DELFI fotografai taip pat nuvyko pasižiūrėti, kaip patvinusi Neris atrodo šiuo metu. Vanduo gerokai apsėmęs krantines.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) Hidrologinių stebėjimų skyriaus vedėjas Juozas Šimkus sako, kad patvinusi Neris nėra nieko neįprasto.

„Praeitą–užpraeitą savaitę rytinėje Lietuvos dalyje dar buvo sniego ir jis dabar ištirpo, taip pat praėjusią savaitę buvo prognozuoti pakankamai gausūs krituliai, kurie truputį pasislinko į Baltarusijos pusę ir iškrito būtent Neries baseine. Jie dabar atitekėjo iki Vilniaus. Šiuo metu Neries vandens lygis yra apie pusę metro aukštesnis už vidutinę daugiametę balandžio mėnesio normą“, – sako jis.

Vertinant vandens lygį Neryje Vilniuje, anot jo, atskaitos tašku tampa upės krantinės. Jos apsemiamos nors ir ne kiekvienais metais, bet pakankamai dažnai – kas 2–3 metus.

„Kartais jos apsemiamos žiemą, kartais pavasarį dėl ledų sangrūdų, o dabar dėl to, kad susikaupė gausūs krituliai ir ištirpo likęs sniegas. Tai nėra ekstremalus atvejis. Per paskutinius kelis metus nelabai buvo tokio apsėmimo arba jis vykdavo žiemos metu, kai gyventojai dar nėra pradėję bėgioti ir važinėti dviračiais, todėl mažiau į tai kreipia dėmesį“, – kalba LHMT atstovas.

Jis teigia, kad paviršinio vandens lygis priklauso nuo kritulių kiekio (įskaitant ir sniegą, kuris yra tie patys krituliai tik kita būsena) ir kaip staigiai jie iškrito. Taip pat tam įtakos turi užtvankos ir hidroelektrinės.

Kaip greitai normalizuosis šiuo metu pakilęs Neries vandens lygis taip pat priklauso nuo kritulių. Jų šiuo metu nenusimato, sako specialistas, vandens lygis jau stabilizavosi ir ims kristi po 5–7 cm per parą, taigi per keletą dienų krantinės turėtų išdžiūti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją