Pomidorams ištirti – skenavimas ir apdorojimas kompiuteriu
2012-2013 metais Lietuvos LAMMC Sodininkystės ir Daržininkystės Institute buvo pradėti vykdyti tyrimai su pomidorais pagal projektą „Podoktorantūros stažuočių įgyvendinimas Lietuvoje“ siekiant supaprastinti pomidoruose esančių medžiagų nustatymą.
Tyrimo metu buvo nustatinėjama pomidorų vaisių kokybė ir tekstūra naudojant artimųjų infraraudonųjų spindulių (NIR) spektroskopijos metodą ir kartu atliekamos įprastos biocheminės bei tekstūros analizės. Po tokių tyrimų buvo sukurtas metodas, kuriuo remiantis galima greitai ir pigiai nustatyti vitamino C, likopeno ar β-karoteno kiekį pomidoruose.
Naudojant įprastinius metodus, pomidoro vaisius bet kokiu atveju yra pažeidžiamas t.y. arba praduriamas arba visai sutrinamas. Taip pat biocheminėms analizėms atlikti reikia daugybės įvairių cheminių medžiagų.
Taikant naująjį LAMMC mokslininkų atrastą metodą, tyrimus galima atlikti mažiausiomis piniginėmis ir laiko sąnaudomis, be to nereikia naudoti ir utilizuoti aplinkai pavojingų cheminių tirpiklių.
Toks metodas, netolimoje ateityje (kai tik leis techninės galimybės), galėtų būti pritaikytas išmaniesiems telefonams. Tuomet kiekvienas pirkėjas ar vartotojas turėtų galimybę sužinoti pomidorų kokybę tiek parduotuvėje, tiek savo šiltnamyje.
FAKTAI APIE POMIDORUS:
- Pomidorų vaisiuose gausu tirpių cukrų, organinių rūgščių, maistinių skaidulų ir pektininių medžiagų, baltymų, riebalų, mineralinių medžiagų (kalio, fosforo, sieros, magnio, kalcio,
geležies, vario, natrio), daug vitaminų (B1 , B2, B3, PP, C, provitamino A, I, H), antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių karotinoidų (likopeno, β-karotino ir kt.).
- Per parą rekomenduotina suaugusiam žmogui suvalgyti 400 g, o per metus – 140 – 150 kg įvairių
daržovių, tarp jų apie 25 – 32 kg pomidorų.
- Pomidorų maistinė vertė, spalva, vaisių ir jų produktų skonis priklauso nuo
likopeno, β-karotino, vitamino C ir cukrų kiekio bei jų santykio vaisiuose. Du svarbiausi karotinoidai pomidoro vaisiuose yra likopenas, kuris nulemia raudoną spalvą, ir β-karotinas, kuris sudaro maždaug 7 % pomidoro karotinoidų. Todėl pomidorai ar jų produktų kokybė gali būti gerai charakterizuojama pagal šių elementų kiekį. Likopenas sudaro apie pusę žmogaus kraujyje esančių karotinoidų, tačiau organizmas jo nesintetina, o gauna su maistu. Žmogus 85 % likopeno gauna iš pomidorų ir jų produktų.
- Pomidorai yra priskiriami prie funkcionalaus maisto ir laikomi turinčiais teigiamą poveikį sveikatai. Moksliniai tyrimai patvirtina, kad pomidorų valgymas veikia kaip prevencija prieš chroniškas ligas, tokias kaip vėžys ir kraujagyslių ligos.
- Moksliškai įrodyta, kad du ar daugiau pomidorų patiekalus per dieną vartojantys žmonės mažiausiai rizikuoja susirgti prostatos vėžiu.