Svei­ka­tos moks­lų uni­ver­si­te­to Ve­te­ri­na­ri­jos aka­de­mi­jos Stam­bių­jų gy­vu­lių kli­ni­ko­je spa­lio 26-ąją ope­ruo­ta šiau­ri­nė el­nė: jai am­pu­tuo­ta ga­lū­nė. Gy­vū­nas su­si­ža­lo­jo Rai­ti­nin­kų se­niū­ni­jos Meš­ka­sa­lio kai­mo dzū­kiš­ko­jo in­dė­no ir el­nės sa­vi­nin­ko 48 me­tų Ro­lan­do Pru­šins­ko val­do­se.

Įsi­pai­nio­jo į ap­tver­tą bi­jū­ną

In­dė­niš­ko­sios kul­tū­ros pro­pa­guo­to­ją R.Pru­šins­ką ap­lan­kė­me sek­ma­die­nio pa­va­ka­rę. Šei­mi­nin­kas pa­ro­dė ap­tva­rą, kur po ope­ra­ci­jos bu­vo įkur­din­ta šiau­ri­nė el­nė. Gy­vu­lys gu­lė­jo, kai pri­ėjo­me ar­čiau, at­si­sto­jo ant tri­jų ko­jų. Vie­to­je ket­vir­to­sios bu­vo ma­ty­ti juo­duo­jan­ti vie­ta.

Šei­mi­nin­kas pa­sa­ko­jo, kad gy­vu­lys po se­na obe­li­mi ieš­ko­jo obuo­lių, įsi­pai­nio­jo į kuo­liu­kais ir vir­ve­lė­mis ap­tver­tą bi­jū­ną, ban­dė juo nu­si­kra­ty­ti ir nu­si­lau­žė prie­ki­nę ko­ją.

R.Pru­šins­kas krei­pė­si pa­gal­bos į gy­vū­nų glo­bos or­ga­ni­za­ci­ją, pa­dė­jo ver­sli­nin­kai, au­ko­jo ki­ti žmo­nės, ir el­nio pa­te­lė bu­vo nu­ga­ben­ta į Stam­bių­jų gy­vu­lių kli­ni­ką. Ope­ra­ci­ją at­li­ko šios kli­ni­kos va­do­vas Aud­rius Ku­čins­kas ir doc. Al­gis No­rei­ka.
„Gy­vu­liui pri­rei­kė nar­ko­zės. Ope­ra­ci­ja tru­ko apie dvi va­lan­das, – pa­sa­ko­jo A.Ku­čins­kas. – To­kios ope­ra­ci­jos įkai­nių nė­ra, ji ga­li kai­nuo­ti apie 100–200 li­tų, mes ope­ra­vo­me ne­mo­ka­mai. Pi­ni­gų rei­kė­jo vais­tams.“

El­nei bu­vo su­leis­ta il­gai vei­kian­čių vais­tų, pa­tar­ta ją lai­ky­ti ma­ža­me ap­tva­re. Su­dė­tin­ga gy­vu­lį pri­žiū­rė­ti po ope­ra­ci­jos, nes jis stre­suo­ja. Be to, vais­tai lei­džia­mi į ve­ną, tad pats sa­vi­nin­kas to ne­pa­da­ry­tų.

Do­va­nų ga­vo iš Suo­mi­jos

Pa­sak A.Ku­čins­ko, pa­na­šių ope­ra­ci­jų jie nė­ra da­rę. Anks­čiau, kai gy­ven­to­jai lai­kė kai­liams la­pes, tek­da­vo am­pu­tuo­ti šių su­ža­lo­tas ko­jas, žvė­re­liai iš­gy­ven­da­vo. Bu­vo at­ve­jis, kai te­ko gy­dy­ti vi­siš­kai su­tru­pin­tą žir­go ko­jos kau­lą, – jis pats la­bai sau­go­jo­si ir pa­svei­ko. Kas ki­ta – lau­ki­nis gy­vū­nas, nors yra ti­ki­my­bė, kad ga­li iš­gy­ven­ti ir šiau­ri­nio el­nio pa­te­lė.

Pir­ma­die­nį A.Ku­čins­kas iš ope­ruo­to gy­vu­lio šei­mi­nin­ko ga­vo ži­nią, kad el­nės žaiz­da lyg ir ne­gy­ja, krau­juo­ja, žio­ji kau­las. Kal­bė­ta­si, kad gy­vū­ną vėl rei­kės at­vež­ti į kli­ni­kas ir bus nu­spręs­ta, ar ope­ruo­ti dar kar­tą.

Kli­ni­kos va­do­vo nuo­mo­ne, toks at­ve­jis mo­ky­mo įstai­gai įdo­mus. Ta­čiau ne­rei­kia už­si­mirš­ti, kad tai lau­ki­nis gy­vu­lys. De­rė­tų iš­si­aiš­kin­ti, ar jis ne­si­kan­ki­na, ar ne ge­riau jį už­mig­dy­ti, o gal su­nau­do­ti sa­vo reik­mėms.

R.Pru­šins­kas bal­tą­ją el­nę prieš dve­jus me­tus bu­vo ga­vęs do­va­nų iš Suo­mi­jos lie­tu­vio ver­sli­nin­ko, vi­lia­si, kad ji pa­sveiks. Dė­ko­ja vi­siems, ku­rie pa­dė­jo gel­bė­ti el­nę, – Eu­ge­ni­jui Pet­raš­kai, Ta­dui Pra­ka­pa­vi­čiui, An­ta­nui Su­ba­čiui, Va­liui Ma­tu­le­vi­čiui, ki­tiems ge­ra­da­riams.