaus vedėja tikslių duomenų, ar miesto mokyklose po šio apsivalymo dar liks nehigieniškų liuminescencinių lempų, neturėjo, tačiau manė, kad švietimo įstaigos pirmiausia iššlavė sugedusių ir nebenaudojamų šių prietaisų sankaupas.

„Bendrovės, organizacijos pasenusias liuminescencines lempas savo sandėliuose gali laikyti ne ilgiau kaip tris mėnesius, paskui taip pat po pusantro lito jas privalo nuvežti surinkėjams“, – paklausta, kaip su šiomis lempomis elgiasi miesto įmonės, tvirtino Z. Tverkutė.
Į Tinklų gatvę šią savaitę suvežtos liuminescencinės lempos specialioje taroje keliaus į bendrovės centrą Klaipėdoje, o iš ten į vieną Latvijos pavojingų atliekų apdorojimo įmonę. Joje iš lempų bus pašalintas gyvsidabris.