Tai saviti augalai, spinduliuojantys lengvumu ir elegancija. Vyraujanti lapų spalva tamsiai žalia, žvilganti, tačiau yra ir raudonlapės formos.

Astilbės, visų pirma, želdynų gėlė. Jas galima sodinti pavienėmis įvairių veislių grupelėmis netoli krūmų, ypač šviesialapių, arba įvairių spygliuočių. Jos puikiai gali papuošti vandens baseino aplinką ar ūksmingas parko vietas rytinėse ir pietvakarinėse jo prieigose.

Astilbės auginamos ir kaip vazoninės gėlės, kad paankstinti jų žydėjimą. Šios gėlės gražiausios žydėjimo metu liepos mėnesį, kai ant aukštų žiedkočių iškelia savo išlakius žiedynus. Žydėjimas trunka 25–35 dienas. Jų spalva įvairuoja nuo baltos iki violetiškai tamsios rausvos arba iki plytiškai raudonos. Žiedynų forma piramidinė, rombiška, šluotelinė ir nusvirusi.

Astilbes galima sodinti ištisą vegetacijos periodą, tačiau sodinant kerus vasarą jų nereikia smulkiai išdalyti. Vasarą sodinami mažai dalyti kerai. Jie puikiai prigyja, jeigu pakanka drėgmės. Šie augalai geriausiai auga pavėsyje arba pusiau pavėsyje, drėgnoje arba labai drėgnoje dirvoje. Pavėsyje augalai žydi negausiai, pusiau pavėsyje gausiau, bet ne taip kaip saulėtose vietose.

Astilbės nėra reiklios dirvožemiams, tačiau rūgštesni arba neutralūs tinka labiausiai. Dirvožemio poringumas yra gerą astilbių augimą lemiantis veiksnys, todėl pageidautina mulčiuoti durpėmis.

Daugiamečiuose gėlynuose astilbės gali augti ilgai – 20 ir daugiau metų, tačiau norint, kad jos ilgai būtų vešlios, reikia trešti mineralinėmis trąšomis arba rudenį augalus pamulčiuoti puveningu kompostu.

Nužydėjusius žiedynkočius rekomenduojama nupjauti tik pavasarį, nes ir žiemos metu jie atrodo dekoratyviai ir puošniai. Astilbės atsparios grybinėms, bakterinėms ir virusinėms ligoms, tačiau jas gali pažeisti parazitinis vabzdys Paprastoji seiliūgė (Phialaenus spumarius L.), kurių suaugėliai ir lervos čiulpia augalų sultis.

Parduotuvėse tokių gėlių kaina svyruoja nuo 15 iki 40 litų.

Tekstą parengė Augalų centro" specialistai