„Lieka vis mažiau ir mažiau gervių. Sulaukęs ūkanoto ryto nužingsniavau link gervių nakvynės vietos. Juk reikia dar pasidžiaugti, paskui teks visus metus laukti.

Rūkas buvo toks didelis, kad nematė manęs, o aš jų. Fotoaparatas ožiavosi – nenorėjo fokusuoti. Teko prisiminti, kaip tai daryti rankiniu būdu. Nereikėjo nei slėptuvių visokių, nieko. Atsisėdau tiesiog ant pakrantės. Aplink balta, balta ir tik riksmai, ir neaiškus siluetai aplinkui. Nugara pagaugais nuėjo“, – rašė jis.

Visuotinė lietuvių enciklopedija teigia, kad Eurazijoje (ir Lietuvoje) gyvena pilkoji gervė, arba gervė.

Kūno ilgis apie 120 cm, masė 4–7 kilogramų. Šviesiai pilka, kakta, snapo pamatas, pagurklis ir sparnų galai juodi. Ant pečių auga lenktos, garbanotos plunksnos. Pakaušyje raudona plika oda. Jaunikliai šviesiai pilki.

Gervės
Gervės
Gervės
Gervės

Gyvena klampiose, apaugusiose pelkėse. Išskrenda spalio mėnesį, sugrįžta kovo pabaigoje. 2019 pilkoji gervė išbraukta iš Lietuvos raudonosios knygos. Šiuo metu paplitusi visame krašte, kasmet peri 5 000–10 500 porų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)