Sacharos akis (arba Richato statinys) – tai centrinėje Mauritanijos dalyje esantis didžiulis apskritimas. Apsuptas bekraštės Sacharos dykumos, šis darinys yra matomas iš kosmoso ir audrino geologų vaizduotę nuo pat kosmoso užkariavimo pradžios.

Apskritimo skersmuo – apie 50 km. Sacharos akis nėra vienas apskritimas, bet greičiau daugelio apskritimų geologinis darinys. Iš pradžių buvo manoma, kad tai milžiniško meteorito išmuštas krateris, tačiau pastarųjų poros dešimtmečių tyrimai rodo, kad tai natūraliai susiformavęs darinys, nors dar nėra aišku, kaip tiksliai jis susikūrė.

Kiekvienas apskritimas mena tam tikrą geologinį mūsų planetos laikotarpį: centre – Proterozojaus periodas (prieš 2,5 mlrd. metų), o akies kraštai susiformavo Ordoviko laikotarpyje (prieš 480 mln. metų), būtent tuomet Žemėje atsirado pirmieji sausumos augalai, bei susiformavo kristalai. Sacharos dykume buvo nevisada. Kadaise joje plytėjo vešlūs miškai, bet jie atsirado vėliau, po Ordoviko periodo. Iki tol po šia teritorija galėjo plytėti vėsūs požeminių vandenų klodai, kurie po truputi ardė būtent šią Sacharos vietą ir išgraužė „akį“.

Siekiama, kad Sacharos akies teritorija būtų paskelbta saugoma teritorija. Mokslininkai nori išsaugoti unikalų gamtos darinį, kad galėtų išsiaiškinti kaip jis susidarė. Šios žinios atskleistų naujų žinių apie mūsų planetos vystymąsi. Šiuo metu įvairūs susiformavimo scenarijai simuliuojami superkompiuterių pagalba.

Sacharos akies vieta