Didysis apuokas (Bubo bubo) – pelėdinių (Strigidae) šeimos, didžiųjų apuokų genties plėšrusis paukštis.

Tai gana stambus paukštis, kurio kūnas 58-75 cm ilgio, bet kiek mažesnis už Jūrinį erelį. Didžiųjų apuokų patelės ir svoriu, ir dydžiu akivaizdžiai pranoksta patinėlius. Norvegijos patinėlių kūno dydis vidutiniškai yra apie 61 cm, o Norvegijos patelių – 67 cm. Atstumas tarp išskleistų sparnų 138–200 cm: patinėlių vidutiniškai 157 cm, o patelių – 168 cm. Patinėlių svoris 1,5-3,2 kg (Norvegijoje – 1.80-2.80 kg, t. y. vidutiniškai 2,45 kg), patelių – 1,75-4,5 kg (Norvegijoje 2,30-4.20 kg, arba vidutiniškai 2,99 kg). Vokietijos Tiuringijoje patinėlių vidutinis svoris 1.89 kg, o patelių 2,55 kg.

Kūno viršutinė pusė pilkšvai ruda ir juodai dėmėta, apatinė – šviesesnė su išilginėmis dėmėmis. Viršugalvyje ilgos auselės. Šonas ir pilvas smulkiai skersai dryžuoti. Kojos plunksnuotos iki pirštų pamatų. Snapas ir nagai juodi.

Paplitimas pasaulyje

Gyvenamas arealas – Eurazija, išskyrus jos pietinius ir pačius šiauriausius pakraščius. Bet joje paplitęs negausiai, įrašytas į tarptautinę raudonąją knygą.

Lietuvoje labai reta rūšis, įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą. Nykimo priežastys – intensyvi žmonių ūkinė veikla, miškų kirtimas, neorganizuotas turizmas miškuose, chemizacija.

Gyvenama aplinka

Gyvena miškuose, dykumose, stepėse ir net kalnuose. Sėslus paukštis.

Poravimasis

Patinai lytiškai subręsta po metų, patelės vėliau. Lizdą įruošia dažniausiai ant žemės, kartais pasinaudoja medyje esančiu senu plėšriujų ar kitų didesnių paukščių lizdu. Deda 2-3 kiaušinius, peri tik patelė apie 35 dienas. Lizdą jaunikliai apleidžia apie birželio vidurį.

Mityba

Minta kiškiais, beveik visais paukščiais (susidoroja ir su vištvanagiais), pelėmis. Jeigu pasitaiko proga, gali sumedžioti iki 17 kg dydžio elnių jauniklius ar lapes.

Grėsmės ir apsauga

Paukščiai jautrūs trikdymui, todėl veisimosi metu pražūtingas miško kirtimas, kiti miškų darbai, pavasarinis grybavimas. Grėsmę kelia didelis plėšrūnų ir šernų gausumas.

Paukščių lizdavietėse nuo vasario 1 d. iki rugpjūčio 1 d. būtina nutraukti visus medienos ruošos darbus. Perėjimo vietose atsisakyti pagrindinių kirtimų.