„7 metai gamtos fotografijoje, tūkstančiai kilometrų, dešimtys ankstyvų rytų ir šimtai vėlyvų vakarų ir pagaliau, svajonė išsipildė! Birželio 10-osios rytas suteikė progą susitikti su vilku. Tarp mūsų buvo apie 40 metrų, tad dėl adrenalino iš šiuo metu rašydamas drebu“, – po neįtikėtino susitikimo rašė Kristupas Armoška, kuris Vytauto didžiojo universitete šiuo metu studijuoja ekonomiką, tačiau yra ir medžiotojas bei bitininkas.

„Birželio 15 d. man bus 20 m., tai buvo tarsi išankstinė gimtadienio dovana iš gamtos“, – apie sėkmingą progą įamžinti vilką sakė vaikinas.

Šiluvoje, Raseinių rajone, gyvenantis fotografas pasakoja, kad nors vilką nufotografavo pirmą kartą, sutikti juos teko ir anksčiau.

„Gyvenime vilką teko matyti keturis kartus, užvakar buvo penktasis. Per paskutiniuosius du metus mačiau du kartus. Užpernai per Kūčias, bet dar tik brėško aušra ir fotoaparatu nelabai buvo įmanoma nufotografuoti. Pernai rudenį vilkas išbėgo prieš akis, bet fotoaparatas buvo kuprinėje, nes lijo. Taigi dvi progas praleidau“, – apgailestavo jis.

Vilką Kristupas pamatė pusė penkių ryto. Toks laikas gamtos fotografams įprastas.

Gamtos fotografas Kristupas

„Sekmadienį atvažiavo mano labai geras draugas, su kuriuo kartu užsiimam fotografija, kasmet yra tradicija atvykti pas mane ir pafotografuoti gamtą. Žmogus iš miesto, nėra matęs to, ką aš matau kiekvieną kartą.

Ketvirtą ryto išvykom į pelkynus čia, netoli, Šiluvos. Žinojau, kad ten briedžių šeima laikosi ir žiūrim – vilkas“, – įspūdžiais dalijosi pašnekovas.

Kristupas sako, kad buvo labai tyliai, taip pat dėvėjo maskuotę, todėl vilkas jų nepastebėjo.

Gamtos fotografas Kristupas

„Be abejo, buvom labai tyliai, taip pat galimai išlošėm dėl vėjo krypties. Buvom, žinoma, ir užsimaskavę kaip kokie kupstai. Turėjom 2,5 minutės laiko su vilku, daugiausiai dėmesio skyriau nuotraukoms. Niekada negali žinoti, kada bus kitas susitikimas“, – kalba vaikinas.

Anot jo, plėšrūnas labai ramiai nuėjo savo keliais. Tai galėjo būti antrų metų patelė arba labai sena vilkė.

Saugoma rūšis

Vilkas yra saugoma rūšis Europos Sąjungoje ir daugelyje kitų valstybių. Lietuva, 1996 m. ratifikuodama Berno konvenciją „Dėl Europos laukinės gamtos ir gamtinės aplinkos apsaugos“, nustatė, kad Lietuvai yra netaikomas Berno konvencijoje įtvirtintas draudimas medžioti vilkus.

Pagal Buveinių direktyvą Lietuvai, Latvijai, Estijai ir Suomijai taip pat padaryta išimtis, ir šios šalys turi teisines galimybes reguliuoti vilkų gausą juos medžiojant. Nors Lietuva ir išsiderėjo palankesnes nei Vidurio ir Centrinės Europos valstybės vilkų populiacijos reguliavimo išlygas, tačiau pagal tarptautinius įsipareigojimus privalo užtikrinti palankią vilkų apsaugos būklę.

Pagal patvirtintą Vilko apsaugos planą Lietuvoje galėtų gyventi 32–62 vilkų šeimos. Jeigu vilkų yra daugiau kaip 62 šeimos (visa populiacija 500 ar daugiau vilkų žiemos pabaigoje), populiaciją planuojama tolygiai mažinti ir išlaikyti 32–62 šeimų ribose.

2023-2024 m. medžioklės sezono metu buvo nustatytas 341 vilko sumedžiojimo limitas. Sezono metu sumedžiota 280 vilkų, dar 9 vilkai buvo partrenkti automobilių ar sumedžioti pagal išduotus specialius leidimus ne medžioklės sezono metu mažinant vilkų daromą žalą avims ir kitiems ūkiniams gyvūnams.