Apynasris piktnaudžiavimams

„Kalbant apie pavojingas atliekas, dabar esame užsiėmę įmone „Urus“, kuri yra sukaupusi didžiulį kiekį šių atliekų. Ji ilgai nebuvo baudžiama, nes kažkas ją labai užsistodavo. Ši įmonė turbūt pasiskelbs bankrutuojanti ir mokesčių mokėtojams užkraus didelę finansinę naštą, nes tas atliekas turės sutvarkyti valstybė“, – sako A. Genevičius.

Anot viceministro, dabar ruošiami esminiai teisės aktų pakeitimai, kad nebeliktų spragų piktnaudžiavimams. Pavyzdžiui, išduodant licenzijas buvo nustatomi per ilgi terminai atliekoms sandėliuoti. Tuo pasinaudojusi įmonė konkurso būdu susimažina kainą, surenka pavojingas atliekas, bet labai retai jas sutvarko – tiesiog jas kaupia, išsisukinėja ir jų netvarko.

Kontrolė griežtės

Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorius Dalius Krinickas teigė, kad pavojingų atliekų tvarkymo kontrolė tik griežtės.

„Būna atvejų, kai atliekų tvarkytojai informuoja regionų aplinkos apsaugos departamentus apie planuojamą išvežti atliekų kiekį į kitą šalį, tačiau inicijavus atliekų tvarkytojų patikrinimą būna vežimai atšaukiami, arba paaiškėja, kad vežamos kitos atliekos nei nurodyta dokumentuose. Viena didžiausių problemų – netinkama atliekų tvarkymo ir dokumentų apskaita. Šiuo metu apskaita yra vienų ar dvejų metų senumo, todėl kartais reikia pakankamai laiko, kad galima būtų atsekti dokumentuose įrašytus ir faktiškai sutvarkytus atliekų kiekius“, – sakė D. Krinickas.

Dabartines problemas ketinama išspręsti sukuriant naują vieningos apskaitos sistemą. „Ji užkirs kelią su pažymų išrašymu susijusiems piktnaudžiavimams ir leis vesti apskaitą realiuoju laiku, kai atliekų tvarkytojas turės informaciją pateikti elektroniniu būdu pagal nustatytą formą. Todėl bus galima efektyviau kontroliuoti atliekų tvarkymą, stebint procesą nuo prekės pateikimo į rinką, jos pardavimo, tapimo atlieka iki galutinio šios atliekos sutvarkymo. Šiemet viešųjų pirkimų būdu bus parinktos įmonės, kurios diegs minėtąją sistemą, o ji turėtų startuoti 2017 metais.

Nelaukiant, kol pradės veikti naujoji sistema, jau šiuo metu, pasak D. Krinicko, griežtinama pavojingų atliekų tvarkymo kontrolė.