Hidrologai lengviau atsikvėpė: vandens lygis Nemune pradėjo kilti. Pirmieji nerimo ženklai dėl senkančio upių tėvo per Lietuvą nuskriejo paskutinėmis liepos dienomis. O vasara kaip tik pasitaikė lietinga - rodos, vandens lygis turėjo netgi kilti. Hidrologai ir regioninių parkų darbuotojai puse lūpų kalbėjo, kad Nemuną išsunkė Gardino hidroelektrinės statytojai, kurie pildė Nemuno vandeniu hidroelektrinės telkinį.

Kauno hidrologijos stoties viršininkas Ričardas Bučinskas praėjusią savaitę apsilankęs Birštone nepatikėjo savo akimis – vanduo Nemune ties šiuo miestu buvo pasitraukęs maždaug 7 metrus nuo kranto.

Pagal gamtosauginius reikalavimus vandens lygis gali nukristi -8 centimetrais, o Druskininkuose rugpjūčio 4 dieną jis buvo nukritęs -14 centimetrų.

Šie vandens lygio pokyčiai ypač pavojingi augalijai. „Augalai pakrantėse pradeda pūti, dėl to gali pradėti dusti žuvys. Kol kas tokių reiškinių neužfiksavome“, - pasakojo R. Bučinskas.

Per praėjusias dvi paras Nemunas Druskininkuose pakilo maždaug 12 centimetrų. „Ir toliau kyla. Vadinasi, padėtis gerėja“, - džiaugėsi hidrologas.

-Gamtosauga-

Nusekęs Nemunas sukėlė ir ekologinių problemų. Senkantis vanduo trukdė migruoti žuvims, ardė paukščių lizdus, laikinai atėmė vandenį iš augalų ir t.t. Kylantis vandens lygis yra geras ženklas, nes atsistatantis vanduo vėl viską gražins į savo vėžes. Nors žala jau padaryta, tačiau rimtų ekologinių katastrofų buvo išvengta.